#10ani #CrizaEconomică - Cele mai importante 10 informaţii de reţinut despre Lehman Brothers

La 15 septembrie, se împlinesc zece ani de la falimentul gigantului financiar american Lehman Brothers. Zece ani de când lumea financiară, şi nu numai, a fost schimbată de acest eveniment. Iar următoarele zece informaţii, despre eveniment şi consecinţe, nu trebuie uitate.

Urmărește
674 afișări
Imaginea articolului #10ani #CrizaEconomică - Cele mai importante 10 informaţii de reţinut despre Lehman Brothers

#10ani #CrizaEconomică - Cele mai importante 10 informaţii de reţinut despre Lehman Brothers

1. Banca americană de investiţii Lehman Brothers, o instituţie financiară cu o vechime de 158 de ani, a solicitat protecţia autorităţilor sub legea falimentului, invocând Capitolul 11, într-o zi de luni, 15 septembrie 2008. Era după un weekend încins în care acţionarii şi executivii acesteia au purtat numeroase discuţii cu oficialii americani şi cele mai importante bănci de pe Wall Street. Cererea de faliment nu a inclus divizia de brokeraj şi alte câteva active.

2. Cauza? Criza creditelor subprime, respectiv creditele ipotecare acordate unor persoane care nu şi îşi permiteau să le achite. Până în 2004, Lehman Brothers a achiziţionat patru furnizori de credite subprime, iar, în momentul în care clienţii acestora nu şi-au mai putut plăti ratele, banca n-a reuşit să atragă, la timp, suficiente resurse pentru a-şi acoperi datoriile.

3. La active în valoare de 639 de miliarde de dolari, era considerată a patra cea mai mare bancă de investment banking din America, după Goldman Sachs, Morgan Stanley şi Merrill Lynch. Avea operaţiuni globale, echipa sa cuprinzând 26.200 de angajaţi, în întreaga lume.

4. Dar avea şi datorii de 619 miliarde de dolari, iar falimentul acesteia este cel mai mare din America, din ultimii 40 de ani.

5. Înainte de faliment, Fed a încercat să îi vândă activele către Barclays şi Bank of America, dar autorităţile americane nu i-au putut garanta operaţiunile. De asemenea, Departamentul Trezoreriei nu avea autoritatea să o salveze, nefiind încă în vigoare Troubled Asset Relief Program (TARP). TARP este un program prin care autorităţile americane au cumpărat activele toxice ale instituţiilor financiare, care a devenit lege din 3 octombrie 2008.

6. La câteva zile după depunerea cererii de faliment, Barclays a cumpărat operaţiunile diviziei americane de investment banking şi pieţe de capital a Lehman Brothers, pentru 250 de milioane de dolari, iar Nomura pe cele din Asia şi Europa, unde lucrau 8.000 de persoane, pentru 2 dolari. Prima a reuşit să integreze, în mare parte, operaţiunile colosului financiar american, a doua nu, retragându-se din Europa.

7. La 6 martie 2012, Lehman Brothers a ieşit din faliment, după 1.268 de zile, iar, din 17 aprilie 2012, a început să-şi ramburseze datoriile către creditori. Lehman Brothers a anunţat, atunci, distribuirea a circa 65 de miliarde de dolari creditorilor care au depus cereri pentru peste 300 de miliarde de dolari. De la finele anului 2008 până în vara acestui an, creditorii au primit 125 de miliarde de dolari, iar procesul de lichidare al Lehman Brothers se apropie de finalizare.

8. Există încă plângeri şi procese de soluţionat, cel mai celebru fiind cel cu Credit Suisse Group pentru derivate în valoare de 1,2 miliarde de dolari. Elveţienii au şanse să primească doar 280 de milioane de dolari, arată o analiză a Wall Street Journal.

9. Fostul CEO al bănci, Richard Fuld (72 de ani), numit „ticălosul zilei”, în Congres, în octombrie 2008, şi recunoscut pentru stilul dur de afaceri, a revenit, fără mult zgomot, pe Wall Street, prin firma Matrix Private Capital Group, care administrează active. În urma crizei din 2008, acesta a pierdut o avere de 1 miliard de dolari, făcută şi mistuită pe Wall Street.

10. Scott Freidheim, unul dintre executivii de top ai Lehman Brothers, a declarat, la începutul lunii septembrie, pentru National Public Radio (NPR), că fostul preşedinte al Rezervei federale, Ben Bernanke, şi fostul secretar al Trezoreriei, Timothy Geithner, s-au arătat dispuşi să salveze Lehman Brothers, acum zece ani, şi susţineau că acţiunea lor este legală, dar n-a existat susţinere din partea Administraţiei de la Washington, care atunci era condusă de George Bush Jr.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici