Armata română nu renunţă la modernizarea fregatelor vechi de 40 de ani. Armata Română este pe cale să facă „afacerea secolului”

Armata României va avea alocată, prin prevederile proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2025, suma de 42,755 mld. lei (2,24 % din PIB), din care 37,121 mld. lei (1,94 % din PIB) la sursele de finanţare „Buget de stat” şi „Credite externe”, transmite instituţia militară printr-un comunicat de presă. Din bugetul total repartizat, fonduri în cuantum de 13,791 mld. lei (32,25%) sunt planificate pentru achiziţia de echipamente majore cu destinaţie militară, scriie Monitorul Apărării.

Urmărește
478 afișări
Imaginea articolului Armata română nu renunţă la modernizarea fregatelor vechi de 40 de ani. Armata Română este pe cale să facă „afacerea secolului”

Armata română nu renunţă la modernizarea fregatelor vechi de 40 de ani. Armata Română este pe cale să facă „afacerea secolului”

Referitor la priorităţile anului 2025 în domeniul achiziţiilor de tehnică militară modernă, ministrul Tîlvăr a amintit sistemele de rachete antiaeriene cu bătaie scurtă şi foarte scurtă SHORAD/VSHORAD, „Maşina de luptă a infanteriei pe şenile” (MLI), „Sistem de armament individual tip NATO”, sistemele moderne de comandă-control pentru eşaloane de tip batalion, brigadă şi divizie (C4I cu capabilităţi ISTAR), „Transportor blindat pentru trupe – Etapa a II-a”, navele de patrulare maritimă şi modernizarea fregatelor T22R.

În aceste condiţii, Armata Română este pe cale să facă „afacerea secolului”. A renunţat la o licitaţie de 1,25 miliarde euro pentru construirea a patru corvete şi modernizarea a două fregate şi intenţionează să cheltuiască acum sute de milioane de euro doar pentru modernizarea fregatelor tip 22 cumpărate de la Marea Britanie, la mâna a doua, în anii 2000, construite în anii 1980.

De regulă, o platformă de luptă este folosită maxim 40 de ani. De exemplu, Armata Britanică a anunţat că renunţă la fregata de tip 23 HMS Northumberland, care a intrat în dotarea Marinei Regale în 1995, pentru a face loc altor structuri moderne, necesare războiului actual, inclusiv drone.

O sursă din Forţele Navale mi-a comunicat că o astfel de navă, precum fregatele Regele Ferdinand şi Regina Maria, nu ar rezista într-un război cu Rusia nici o săptămână, deoarece Marea Neagră este mică şi marinarii nu au timp să reacţioneze la rachetele hipersonice şi roiurile de drone. Tactica folosită acum este de dispersie a forţelor, în nave mici, dar şi folosirea la maxim a dronelor pentru apărarea litoralului. Cu toate acestea, marinarii români au nevoie, totuşi, de fregate pentru a participa la misiuni externe în Mediterană.

Surse din industria de apărare ne-au spus că MApN a trimis o propunere pentru modernizarea fregatelor la o firmă străină, care nu este deloc ieftină. Nici componenta timp nu justifică o astfel de acţiune, deoarece operaţiunea ar dura până în anul 2028, şi navele vor ajunge la vârste venerabile la care suratele lor din NATO sunt de mult casate.

Totodată, aceleaşi surse din apărare au sugerat că instalarea sistemelor de armamente propuse de Forţele Navale implică modificări structurale semnificative, ceea ce ar putea pune în pericol securitatea navelor şi a echipajului. Fregatele Tip 22 au avut principala misiune lupta antisubmarin şi ar avea capacităţi limitate de instalare a unor lansatoare de rachete verticale, dacă ne referim strict la structura de rezistenţă a navei.

Costurile pentru modernizarea celor două fregate ar fi de sute de milioane de euro, iar timpul de execuţie de 4-5 ani, asta în condiţiile în care timpul de exploatare a lor ar fi de maxim 10 ani.

Forţele Navale mai au în plan şi achiziţia unor nave de patrulare, dar în loc de aceste două programe, ar putea să opteze pentru cumpărarea a două corvete multifuncţionale, ar avea capacităţile de luptă ale unei fregate, dar ar fi noi şi sigure pentru echipaj, şi în acelaşi timp ar fi superioare navelor de patrulare.

Corvetele ar putea fi folosite fără probleme în următoarele decenii, deoarece sunt modulare şi modernizările sunt uşor de realizat, în comparaţie cu fregatele care au fost construite în anii 80, la tehnologia şi ameninţările de atunci.

Ministerul Apărării a renunţat în 2023 la licitaţia pentru construirea a patru corvete şi modernizarea a două fregate, contract estimat la 1,2 miliarde euro, după ce compania de pe primul loc s-a retras, iar instituţia militară nu a găsit 50 milioane în plus pentru oferta de pe locul doi. Dar instituţia militară nu a renunţat de tot la acest program, ministrul Apărării a anunţat că el va fi făcut mai târziu, printr-un program european. Cel mai probabil, corvetele vor costa peste 1 miliard şi vor înlocui fregatele modernizate acum. Se va ajunge la acelaşi rezultat, doar că va dura în jur de zece ani şi vom plăti 1 miliard de euro în plus, fiind cam acelaşi proces ca în cazul aeronavelor F-16 şi F-35. Cumperi întâi ceva mai slab calitativ doar să amâni cu 10 ani şi să cheltui nişte bani în plus.

În acest moment, apărarea litoralului, apelor teritoriale şi a intereselor României în zona economică exclusivă se realizează cu 10 nave de luptă, toate vechi şi nemodernizate: 3 fregate, 4 corvete, 3 nave purtătoare de rachete.

În aceste condiţii, ne întrebăm, noi pentru ce ne pregătim: pentru război sau pentru misiuni de menţinere a păcii? De ce nu cumpărăm nave noi dacă avem 13 şantiere navale şi tot dăm banii pe second-handuri? De ce avem 13 posturi de amirali la 10 nave de luptă la Marea Neagră şi nu restructurăm Forţele Navale pentru a fi eficiente şi a câştiga viitorul război?

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici