Asociaţia Magistraţilor din România, despre proiectul de Hotărâre de Guvern privind desecretizarea arhivei SIPA: Proiectul, repus pe rol fără dezbaterea problemelor semnalate

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) susţine că proiectul de Hotărâre de Guvern privind desecretizarea arhivei SIPA a fost repus pe rol, fără a se pune în dezbatere problemele semnalate de asociaţiile profesionale încă din anul 2016.

Urmărește
271 afișări
Imaginea articolului Asociaţia Magistraţilor din România, despre proiectul de Hotărâre de Guvern privind desecretizarea arhivei SIPA: Proiectul, repus pe rol fără dezbaterea problemelor semnalate

Asociaţia Magistraţilor din România, despre proiectul de Hotărâre de Guvern privind desecretizarea arhivei SIPA: Proiectul, repus pe rol fără dezbaterea problemelor semnalate

Magistraţii susţin că au solicitat încă din luna mai lămurirea unor aspecte vizând arhiva SIPA, precizând că miercursi au constatat "că aceste solicitări s-au materializat în „repunerea pe rol” a unui proiect de hotărâre de Guvern, iniţiat de fostul ministrul al justiţiei – d-na Raluca Prună, fără să se pună în dezbatere problemele serioase ridicate de acest proiect, semnalate punctual de asociaţiile profesionale."

În legătură cu proiectul de HG pus în dezbatere anul trecut, asociaţiile sunt de părere că ar trebui ca din comisie să facă parte şi reprezentanţi ai asociaţiilor de magistraţi, întrucât înscrisurile îi vizează pe procurori şi judecători.

AMR solicită să se precizeze dacă "în sistemul judiciar mai există, în prezent, alte ,,structuri de securitate”, în caz afirmativ, impunându-se precizarea, printr-un act oficial, a temeiului legal şi a datei înfiinţării, a denumirii, a modalităţii şi condiţiilor de constituire, a componenţei şi atribuţiilor, pentru fiecare astfel de organism".

"Esenţial este ca actul normativ să nu genereze disfuncţii, iar modalitatea de punere în aplicare să nu ducă la vreo breşă, în sensul posibilităţii ca „inventarierea” şi/sau „predarea” să se constituie într-o sursă de şantaj, prin reactivarea, scurgerea, plasarea, aflarea, vehicularea unor date din ultimele 3 decenii care nu au nicio legătură cu actul de justiţie – în măsură covârşitoare bazate pe delaţiuni şi pe declaraţii „binevoitoare” ale unor „aleşi”, căci dacă nu ar fi aşa, s-ar fi regăsit la dosarul profesional al magistratului, cum impune legea", transmite AMR.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici