Bloomberg: SUA ar putea limita schimburile de date în cadrul puternicei Alianţe de intelligence „Five eyes”

Administraţia Donald Trump a avertizat că ar putea reduce cooperarea SUA în cadrul alianţei "Cinci Ochi" ("Five Eyes") dacă membrii organizaţiei nu se vor alătura deciziei de excludere a echipamentelor gigantului chinez Huawei Technologies Co. din noile reţele mobile 5G, afirmă surse citate de agenţia Bloomberg.

Urmărește
988 afișări
Imaginea articolului Bloomberg: SUA ar putea limita schimburile de date în cadrul puternicei Alianţe de intelligence „Five eyes”

Alianţa „Five eyes” | Bloomberg: SUA ar putea reduce cooperarea în cadrul unei alianţe importante în schimburile de date

Creată după al II-lea Război Mondial, organizaţia "Cinci Ochi" ("Five Eyes") constituie una dintre cele mai strânse forme de colaborare între serviciile de securitate din SUA, Marea Britanie, Canada, Australia şi Noua Zeelandă.

Însă, acum, Statele Unite au ameninţat cu limitarea informaţiilor transmise prin acest sistem, dacă celelalte ţări nu vor accepta să nu includă echipamente ale firmei chineze Huawei în noile reţele 5G.

"Statele Unite sunt preocupate că, în cazul în care compania Huawei va participa la construirea noilor reţele 5G, agenţii guvernamentale chineze vor avea acces la sistem", notează agenţia Bloomberg.

Statele Unite au avertizat deja Noua Zeelandă şi Marea Britanie să nu permită participarea Huawei la construirea reţelelor 5G, acelaşi mesaj fiind trasmis tuturor membrilor NATO.

Marea Britanie nu a adoptat încă o poziţie oficială privind participarea Huawei la reţeaua 5G.

Întrebat dacă Statele Unite vor reduce colaborarea în sistemul de schimb de informaţii "Cinci Ochi", preşedintele Donald Trump a răspuns la nivel public negativ.

În anul 2013, Edward Snowden, fost colaborator al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) şi al Agenţiei americane pentru Siguranţă Naţională (NSA), a dezvăluit că Statele Unite colectează date de la cetăţeni, avertizând că unele sunt transmise prin sistemul "Cinci Ochi". Pe fondul criticilor, în 2014, Administraţia Barack Obama a anunţat restructurarea NSA.

Administraţia Donald Trump a impus limite privind colaborarea Huawei cu firme americane şi a îndemnat ţările aliate să adopte măsuri similare, invocând riscuri asupra siguranţei naţionale. Washingtonul denunţă presupusa apropiere a Huawei de armata chineză, argumentând că fondatorul companiei chineze, miliardarul Ren Zhengfei, un simpatizant al Partidului Comunist, a fost ofiţer de telecomunicaţii în timpul stagiului militar. Administraţia Donald Trump a avertizat recent că ar putea revizui cooperarea cu naţiunile aliate care vor utiliza echipamente produse de firma chineză Huawei, pe fondul preocupărilor de securitate. Compania Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicaţii din lume, este monitorizată atent în Occident din cauza relaţiilor cu instituţiile guvernamentale din China. Statele Unite acuză că echipamentele Huawei pot fi utilizate de Beijing pentru activităţi de spionaj.

Taguri:
sua,
securitate,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici