Burduja, atac dur la adresa lui Nicușor Dan: Unul din cinci bucureșteni nu are astăzi apă caldă
„Nicușor Dan este politicianul care a ridicat «dușul rece» la rang de politică publică. M-am tot întrebat: de ce a intrat Nicușor Dan în cursa pentru Cotroceni, brusc, într-o seară de decembrie? Cine sau ce l-a determinat să facă asta, după ce în campanie ne spunea că mai are nevoie de minim 2 mandate să rezolve problemele Bucureștiului? De ce să nu respecți votul bucureștenilor și să fugi după altă funcție, mai înaltă, după ce ți-ai dedicat zeci de ani Capitalei? Care este, până la urmă, logica acestei candidaturi? Elena Lasconi strânsese peste 1,7 milioane voturi și era (încă este, cred) președintele USR, partidul care îl susținuse pe Nicușor Dan la locale, cu câteva luni înainte. Trădare. Coaliția de guvernare, plus minoritățile naționale, susțin un candidat comun, Crin Antonescu, singurul cu șanse să învingă în turul II candidatul izolaționismului. Deci forțele proeuropene au lăsat orgoliile la o parte, ca să nu fragmenteze votul. Nu și Nicușor Dan. El a schimbat «România onestă» cu «Până la capăt» — pentru că totul este despre el și cariera lui, nu despre români”, scrie Sebastian Burduja.
El susține că Nicușor Dan candidează la președinție pentru că este „pur și simplu depășit de problemele Bucureștiului. Îl prind din urmă. Și nu ne poate păcăli la nesfârșit”.
Ministrul Energiei arată că sistemul de termoficare al Capitalei este în colaps
„Primăria Capitalei datorează peste 1,4 miliarde lei către ELCEN – restanțe care afectează direct cetățenii, punând în pericol investiții de peste 360 milioane euro din Fondul pentru Modernizare. Bani europeni obținuți cu greu de Ministerul Energiei pentru modernizarea CET-urilor din București. Centrale vechi din anii ’60 și ’70, care trebuie urgent înlocuite. Dacă pierdem acești bani, pierdem șansa de a reduce costurile cu întreținerea la jumătate pentru bucureșteni. Aceste 1,4 miliarde lei sunt arierate, datorii restante de peste 90 de zile. Știți cât era datoria PMB față de ELCEN când a devenit Nicușor Dan primar, în 2020? 170 de milioane lei. O creștere de aproape 1000% (de zece ori)!”, adaugă Burduja.
Conform acestuia, în total, Primăria are datorii care se apropie de 5 miliarde lei, adică aproape jumătate din bugetul Capitalei pe 2025: „PMB este deja, pe lege, în criza financiară și foarte aproape de insolvență. Urmează haosul, mergând până la executări silite asupra patrimoniului orașului – inclusiv clădiri, terenuri, conturi”.
Burduja spune că, în loc să caute soluții, primarul general a ales să fugă
„A abandonat administrația locală pentru campania prezidențială. Nu și-a dat demisia, dar nici nu-și mai exercită funcția, nici nu și-a delegat atribuțiile. Nicio strategie, nicio asumare, niciun rezultat. Vrea să conducă România, dar nu a fost în stare să conducă Bucureștiul. Degeaba aruncă mereu vina pe alții. Un lider caută soluții, nu vinovați. Da, Bucureștiului i-ar fi mai bine fără Nicușor Dan, dar cu siguranță nu cu el președinte al României. Asta ar fi un duș rece pentru 20 de milioane de români”, mai scrie ministrul Energiei pe rețeaua de socializare.