- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (16.09.2011, 16:23)
- Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zincul, un element important în stimularea apărării imunitare antibacteriene
Celulele sistemului imunitar folosesc zincul, un metal toxic atunci când este ingerat în doze mari, pentru a elimina din organism anumiţi microbi precum bacilul tuberculozei şi bacteria E.coli.
Urmărește
907 afișări
Zincul, un element important în stimularea apărării imunitare antibacteriene (Imagine: Shutterstock/Publimedia)
Acest mecanism de apărare naturală a organismului contra infecţiilor a fost evidenţiat recent de o echipă internaţională coordonată de cercetători de la institutele franceze CNRS, INSERM, Institut Pasteur, Université Paul Sabatier din Toulouse şi Centre d'immunologie Marseille Luminy.
Această descoperire, publicată în revista de specialitate Cell Host & Microbe, va permite cercetătorilor să pună la punct noi strategii terapeutice şi să testeze vaccinuri noi.
Una dintre strategiile folosite de sistemul imunitar al omului pentru a distruge microbii constă în privarea acestora de nutrimenţii care le sunt esenţiali, precum metalele grele şi fierul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Pentru prima dată, studiul a demonstrat că reciproca este la rândul ei valabilă: celulele imunitare sunt capabile să mobilizeze rezervele de metale grele, în special de zinc, ca armă antibacteriană pentru intoxicarea microbilor.
Acest fenomen a fost evidenţiat în cazul agentului tuberculozei la om (Mycobacterium tuberculosis), care face aproape 2 milioane de victime în fiecare an, pe plan mondial, dar şi pentru bacteria Escherichia coli - unele dintre tulpinile acesteia sunt vinovate de apariţia unor infecţii grave la nivelul sistemului digestiv şi al tractului urinar.
Dintre celulele de apărare, unele, macrofage, au un rol de "gunoier": ele sunt capabile să înghită bacteriile, ciupercile şi deşeurile celulare, iar apoi să le elimine.
Cercetătorii francezi au observat o acumulare rapidă şi persistentă de zinc în celulele macrofage care au absorbit agentul tuberculozei sau bacteria E. coli.
Microbii, pentru a încerca să se protejeze de această intoxicare, fabrică "pompe" pentru a se debarasa de zinc.
Dezactivarea acestor pompe îi face pe agenţii bacterieni să devină mai vulnerabili în faţa atacurilor conduse de celulele macrofage.
Zincul, deşi este toxic atunci când este ingerat în cantităţi prea mari, este deci benefic pentru sistemul imunitar. Un astfel de mecanism ar putea să existe şi în cazul altor metale grele, precum cuprul.
Pentru cercetători, aceste rezultate au implicaţii clinice concrete. Ele permit repunerea în discuţie a unei chestiuni de interes general: existenţa unei doze zilnice complementare de zinc, administrată în tratamentul acordat bolnavilor. Descoperirea ar putea conduce, totodată, la obţinerea unor noi antibiotice, care ar putea să blocheze acţiunea pompelor microbiene contra metalelor.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe