Prima pagină » Știrile zilei » Caz rar în medicină: Un bărbat a murit după ce a luat probiotice

Caz rar în medicină: Un bărbat a murit după ce a luat probiotice

Un bărbat în vârstă de 70 de ani din Japonia a murit după ce a făcut o infecție bacteriană rară cauzată de suplimentele probiotice primite în spital.
Caz rar în medicină: Un bărbat a murit după ce a luat probiotice

Pacientul, care avea un istoric medical complex, incluzând dependență de alcool, cancer de colon, hipertensiune arterială și boală cardiacă, a fost inițial dus la urgență după ce a fost găsit prăbușit în locuința sa.

Analizele au evidențiat acidoză metabolică severă, o infecție pulmonară și COVID-19, motiv pentru care a fost internat la terapie intensivă timp de peste o lună.

În timpul spitalizării, bărbatul a dezvoltat diaree, iar medicii i-au prescris un supliment probiotic care conținea bacteria Clostridium butyricum, considerată benefică pentru tractul digestiv. După aproape două luni de tratament, starea pacientului s-a deteriorat brusc, prezentând umflături și dureri abdominale severe. Analizele au confirmat prezența bacteriei din probiotic în fluxul sanguin, o afecțiune cunoscută ca bacteriemie asociată probioticelor, conform Live Science.

„Testul genetic a confirmat că tulpina din sângele bărbatului coincidea perfect cu tulpina probiotică”, au menționat medicii în raportul de caz.

În ciuda eforturilor echipei medicale, starea pacientului a evoluat rapid spre insuficiență multiplă de organ, fiind transferat la îngrijiri paliative și murind în a 60-a zi de spitalizare.

Specialiștii subliniază că, deși acest tip de complicație este rară, pacienții cu sistem imunitar slăbit sau cu anomalii ale tractului gastrointestinal prezintă un risc crescut. Tratamentele cu steroizi administrate pentru COVID-19 ar fi putut contribui la suprimarea suplimentară a sistemului imunitar al pacientului.

Probioticul implicat este folosit pe scară largă, în special în Japonia, și are în general un profil bun de siguranță, fiind administrat în spitale pentru tratarea diareei. Cazul atrage atenția asupra necesității unei evaluări atente a riscurilor înainte de administrarea probioticelor la pacienții cu afecțiuni medicale complexe.