Cât va costa încălzirea la iarnă. Topul tarifelor din marile oraşe

Tariful pentru gigacaloria facturată populaţiei în marile oraşe depăşeşte 200 de lei, maximele la nivel naţional fiind întâlnite în Sighişoara, Alexandria şi Gheorgheni, reiese din datele transmise la solicitarea MEDIAFAX de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Urmărește
3245 afișări
Imaginea articolului Cât va costa încălzirea la iarnă. Topul tarifelor din marile oraşe

La Sighişoara, compania ATT facturează pentru populaţie cel mai mare tarif din ţară, respectiv 379,1 lei/gigacalorie, furnizorul local de termoficare folosind drept combustibil gazele naturale.

Al doilea cel mai mare tarif din ţară este facturat la Alexandria, reşedinţa judeţului Teleorman, unde agentul termic furnizat de Termic Calor Serv costă 345,3 lei/gigacaloria, centrala locală funcţionând tot pe gaze naturale.

Al treilea în topul tarifelor este oraşul Gheorgheni, judeţul Harghita, cu 305,2 lei/gigacaloria. Centrala furnizorului local de termoficare - E-STAR Centrul de Dezvoltare Regională SRL Gheorgheni – funcţionează pe gaze naturale, biomasă şi rumeguş.

Topul tarifelor pentru energia termică facturată populaţiei este continuat de oraşele în care preţul este situat imediat sub plafonul de 300 de lei/gigacaloria. Sfântu Gheorghe, reşedinţa judeţului Covasna, are un tarif de 298,5 lei/Gcal, furnizorul local fiind Urban-Locato SRL. Sfântu Gheorghe este urmat de Lehliu Gară (294,6 lei/Gcal, furnizor DGCL Lehliu Gară), Oradea (292 de lei/Gcal, Termoficare Oradea SA), Horezu (285 de lei/Gcal, Sacomet SA), Arad (266,5 lei/Gcal, furnizor CET Hidrocarburi SA), Sibiu (265,3 lei/Gcal, Urbana SA), Iaşi (256,4 lei/Gcal, Veolia Energie), Focşani (255 de lei/Gcal, Enet SA), Timişoara (244 de lei/Gcal, Colterm), Râmnicu Vâlcea (228,4 lei/Gcal, CET Govora) şi Ploieşti (191,1 lei/Gcal, Veolia Energie).

Tarife mai mici, sub 180 de lei/Gcal, au mai fost facturate în oraşele Bacău (Thermoenergy Group), Botoşani (Modern Calor), Suceava (Thermonet) şi Galaţi (Calorgal).

Cele mai mici tarife din ţară se regăsesc, potrivit ANRE, în oraşele Cernavodă (88,1 lei/Gcal), Beiuş (96,3 lei/Gcal - centrala furnizorului local Transgex SA funcţionează pe bază de energie geotermală) şi Năvodari (100 de lei/Gcal, centrala furnizorului local, Uzina Termoelectrică Midia, funcţionează pe păcură şi gaze combinate de rafinare).

Şi la Bucureşti se regăseşte unul dintre cele mai mici tarife facturate populaţiei (164 lei/Gcal, RADET), însă în condiţiile în care costul de furnizare aprobat anul trecut este de 342,9 lei/Gcal, iar în 2017 autorităţile locale au solicitat un aviz de majorare a acestui tarif.

Potrivit ANRE, la nivel naţional sunt racordate la termoficarea centralizată 1,24 milioane de apartamente situate în 60 de localităţi, inclusiv Municipiul Bucureşti.

„Preţurile de furnizare a energiei termice (care includ preţurile de producere în centrale de cogenerare sau de producere separată, de transport şi de distribuţie, după caz), cu două excepţii (Tulcea şi Vlăhiţa) nu s-au modificat până în acest moment faţă de cele de la 31 decembrie 2016. Există în prezent solicitări de ajustare de tarife de la mai mulţi operatori (printre care şi RADET Bucureşti), solicitări care se află în analiza consiliilor locale, respectiv ANRE pentru avizare. Consiliile locale vor decide asupra acestor solicitări şi asupra preţurilor de facturare la populaţie prin acordarea de subvenţii, având în vedere şi prevederile Legii nr. 196/2016”, a mai transmis ANRE, pentru MEDIAFAX.

În conformitate cu prevederile art. 38 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 51/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, serviciul public de alimentare cu energie termică a trecut integral în sfera de reglementare, autorizare şi control a ANRE. Astfel, competenţa legală în acest domeniu aparţine în exclusivitate ANRE - www.anre.ro, inclusiv atribuţiile privind soluţionarea petiţiilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici