Zece remedii foarte simple din bucătărie

Specialiştii spun că multe dintre alimentele care se găsesc în bucătărie sunt superioare unor medicamente în cazul anumitor dureri. Iată mai jos zece dintre acestea:

Urmărește
1171 afișări
Imaginea articolului Zece remedii foarte simple din bucătărie

Zece remedii foarte simple din bucătărie (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)

Ghimbir, contra durerilor musculare

În cadrul unui studiu realizat de o echipă de cercetători danezi, voluntarii cu dureri musculare au introdus în dieta lor zilnică o anumită doză de ghimbir. La două luni de la debutul studiului, 63% dintre aceştia au remarcat că nu mai au dureri mari de muşchi sau la încheieturi, că nu au mai suferit din cauza inflamaţiilor şi nici nu s-au simţit înţepeniţi. Experţii spun că ghimbirul conţine gingeroli, care previn producerea hormonilor ce declanşează durerea. Aceştia recomandă o doză zilnică de 1 linguriţă de ghimbir uscat sau două linguriţe de ghimbir proaspăt adăugat în mâncare.

Cuişoare, contra durerilor de dinţi

Persoanele care nu pot ajunge imediat la dentist pot mesteca cuişoare în cazul în care au dureri de dinţi sau un abces. Se pare că efectul anestezic poate dura până la două ore, spun cercetătorii de la University of California, din Los Angeles (UCLA), care explică faptul că acest condiment conţine eugenol, un anestezic natural puternic. O doză zilnică de un sfert de linguriţă de cuişoare măcinate, administrată cel puţin trei săptămâni, poate proteja şi inima, pentru că stabilizează nivelul de zahăr în sânge şi scade colesterolul "rău" (lipoproteinele de joasă densitate / LDL, care transportă aproximativ 65% din totalul de colesterol sangvin, complexul determinând depunerea de colesterol în interiorul vaselor de sânge, n.r.).

Oţet de cidru, contra arsurilor stomacale

Cei care se confruntă cu arsuri stomacale pot încerca un remediu natural: o lingură de oţet din cidru amestecată cu un pahar de apă, înainte de fiecare masă. Se pare că durerile dispar în maximum 24 de ore. "Oţetul din cidru este bogat în acid tartric şi malic, ajutoare digestive puternice, care măresc viteza de descompunere a grăsimilor şi proteinelor astfel încât stomacul se goleşte rapid înainte ca elemente din mâncare să ajungă în esofag şi să declanşeze arsurile stomacale", a explicat Joseph Brasco, gastroenterolog la Centrul pentru maladii digestive din Huntsville, Alabama.

Usturoi, contra durerilor de urechi

Infecţiile care provoacă dureri de urechi afectează milioane de americani în fiecare an. Un remediu rapid constă într-o doză de două picături de ulei de usturoi călduţ administrată în ureche de două ori pe zi, timp de cinci zile. Acest tratament simplu poate elimina infecţiile urechii mai rapid decât unele medicamente, spun experţii de la şcoala de medicină din cadrul University of New Mexico. Cercetătorii spun că ingredientele active ale usturoiului (germaniu, seleniu şi compuşi sulfurici) sunt toxici pentru mai multe tipuri de bacterii care provoacă o astfel de infecţie. Pentru a obţine ulei de usturoi se pun trei căţei de usturoi zdrobiţi într-o jumătate de ceaşcă de ulei de măsline extravirgin înfierbântat, timp de două minute, se filtrează printr-o bucată de tifon şi se ţine la frigider timp de două săptămâni, spune medicul Teresa Graedon, coautor al cărţii "Best Choices From The People's Pharmacy". Înainte de utilizare, uleiul de usturiu se încălzeşte uşor.

Cireşe, contra durerilor de cap

Potrivit celor mai recente studii, una din patru femei suferă de artrită sau dureri de cap cronice. Persoanele care consumă zilnic 200 de grame de cireşe îşi pot ameliora starea de sănătate în acest sens fără să le fie afectat stomacul, spre deosebire de analgezice care provoacă dureri stomacale, spun cercetătorii de la Universitatea de stat din Michigan, East Lansing. Potrivit studiilor realizate de ei, antocianinele - compuşii care colorează fructele în roşu - au proprietăţi antiinflamatorii de zece ori mai mari decât ibuprofenul sau aspirina.

Peşte, contra tulburărilor stomacale

Indigestia, sindromul colonului iritabil, maladiile intestinului sunt probleme care pot fi eliminate sau rărite dacă se consumă săptămânal aproximativ 500 de grame de peşte. Acizii graşi din peşte pot reduce semnificativ inflamaţiile intestinului, crampele şi durerile abdominale, la fel ca unele medicamente corticosteroide, potrivit medicului Barry Sears, preşedinte al Inflammation Research Foundation din Marblehead, Massachusetts. Pentru cele mai bune rezultate trebuie să se consume peşte gras, precum somonul, sardinele, tonul, macroul, heringul.

Iaurt, contra sindromului premenstrual

Până la 80% dintre femei sunt afectate de sindromul premenstrual, spun cercetătorii de la Yale. Sistemul nervos este sensibil la scăderile şi creşterile nivelului de estrogen şi progesteron care se produc în fiecare lună. Persoanele care consumă zilnic câte două iaurturi pot remarca o ameliorare a stării de sănătate cu până la 48%, spun cercetătorii de la Columbia University din New York. "Iaurtul este bogat în calciu, mineral care calmează sistemul nervos în mod natural, prevenind apariţia simptomelor dureroase atunci când au loc schimbări în sistemul hormonal" spune Mary Jane Minkin, profesor de ginecologie la Universitatea Yale.

Turmeric, contra durerilor cronice

Mai multe studii arată că turmericul, un condiment est-indian popular, este de fapt de trei ori mai eficient în calmarea durerilor decât aspirina sau ibuprofenul. Circa 50% dintre pacienţii care au dureri cronice din cauza artritei sau fibromialgiei au înregistrat o scădere a nivelului durerii după ce au consumat turmeric, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Cornell. Curcumina, un ingredient activ din turmeric, blochează activitatea ciclooxigenazei 2, o enzimă care activează o serie de hormoni ce provoacă durere, explică nutriţionistul Julian Whitaker, autor al cărţii "Reversing Diabetes". Doza recomandată este de 1/4 linguriţă de turmeric consumată zilnic, presărată pe orez, pui sau orice fel de altă carne sau preparate din legume.

Ovăz, contra durerilor provocate de endometrioză

Endometrioza se defineşte prin prezenţa unui ţesut asemănător endometrului (mucoasei uterine) în afara locurilor normale, cel mai adesea în trompele uterine, ovare sau la nivelul ţesuturilor pelvine. Tulburarea poate provoca crampe severe în timpul menstruaţiei, dar şi pe parcursul întregii luni. Cercetătorii spun însă că o dietă bogată în ovăz poate reduce durerile cu până la 60% în circa şase luni. Ovăzul nu conţine gluten, o proteină care declanşează procesul de inflamare în cazul multor femei, fapt care accentuează efectele endometriozei, spune Peter Green, profesor la Universitatea Columbia din Statele Unite.

Sare, contra durerilor de picioare

Experţii spun că, anual, circa şase milioane de americani au dureri din cauza unghiilor încarnate. Băile regulate cu apă călduţă în care s-a dizolvat sare pot trata aceste infecţii în circa patru zile, spun cercetătorii de la Universitatea Stanford din California. Sarea are capacitatea de a elimina inflamarea, este antibacterială distrugând germenii care provoacă durerea şi inflamarea. Doza este de o lingură de sare la o cană de apă, amestecul se încălzeşte cât poate suporta piciorul. Baia trebuie să dureze circa 20 de minute şi este de preferat să se facă de două ori pe zi, până dispare infecţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici