HSBC, Barclays, Santander, NatWest şi Lloyds sunt băncile acuzate că finanţează „extinderea combustibililor fosili”, în ciuda faptului că şi-au făcut angajamente să protejeze mediul înconjurător.
Afacerile şi organizaţiile caritabile precum Greenpeace susţin la rândul lor această campanie. Recent, Marea Britanie a fost afectată de un val de incidente comise de organizaţia ecologistă JUST STOP OIL, când activiştii au aruncat cu vopsea sau cu alimente pe picturi, sculpturi şi magazine, protestând împotriva industriei petroliere.
HSBC şi Barclays au transmis că îşi ajută clienţii să reducă emisiile de carbon.
Dar între 2016 şi 2021, HSBC, Barclays, Santander, NatWest şi Lloyds au investit aproape 368 de miliarde de dolari (298 de miliarde de lire sterline) către industria combustibililor fosili.
Acesta a adăugat că în aceeaşi perioadă de timp, creditorii au finanţat cele 50 de companii care au făcut cele mai mari investiţii în proiecte de petrol şi gaze în valoare de 141 de miliarde de dolari.
„S-a constatat că luna aceasta HSBC a furnizat 340 de milioane de dolari unei companii care deschidea o nouă mină de cărbune în Germania”, se arată în comunicat.
Campania recent lansată şi susţinută şi de actorul Mark Rylance şi muzicianul Brian Eno, îndeamnă publicul să semneze o scrisoare deschisă prin care le cere băncilor să înceteze finanţarea directă a proiectelor care extind utilizarea combustibililor fosili sau să pună capăt relaţiilor cu clienţii care o fac.
Fondatorul campaniei, regizorul Richard Curtis, a spus că vrea să aprindă „un foc sub bănci”.
„Este clar că noile zăcăminte de petrol şi gaze nu numai că dăunează enorm planetei, dar sunt şi extrem de nepopulare în rândul publicului”, a adăugat el.
Aproape o treime dintre clienţii HSBC, Barclays, Santander, NatWest şi Lloyds intervievaţi în cadrul campaniei au spus că îşi vor schimba banca dacă ar descoperi că finanţează extinderea proiectelor de combustibili fosili.
Peste 85% dintre clienţii celor cinci bănci chestionate au declarat că nu cred că banca lor depune suficient efort pentru a aborda criza climatică.
Conform Acordului de la Paris din 2015, 197 de ţări au convenit să încerce să menţină creşterea temperaturii „cu mult sub” 1,5 C pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice. Experţii spun că pentru a realiza acest lucru, ţările trebuie să aibă emisii nete zero până în 2050, transmite BBC.