Zâmbetele şi grimasele sunt determinate de gene - studiu

Expresiile faciale pe care oamenii le fac pentru a-şi arăta sau pentru a-şi ascunde emoţiile resimţite sunt controlate de creier, nu învăţate de-a lungul vieţii, potrivit unui studiu american, publicat în Journal of Personality and Social Psychology, informează BBC News Online.

Urmărește
126 afișări
Imaginea articolului Zâmbetele şi grimasele sunt determinate de gene - studiu

Zâmbetele şi grimasele sunt determinate de gene - studiu (Imagine: Mediafax Foto)

Sportivii nevăzători şi sportivii cu o vedere normală au aceleaşi expresii faciale atunci când pierd sau câştigă, au explicat cercetătorii americani, care susţin faptul că expresia facială nu se învaţă de-a lungul vieţii privind la cei din jur şi care consideră că acestea reprezintă o reminiscenţă a procesului de evoluţie a oamenilor de-a lungul istoriei.

 

Teoria potrivit căreia expresia facială este determinată genetic nu este o idee nouă, fiind sugerată de oamenii de ştiinţă încă din 1960.

Studiul, desfăşurat în cadrul San Francisco State University, a oferit o dovadă puternică în sprijinul acestei teorii. Profesorul David Matsumoto şi echipa lui au comparat 4.800 de fotografii care imortalizau expresiile feţelor unor campioni de judo - nevăzători şi văzători - în timpul ceremoniilor de decernare a medaliilor de la Jocurile Olimpice şi a Jocurilor Paralimpice din 2004.

Cercetătorii au analizat cu mare atenţie feţele câştigătorilor medaliilor de aur şi a celor de argint. Câştigătorii arătau o bucurie autentică în urma victoriei repurtate, dar ceilalţi laureaţi de pe podium, prezentau "zâmbete sociale" - zâmbete care implică doar mişcarea gurii, care indică faptul că sunt mai degrabă artificiale şi nu spontane. Cercetătorii americani au ajuns astfel la concluzia că atleţii obişnuiţi şi cei nevăzători îşi controlează expresia feţei exact în acelaşi fel.

Oamenii, care au învăţat să nu îşi exprime emoţiile negative prin strigăte, muşcături sau insulte verbale, şi-au dezvoltat astfel un sistem care închide automat gura, pentru a preveni aceste emoţii negative.

Bridget Waller de la Universitatea Portsmouth a explicat că primatele folosesc adeseori sistemul "arătatului dinţilor în întregime", ca un semnal care le indică celorlalte primate lipsa intenţiei unui atac, precizând că este posibil ca oamenii să fi moştenit, genetic, un sistem similar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici