Cu toate că în urmă cu o zi s-a anunţat întreruperea studiilor clinice privind dezvoltarea vaccinului său experimental, AstraZeneca consideră că în continuare putem spera să avem un vaccin împotriva COVID-19 până la finalul anului, pe care îl aşteaptă o lume întreagă.
CEO-ul companiei, Pascal Soriot, a spus în cadrul unui eveniment online că specialiştii care lucrează la vaccin încă nu ştiu diagnosticul concret al femeii vaccinate cu acest ser şi care s-a îmbolnăvit apoi grav.
Soriot a declarat că nu este încă clar dacă voluntarul avea mielită transversă, o afecţiune inflamatorie spinală rară, şi dacă sunt necesare mai multe teste în acest sens, citează Reuters.
Soriot a mai explicat că opţiunea de a reîncepe studiile clinice nu-i aparţine grupului farmaceutic, ci unui comitet de experţi independent de aceasta.
Momentan studiile clinice aflate în faza 3 sunt suspendate temporar, după ce femeia in Marea Britanie s-a îmbolnăvit în urma vaccinării cu vaccinul anti Covid produs de Astra Zeneca în colaborare cu Universitatea Oxford.
OMS a semnalat acest vaccin ca fiind cel mai promiţător în lupta cu noul coronavirus.
AstraZeneca s-a angajat să furnizeze vaccinuri ţărilor în acelaşi timp pentru a asigura o distribuţie echitabilă şi echitabilă, a afirmat Soriot, reiterând faptul că această commpanie poate produce în jur de 3 miliarde de doze în locaţii din întreaga lume pentru a împiedica Guvernele să restricţioneze distribuţia serului.
La ora actuală, în lume, 9 vaccinuri sunt în faza 3 a testelor clinice, cea în care serul este testat deja pe mase mari de oameni şi în care experţii stabilesc siguranţa vaccinului dată de efectele adverse care pot apărea.
Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca si Universitatea Oxford este considerat cel mai promiţător şi avansat proiect la nivel mondial. El a fost testat pe zeci de mii de voluntari din Regatul Unit, Brazilia, Africa de Sud.