Constantin Cosovan, cercetător la Institutul Universitatea Politehnică Timişora, a descris care era atmosfera în oraş la 17 decembrie 1989.
„În Timişoara problema a început cu evacuarea pastorului Tökes, pastor care acuma se înţelege că ştia şi probabil a fost dirijat într-o astfel de acţiune, pastor care a organizat la sediul bisericii în care slujea, pe lângă slujbele pe care le făcea şi acţiuni cu caracter antinaţional. O serie de zeloşi ai vechiului regim au tăbărât noaptea la 3-4 şi l-au evacuat În acest context mulţimea de oameni, populaţia, a fost foarte iritată. S-a creat o stare de tensiune şi de revoltă generalizată.
„S-a încercat supravegherea cu ajutorul unui elicopter”
Totul a culminat cu scoaterea armatei în ziua de duminică 17 decembrie pe străzile oraşului, de dimineaţă de la 8,30-9.00, care a defilat în lung şi-n lat cântând, mărşăluind şi incitând populaţia. Defilarea în forţă a armatei i-a făcut pe oameni să se adune în număr mai mare ca de obicei, duminica după-amiază. La început au fost cete de copii care păreau nevinovaţi şi care s-au dedat la spargeri şi devastări, lucru care a incitat întreaga populaţie, nu a le continua exemplul, dar a-şi manifesta totuşi un sentiment de mulţumire şi care a făcut să iasă armata şi să se opună acestor spargeri, de altfel nejustificate. Nu a fost prea greu să se intre în conflict cu forţele de ordine, care a degenerat după orele după amiezii. Pe acest fond s-a încercat supravegherea întregii populaţii a Timişoarei cu ajutorul unui elicopter care a umblat deasupra oraşului peste tot şi se pare că din el s-a şi tras. Totul a fost euforic până când, odată cu lăsarea serii au picat şi primii morţi. Primii morţi i-au pus pe oameni în situaţia în care nu mai aveau ce pierde.
Citeşte continuarea pe platforma REVOLUTIONS.