Guvernul ar trebui să ridice cât mai rapid starea de urgenţă pentru a sprijini companiie, deci implicit relansarea economiei româneşti, este de părere Cristi Nechita-Rotta, directorul general al Rottaprint, tipografie flexografică producătoare de etichete autoadezive.
Potrivit acestuia, Executivul trebuie să susţină şi companiile care încă îşi continuă operaţiunile, nu doar firmele care nu mai au activitate.
„În această perioadă, companiile care au activitate se confruntă cu o serie de provocări: cheltuiesc în plus pentru materiale de dezinfecţie şi protecţie – oamenii nu pot sta unii lângă alţii, prin urmare este nevoie de mai multe maşini sau microbuze pentru transportul angajaţilor; se pierde timp pentru a realiza toate procedurile de dezinfecţie; sunt clienţi foarte afectaţi care sunt în imposibilitatea de a-şi plăti facturile, iar furnizorii trebuie plătiţi în avans. În multe dintre cazuri, valorile facturilor sunt mai mari, iar termenele de livrare duble, în cel mai bun caz. Practic, avem plati mai mari şi incasari mai mici, iar firmele au nevoie de capital de lucru mai mare decât de obicei”, a declarat, pentru MEDIAFAX, fondatorul Rottaprint.
Cristi Nechita spune că o soluţie pentru firme, în perioada de criză, ar putea fi creditele pentru capital de lucru cu garanţie guvernamentală. Astfel, Guvernul nu ar trebui să cheltuie nimic şi ar putea susţine firmele care au dificultăţi în a-şi continua activitatea.
În acelaşi timp, Executivul ar trebui să acorde facilităţi fiscale tuturor companiilor, cum ar fi neaplicarea de majorări şi penalităţi pentru plata contribuţiilor până la finele anului.
“De asemenea, utilă ar fi şi o ordonanţă de relaxare a măsurilor în care să existe posibilitatea de a cere eşalonarea datoriilor la stat”, mai spune antreprenorul.
Directorul general al companiei româneşti punctează şi patru măsuri pe care le pot lua companiile fără sprijinul Guvernului:
Compania românească Rottaprint, un business de familiie înfiinţat de soţii Arnella şi Cristi Nechita în urmă cu 27 de ani, a încheiat anul 2019 cu o cifră de afaceri de peste 23 milioane euro, în creştere cu aproximativ 7% faţă de anul precedent.
Firma cu sediul în judeţul Cluj deţine patru centre logistice în România, la Timişoara, Braşov, Ilfov, Paşcani şi două centre logistice în Ungaria şi Germania, unde lucrează peste 250 de angajaţi, potrivit datelor Ziarului Financiar.