Potrivit datelor ANPDCA, 27.298 de copii români beneficiau, la finalul lunii septembrie 2024, de serviciile centrelor de zi pentru prevenirea separării copilului de familie. Un număr insuficient, spun reprezentanții „SAlvați Copiii” în condițiile în care aproximativ 1.360.000 de copii din România sunt afectați de probleme precum: lipsa veniturilor familiale care să asigure un trai decent; izolarea socială și educațională; lipsa de acces la nutriție, în acord cu vârsta și nevoile biologice; lipsa unor servicii socio-educaționale și de sănătate de calitate. Numărul serviciilor de prevenire a separării copilului de familie, precum centrele de zi, este insuficient în raport cu nevoia reală: conform datelor Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale, la începutul anului 2025 în România funcționau 724 de centre de zi pentru copii, din care 360 publice.
În acest context, riscul separării copiilor de familie rămâne ridicat, având în vedere că, pe lângă factori precum neglijarea, abuzul sau exploatarea, cele mai frecvente cauze ale separării sunt de natură socială. Sărăcia extremă, condițiile de locuire precare, familiile dezorganizate și situațiile în care părinții sunt minori contribuie semnificativ la vulnerabilitatea copiilor, amplificând riscul de instituționalizare sau de îndepărtare de mediul familial.
„În absența unor servicii adecvate de prevenire a separării, o parte semnificativă a copiilor ajunge în sistemul de protecție specială, iar pentru un procent semnificativ al acestora principala cauză a separării este sărăcia. Datele ANPDCA arată că 24.643 de copii se aflau în sistemul de protecție specială la finalul lunii septembrie 2024. Aceste date subliniază necesitatea unor politici mai eficiente și a unor investiții susținute în sprijinirea familiilor vulnerabile, pentru a preveni separarea copiilor și a le asigura acestora un mediu stabil și sigur de dezvoltare”; arată Salvați Copiii.
Reprezentanții SAlvați Copiii dă exemplul unei fete de 10 ani, Ioana, care peste câteva luni va termina clasa a III-a. Mai are doi frați mai mici, iar părinților le este foarte greu să le asigure cele necesare. Doar tatăl lucrează, mama stând acasă cu cei doi copii mici. În ultima perioadă, cheltuielie sunt din ce în ce mai mari, așa că familia se descurcă foarte greu. Au renunțat de mult la a cumpăra haine noi copiilor, pentru a le asigura hrana, și aceasta cu mare greutate, iar rechizitele Ioanei sunt întotdeauna insuficiente și datoriile la întreținere din ce în ce mai mari.
„Pentru Ioana și alți copii aflați în situații asemănătoare, Salvați Copiii, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, a demarat proiectul Servicii comunitare integrate – Centrul de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți Belvedere, ID 329170. Intervențiile propuse urmăresc creșterea accesului la servicii comunitare pentru copiii și familiile care trăiesc în sărăcie, precum și pentru copiii din sistemul de protecţie specială din Sectorul 6 al Municipiului București, în vederea prevenirii separării copiilor de familie, reducerii numărului intrărilor în sistemul de protecție specială și reintegrării în familie a copiilor pentru care este deja instituită o măsură de protecție specială”, se arată în comunicatul celor de la Salvați Copiii.
„Copiii care trăiesc în risc de sărăcie severă au nevoie de sprijin real pentru ca vulnerabilitatea socio-economică să nu se transforme în abandon școlar, iar riscurile pentru sănătate să fie prevenite prin nutriție adecvată. Familiile care trăiesc sub pragul sărăciei trebuie să devină o prioritate a unui plan integrat de politici sociale, în care autoritățile locale să primească finanțare nediscriminatorie, pentru ca sprijinul să ajungă la beneficiarii reali, ale căror nevoi sociale să fie astfel soluționate”, a argumentat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
„Fiecare copil are dreptul să crească în propria familie. Proiectul Belvedere este un demers important pentru a sprijini familiile aflate în dificultate și pentru a preveni separarea copiilor de părinți din cauze sociale, în special din cauza sărăciei. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 intervine direct în sprijinul familiilor vulnerabile, prin servicii sociale precum consiliere, sprijin educațional, ajutor material și activități pentru copii, pentru ca aceștia să poată rămâne alături de părinți, într-un mediu sigur și echilibrat. Credem cu tărie că acest drept nu trebuie condiționat de situația economică a familiei. Prin parteneriatul cu Salvați Copiii, transformăm acest principiu într-o acțiune concretă. Împreună, construim un sprijin real pentru copiii care altfel ar risca să fie separați de cei dragi, oferindu-le o șansă la un viitor mai bun, acolo unde le este locul: acasă”, a declarat Gabriela Schmutzer, Director General al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6.
Proiectul se derulează în perioada 1 februarie 2025 – 31 decembrie 2027. Valoarea totală a proiectului este de 9.933.427,28 lei, din care valoare cofinanțare UE: 3.973.370,91 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național: 5.899.154,79 lei și cofinanțare 60.901, 58 lei.
Obiectivul general este creșterea accesului la servicii comunitare pentru copiii și familiile care trăiesc în sărăcie şi copiii din sistemul de protecţie specială din sectorul 6 al Municipiului București, în vederea prevenirii separării copiilor de familie, reducerii numărului intrărilor în sistemul de protecție specială și reintegrării în familie a copiilor pentru care este deja instituită o măsură de protecție specială.
Prin proiect va fi dezvoltat în sectorul 6 un centru de zi care va asigura servicii complexe pentru copii și familii.