Exscientia va primi o plată iniţială în numerar de 100 de milioane de dolari, pentru descoperirea şi proiectarea de medicamente cu molecule mici până la nominalizarea candidatului cu cele mai mari şanse de a fi viabil. După aceea, Sanofi se va ocupa de dezvoltarea clinică.
Sanofi se numără printre numeroşii giganţi farmaceutici care se aventurează în domeniul inteligenţei artificiale pentru a îmbunătăţi acurateţea şi a reduce timpul petrecut în cercetare, firme de investiţii precum SoftBank mizând, de asemenea, pe acest spaţiu.
Exscientia, care a devenit publică pe Nasdaq în octombrie, utilizează inteligenţa artificială pentru a descoperi molecule de medicamente, axate în special pe tratarea cancerului şi a tulburărilor imunitare, prin parteneriate cu firme farmaceutice precum Roche şi Bristol Myers Squibb.
Sanofi şi Exscientia colaborează din 2016, iar dacă firma franceză comercializează un medicament rezultat din acest parteneriat, Exscientia va fi, de asemenea, eligibilă pentru plata unor redevenţe de până la 21% din vânzări.
„În mod obişnuit, trebuie să sintetizăm 5.000 de molecule pentru a găsi acea moleculă potrivită care va deveni apoi candidatul clinic. Aplicând inteligenţa artificială, poţi face acest lucru potenţial doar analizând 500… Deci, acest lucru poate scurta termenele”, a declarat Frank Nestle, director global de cercetare şi director ştiinţific la Sanofi.
În noiembrie, compania a investit 180 de milioane de dolari pentru o participaţie de 10% până la 15% în startup-ul francez Owkin, ai cărui algoritmi predictivi au ca scop îmbunătăţirea cercetării şi dezvoltării de noi tratamente împotriva cancerului.