Ce prevede proiectul privind graţierea trimis în Parlament marţi seară

Proiectul de lege privind graţierea elaborat de Guvernul Grindeanu prevede că se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv, precum şi parţial, cu jumătate, cele aplicate persoanelor care sunt unic întreţinător de familie şi au în întreţinere minori până la 14 ani.

Urmărește
15535 afișări
Imaginea articolului Ce prevede proiectul privind graţierea trimis în Parlament marţi seară

Ce prevede proiectul de lege privind graţierea (Imagine: Marian Ilie / Mediafax Arhiva Foto)

Potrivit proiectului publicat pe site-ul Senatului, se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv aplicate de instanţa de judecată şi se graţiază în parte, cu jumătate, pedepsele cu închisoarea aplicate femeilor însărcinate şi persoanelor care sunt unic întreţinător de familie şi au în întreţinere minori cu vârsta până la 14 ani.

Graţierea este condiţionată de achitarea, în termen de un an de la condamnarea definitivă sau de la punerea în libertate a despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă. Nerespectarea acestei condiţii atrage revocarea graţierii.

Prevederile nu se aplică persoanelor condamnate pentru infracţiuni săvârşite în stare de recidivă, nici celor care sunt recidivişti prin condamnări anterioare.

Nu beneficiază de graţiere condamnaţii cărora li s-au aplicat pedepse pentru infracţiuni ca vătămare corporală, cele contra vieţii, lovituri cauzatoare de moarte, relele tratamente aplicate minorului, lipsirea de liberate în mod ilegal, şantajul, traficul şi explotarea persoanelor vulnerabile, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale, furtul, tâlhăria şi pirateria, înşelăciunea, distrugerea, ultrajul, favorizarea faptuitorului, răzbunarea pentrul ajutorul dat justiţiei, cercetarea abuzivă, infracţiunile de corupţie, delapidarea, abuzul în serviciu, conflictul de interese, deturnarea de fonduri, falsul intelectual şi informatic, neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau îndeplinirea lor defectuoasă, părăsirea locului accidentului, constituirea unui grup infracţional organizat, pornografia infantilă, infracţiunile contra securităţii naţionale, cele de genocid, contra umanităţii şi de război.

De asemenea, nu beneficiază de aceste prevederi cei care au săvârşit infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 10 ani sau mai mare.

Graţierea nu se aplică celor care nu au început executarea pedepsei închisorii sau a măsurii educative privative de libertate deoarece s-au sustras de la executarea acestora, precum şi celor care au început executarea dar ulterior s-au sustras. Persoanele graţiate care în decurs de trei ani săvârşesc cu intenţie o infracţiune vor executa, pe lângă pedeapsa stabilită pentru acea infracţiune şi pedeapsa sau restul de pedeapasă rămas neexecutat ca urmare a aplicării prezentei legi.

Ordonanţa privind graţierea prevede în prima formă graţierea în întregime a pedepselor cu închisoarea de până la cinci ani şi înjumătăţirea pedepsei pentru deţinuţii care au 60 de ani, femei însărcinate şi a celor care au copii de până în 5 ani în întreţinere.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici