- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (27.08.2011, 07:35)
- Ana Obretin ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zece trucuri pentru scăderea nivelului de colesterol
Ce faci dacă eşti o persoană gurmandă, dar ai un nivel ridicat al colesterolului? Specialiştii în nutriţie prezintă zece trucuri care pot fi aplicate în bucătărie, la magazin şi la restaurant.
Urmărește
5697 afișări
Zece trucuri pentru scăderea nivelului de colesterol (Imagine: Mediafax Foto)
În bucătărie
Folosiţi mai degrabă o margarină de bună calitate în locul untului. Persoanele care suferă din cauza unui nivel ridicat al colesterolului rău (lipoproteine cu densitate mică/ LDL) trebuie să evite grăsimile saturate de origine animală - brânzeturi, mezeluri, smântână, unt. Diminuarea consumului acestora duce la scăderea nivelului de colesterol rău. Atenţie, însă: nu toate margarinele sunt de calitate, ele trebuie să conţină grăsimi saturate în proporţie de maximum 17%, informează linternaute.fr.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Vladimir Putin, la conferinţa anuală de presă: Occidentul poate să încerce capabilităţile rachetei Oreşnik prin alegerea unei ţinte în Kiev şi folosirea sistemelor antiaeriene. Liderul rus critică dislocarea THAAD în România
-
Leul a început să se deprecieze la cotaţiile interbancare. BNR anunţă un curs neclintit
-
Restricţii de trafic în Capitală pentru manifestările dedicate comemorării Revoluţiei din 1989
Deşi este de preferat untului, uleiul este un aliment gras şi plin de calorii, deci nu faceţi abuz. Pentru gătit folosiţi uleiurile de origine vegetală, de preferat cele de măsline, soia, floarea soarelui, rapiţă. Evitaţi uleiul de palmier, care, deşi este de origine vegetală, conţine acizi graşi saturaţi (grăsimi rele) în proporţie de 50%, spre deosebire de celelalte uleiuri (5% - 15%).
În cămară ar trebui să aveţi mereu câteva conserve cu ton, macrou, anşoa, sardine - aceşti peşti conţin grăsimi bune, mai ales Omega 3, benefic pentru aparatul cardiovascular. Sunt practice pentru persoanele care nu au timp să gătească, dar sunt şi economice şi delicioase acompaniate de o salată.
Gătiţi fără grăsimi. Deşi legumele sau carnea sunt delicioase preparate cu unt sau smântână, există numeroase moduri de a prepara bucatele astfel încât să fie uşoare şi să încânte papilele gustative. Legumele se pot găti pe baie de aburi, înnăbuşit, la cuptor, fără grăsimi. Acestea se pot carameliza ulterior într-o tigaie antiaderentă şi orna cu felii de lămâie, piper, usturoi, ierburi fine, condimente.
La magazin
Produsele lactate sunt foarte bogate în grăsimi rele. Pentru un aport regulat de calciu, se recomandă laptele şi produsele lactate degresate şi semidegresate. În ceea ce priveşte iaurturile, cele greceşti sunt foarte grase, fiind recomandate iaurturile cu 0% grăsimi. Ideal ar fi ca grăsimile saturate să nu depăşească 2%.
Produsele alimentare aflate la reduceri nu sunt întodeauna mai puţin bune pentru sănătate. Trebuie să învăţaţi să citiţi etichetele, la început va fi destul de dificil, dar cu timpul poate deveni o bună practică. La ce trebuie să fiţi atenţi: procentul total de grăsimi - maximum 2% materii grase; produsul nu trebuie să conţină ulei de palmier sau grăsimi hidrogenate. De asemenea, evitaţi să cumpăraţi mâncare gătită, de obicei conţine multe grăsimi şi sare în exces.
Evitaţi raionul de dulciuri - pain au chocolat, prăjituri, ciocolate, creme tartinabile, biscuiţi etc., în general sunt pline de grăsimi, mai ales de grăsimi ascunse. Cele mai nocive sunt grăsimile hidrogenate (de ex., ulei de palmier hidrogenat). Hidrogenarea este un procedeu industrial care are ca scop creşterea consistenţei uleiurilor şi a termenului de valabilitate. Compoziţia grăsimilor dintr-un ulei parţial hidrogenat nu este aceeaşi cu cea a unui ulei presat la rece.
La restaurant
Dacă mâncaţi frecvent la restaurant sau la cantină, faceţi-vă un obicei din a comanda peşte - ideal, de două trei ori pe săptămână. Conţine grăsimi bune, spre deosebire de carnea roşie, şi cel mai adesea este acompaniat de legume sau orez, deci nu are multe calorii.
Faceţi modificări ale platourilor în funcţie de nevoile dumneavoastră. Deşi poate fi tentant, ieftin şi servit repede, felul zilei ar putea să nu fie o bună opţiune. Evitaţi să comandaţi cartofi prăjiţi - pot fi înlocuiţi, de exemplu, cu fasole verde sau cu o salată verde - şi carne roşie.
Plimbarea pentru o bună digestie
Plimbările sau exerciţiile de rezistenţă sunt la fel de importante ca regimul alimentar pentru scăderea nivelului de colesterol rău. În plus, mişcarea este benefică pentru prevenirea creşterii în greutate, a diabetului, a maladiilor cardiovasculare etc. Este recomandată efectuarea unor exerciţii fizice de intensitate moderată zilnic, timp de măcar un sfert de oră.
Citește pe alephnews.ro: Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage din coaliție și va vota un guvern de dreapta: „Nu fugim de responsabilitate”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
George Simion reacționează după retragerea PSD de la negocieri: „AUR este gata să îşi asume guvernarea”
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Rețeta veche de salată de boeuf a regretatului Radu Anton Roman. Ingredientul secret care oferă un gust unic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe