Prima pagină » Știrile zilei » Apa, o resursă din ce în ce mai limitată și în România

Apa, o resursă din ce în ce mai limitată și în România

România pierde foarte multă apă, atât în cadrul sistemului național de alimentare a populației, cât și la nivelul infrastructurii de irigații și în industrie. Tehnologiile de reciclare a apelor uzate, colectarea apelor pluviale și refolosirea acestora în irigații sunt soluții pentru reducerea consumului de apă, a declarat marți Mircea Fechet în cadrul conferinței „Smart solutions for tomorrow. Sustenabilitate și responsabilitate – căi sigure pentru o dezvoltare durabilă”.
Apa, o resursă din ce în ce mai limitată și în România
Maria Miron
08 apr. 2025, 15:37, Economic

Pentru a proteja resursele de apă, ministrul mediului este convins că acestea trebuie să fie considerate de aceeași importanță strategică precum sunt petrolul și gazele.

„Modul în care ne raportăm acum la această resursă extrem de valoroasă ne influențează viitorul”, apreciază oficialul român, care consideră că „gestionarea responsabilă a apei, care este o resursă naturală limitată, înseamnă inclusiv a pune acviferele României pe același palier cu zăcămintele de petrol și gaze naturale, din punctul de vedere al importanței strategice.”

Într-un astfel de context, apa nu mai este doar un bun natural, ci devine un element vital pentru stabilitatea și dezvoltarea națională. Un obiectiv reglementat de politici stricte de gestionare și protecție, iar investițiile în infrastructură (precum rezervoare, baraje, canale de irigație) ar fi considerate prioritare pentru asigurarea aprovizionării cu apă potabilă, irigațiilor pentru agricultură, industrie și alte sectoare economice.

Reciclarea apelor uzate și irigații din apele pluviale

 Tehnologiile de reciclare a apelor uzate, mai accesibile acum și mai performante, pot reduce semnificativ consumul de apă potabilă, a explicat Mircea Fechet, amintind că volumul de precipitații din ce în ce mai scăzut a făcut ca resursele de apă să fie tot mai puține și mai fragmentate. Ministrul a precizat că refolosirea apelor uzate este deja o practică frecventă în industria autohtonă.

Pentru sectorul agricol, Fechet a luat în calcul gestionarea apelor pluviale și refolosirea acestora în irigații, o tehnică durabilă ce ar putea asigura o irigare eficicientă, salvând milioane de litri de apă.

Ministrul a atras marți atenția și asupra modului în care resursele din acvifer, care se refac în sute de ani, sunt adesea epuizate ilegal sau sunt contaminate pentru că sunt exploatate fără să fie izolate straturile superioare.

„Stă în puterea fiecăruia să regândim relația pe care o avem cu apa, începând cu folosirea mai responsabilă și până la protejarea surselor și resurselor de apă din România, care este o prioritate pentru Ministerul Mediului”. Mesajul a fost transmis în Conferința RO 3.0 “Smart solutions for tomorrow. Sustenabilitate și responsabilitate – căi sigure pentru o dezvoltare durabilă”, organizată de Antena 3 CNN.