WSJ: Cancerul loveşte tot mai mulţi tineri, iar medicii sunt alarmaţi şi nedumeriţi de cauze

Cancerul loveşte tot mai mulţi tineri din întreaga lume, lăsându-i pe medici perplecşi.

Urmărește
4813 afișări
Imaginea articolului WSJ: Cancerul loveşte tot mai mulţi tineri, iar medicii sunt alarmaţi şi nedumeriţi de cauze

WSJ: Cancerul loveşte tot mai mulţi tineri, iar medicii sunt alarmaţi şi nedumeriţi de cauze

Rata de diagnosticare în SUA a crescut în 2019 la 107,8 cazuri la 100.000 de persoane sub 50 de ani, în creştere cu 12,8% faţă de 95,6 în 2000, arată datele federale. Un studiu publicat anul trecut în BMJ Oncology a raportat o creştere bruscă la nivel mondial a cancerelor la persoanele sub 50 de ani, cu cele mai mari rate în America de Nord, Australia şi Europa de Vest.

Medicii se grăbesc să afle ce îi îmbolnăveşte şi cum să identifice tinerii care prezintă un risc ridicat. Ei suspectează că schimbările în modul nostru de viaţă - mai puţină activitate fizică, mai multe alimente ultraprocesate, noi toxine - au crescut riscul pentru generaţiile tinere, relatează WSJ.

"Pacienţii sunt din ce în ce mai tineri. Probabil că este vorba de o schimbare, fie că este vorba de ceva din mâncarea noastră, de medicamente sau de ceva ce nu am identificat încă", a declarat pentru WSJ Dr. Andrea Cercek, care co-dirijează un program pentru pacienţii cu cancer gastrointestinal cu debut precoce la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York.

Moartea actorului Chadwick Boseman la 43 de ani din cauza cancerului de colon în 2020 a atras atenţia publicului asupra prevalenţei în creştere a cancerului colorectal la persoanele sub 50 de ani, o tendinţă care i-a alarmat pentru prima dată pe oncologi în deceniul anterior. Aceştia şi-au dat seama rapid că această criză s-a extins şi la alte câteva tipuri de cancer, inclusiv pancreatic, de apendice, de stomac şi uterin.

Deşi cancerul loveşte în continuare mult mai des persoanele în vârstă decât pe cele tinere, creşterea numărului de cancere cu debut precoce ameninţă să blocheze progresul. Unul din cinci pacienţi noi cu cancer colorectal în 2019 avea sub 55 de ani, aproape dublă faţă de 1995. Aceşti pacienţi mai tineri sunt adesea diagnosticaţi în stadii târzii. Ratele de deces din cauza cancerului colorectal în rândul pacienţilor de peste 65 de ani sunt în scădere, dar pentru cei sub 50 de ani sunt în creştere.

Cancerul începe cu mutaţii genetice care determină celulele să se înmulţească necontrolat, să se răspândească şi să formeze tumori. Astfel de mutaţii se acumulează pe măsură ce îmbătrânim. Pentru mai mulţi tineri, însă, ceva declanşează mai devreme această cascadă de producţie celulară nebună.

Cercetătorii analizează posibilele cauze, de la stilul de viaţă inactiv până la microplastice. Oncologii au descoperit un risc mai mare de a dezvolta cancer colorectal la o vârstă fragedă în rândul femeilor care petreceau mult timp stând în faţa televizorului. Consumul de băuturi zaharoase în liceu s-a corelat, de asemenea, cu un risc mai mare. Chiar şi naşterea prin cezariană părea să lege un alt grup de femei cu un risc mai mare de a face cancer colorectal la o vârstă fragedă.

Alimentele prăjite şi foarte procesate au fost implicate în alte studii privind apariţia precoce a cancerului colorectal, în timp ce dietele cu fibre, fructe şi legume, probabil, reduc riscurile. Cancerele, inclusiv cel colorectal, mamar şi pancreatic, au fost legate de obezitate, iar studiile susţin o legătură între excesul de greutate şi unele cancere cu debut precoce.

Dar medicii au declarat că obezitatea şi stilul de viaţă nu pot explica în totalitate creşterea.

"Mulţi dintre pacienţii tineri sunt foarte sănătoşi", a declarat Dr. Y. Nancy You, chirurg specializat în cancer colorectal la University of Texas MD Anderson Cancer Center din Houston.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici