Zece trucuri pentru scăderea nivelului de colesterol

Ce faci dacă eşti o persoană gurmandă, dar ai un nivel ridicat al colesterolului? Specialiştii în nutriţie prezintă zece trucuri care pot fi aplicate în bucătărie, la magazin şi la restaurant.

Urmărește
5697 afișări
Imaginea articolului Zece trucuri pentru scăderea nivelului de colesterol

Zece trucuri pentru scăderea nivelului de colesterol (Imagine: Mediafax Foto)

În bucătărie

Folosiţi mai degrabă o margarină de bună calitate în locul untului. Persoanele care suferă din cauza unui nivel ridicat al colesterolului rău (lipoproteine cu densitate mică/ LDL) trebuie să evite grăsimile saturate de origine animală - brânzeturi, mezeluri, smântână, unt. Diminuarea consumului acestora duce la scăderea nivelului de colesterol rău. Atenţie, însă: nu toate margarinele sunt de calitate, ele trebuie să conţină grăsimi saturate în proporţie de maximum 17%, informează linternaute.fr.

Deşi este de preferat untului, uleiul este un aliment gras şi plin de calorii, deci nu faceţi abuz. Pentru gătit folosiţi uleiurile de origine vegetală, de preferat cele de măsline, soia, floarea soarelui, rapiţă. Evitaţi uleiul de palmier, care, deşi este de origine vegetală, conţine acizi graşi saturaţi (grăsimi rele) în proporţie de 50%, spre deosebire de celelalte uleiuri (5% - 15%).

În cămară ar trebui să aveţi mereu câteva conserve cu ton, macrou, anşoa, sardine - aceşti peşti conţin grăsimi bune, mai ales Omega 3, benefic pentru aparatul cardiovascular. Sunt practice pentru persoanele care nu au timp să gătească, dar sunt şi economice şi delicioase acompaniate de o salată.

Gătiţi fără grăsimi. Deşi legumele sau carnea sunt delicioase preparate cu unt sau smântână, există numeroase moduri de a prepara bucatele astfel încât să fie uşoare şi să încânte papilele gustative. Legumele se pot găti pe baie de aburi, înnăbuşit, la cuptor, fără grăsimi. Acestea se pot carameliza ulterior într-o tigaie antiaderentă şi orna cu felii de lămâie, piper, usturoi, ierburi fine, condimente.

La magazin

Produsele lactate sunt foarte bogate în grăsimi rele. Pentru un aport regulat de calciu, se recomandă laptele şi produsele lactate degresate şi semidegresate. În ceea ce priveşte iaurturile, cele greceşti sunt foarte grase, fiind recomandate iaurturile cu 0% grăsimi. Ideal ar fi ca grăsimile saturate să nu depăşească 2%.

Produsele alimentare aflate la reduceri nu sunt întodeauna mai puţin bune pentru sănătate. Trebuie să învăţaţi să citiţi etichetele, la început va fi destul de dificil, dar cu timpul poate deveni o bună practică. La ce trebuie să fiţi atenţi: procentul total de grăsimi - maximum 2% materii grase; produsul nu trebuie să conţină ulei de palmier sau grăsimi hidrogenate. De asemenea, evitaţi să cumpăraţi mâncare gătită, de obicei conţine multe grăsimi şi sare în exces.

Evitaţi raionul de dulciuri - pain au chocolat, prăjituri, ciocolate, creme tartinabile, biscuiţi etc., în general sunt pline de grăsimi, mai ales de grăsimi ascunse. Cele mai nocive sunt grăsimile hidrogenate (de ex., ulei de palmier hidrogenat). Hidrogenarea este un procedeu industrial care are ca scop creşterea consistenţei uleiurilor şi a termenului de valabilitate. Compoziţia grăsimilor dintr-un ulei parţial hidrogenat nu este aceeaşi cu cea a unui ulei presat la rece.

La restaurant

Dacă mâncaţi frecvent la restaurant sau la cantină, faceţi-vă un obicei din a comanda peşte - ideal, de două trei ori pe săptămână. Conţine grăsimi bune, spre deosebire de carnea roşie, şi cel mai adesea este acompaniat de legume sau orez, deci nu are multe calorii.

Faceţi modificări ale platourilor în funcţie de nevoile dumneavoastră. Deşi poate fi tentant, ieftin şi servit repede, felul zilei ar putea să nu fie o bună opţiune. Evitaţi să comandaţi cartofi prăjiţi - pot fi înlocuiţi, de exemplu, cu fasole verde sau cu o salată verde - şi carne roşie.

Plimbarea pentru o bună digestie

Plimbările sau exerciţiile de rezistenţă sunt la fel de importante ca regimul alimentar pentru scăderea nivelului de colesterol rău. În plus, mişcarea este benefică pentru prevenirea creşterii în greutate, a diabetului, a maladiilor cardiovasculare etc. Este recomandată efectuarea unor exerciţii fizice de intensitate moderată zilnic, timp de măcar un sfert de oră.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici