- Home
- Stirile zilei
- (05.02.2025, 12:18)
Ce va cumpăra armata română în acest an. Armata României are aproape 14 miliarde lei pentru achiziţii militare în 2025
Armata României va avea alocată, prin prevederile proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2025, suma de 42,755 mld. lei (2,24 % din PIB), din care 37,121 mld. lei (1,94 % din PIB) la sursele de finanţare „Buget de stat” şi „Credite externe”, transmite instituţia militară printr-un comunicat de presă. Din bugetul total repartizat, fonduri în cuantum de 13,791 mld. lei (32,25%) sunt planificate pentru achiziţia de echipamente majore cu destinaţie militară.
Urmărește
264 afișări
Ce va cumpăra armata română în acest an. Armata României are aproape 14 miliarde lei pentru achiziţii militare în 2025
Din bugetul total repartizat, fonduri în cuantum de 13,791 mld. lei (32,25%) sunt planificate pentru achiziţia de echipamente majore cu destinaţie militară. Art. 39 al proiectului de lege amintit prevede alocarea pentru apărare a creditelor bugetare reprezentând maximum 2,5 % din produsul intern brut, în funcţie de stadiul derulării programelor de înzestrare ale Ministerul Apărării Naţionale.
Referitor la priorităţile anului 2025 în domeniul achiziţiilor de tehnică militară modernă, ministrul Tîlvăr a amintit sistemele de rachete antiaeriene cu bătaie scurtă şi foarte scurtă SHORAD/VSHORAD, „Maşina de luptă a infanteriei pe şenile” (MLI), „Sistem de armament individual tip NATO”, sistemele moderne de comandă-control pentru eşaloane de tip batalion, brigadă şi divizie (C4I cu capabilităţi ISTAR), „Transportor blindat pentru trupe – Etapa a II-a”, navele de patrulare maritimă şi modernizarea fregatelor T22R.
Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a prezentat marţi, 4 februarie, membrilor comisiilor de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, reunite în şedinţă comună la Palatul Parlamentului, bugetul propus pentru MApN în proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2025.
Angel Tîlvăr a arătat, în intervenţia sa, că „bugetul MApN proiectat pentru anul 2025 este mai mare decât cel de anul trecut, fiind elaborat în contextul prudent şi echilibrat rezultat din Planul Fiscal agreat de Guvernul României cu Comisia Europeană, care prevede un complex de măsuri în vederea reducerii deficitului bugetar la un nivel sustenabil”.
Ministrul apărării naţionale a subliniat că execuţia bugetară din anul precedent s-a situat foarte aproape de 100 la sută, ceea ce a demonstrat capacitatea instituţiei de a administra eficient resursele alocate. De asemenea, prin proiectul de buget prezentat, România îşi respectă angajamentele asumate în cadrul Alianţei cu privire la alocarea resurselor pentru apărare.
„Este al nouălea an consecutiv în care România alocă minimum 2 la sută din PIB pentru apărare şi în care peste 30 la sută din bugetul MApN este destinat înzestrării. De asemenea, este un buget care ţine cont de situaţia de securitate din proximitatea României şi de apartenenţa ţării noastre la structurile aliate ale NATO şi la misiunile UE”, a declarat Angel Tîlvăr.
Ministrul a arătat că bugetul prezentat spre adoptare Parlamentului permite MApN onorarea obligaţiilor asumate de România la organizaţiile internaţionale (bugetele comune NATO, NSPA etc.), precum şi finanţarea în condiţii corespunzătoare a misiunilor Armatei României, inclusiv susţinerea unor efective semnificative în teatrele de operaţii din Bosnia-Herţegovina, Kosovo, Polonia, Bulgaria, Slovacia, Lituania, Republica Centrafricană şi Marea Mediterană, sub egida NATO şi a UE.
Cheltuielile de personal (inclusiv plata pensiilor militare şi a indemnizaţiilor prevăzute în proiectul de buget la Titlul IX-Asistenţă socială) au fost dimensionate corespunzător şi acoperă toate nevoile din acest punct de vedere, a mai spus Angel Tîlvăr. În context, ministrul a subliniat că, în baza unui complex de măsuri destinate creşterii capacităţii de retenţie la nivelul personalului încadrat şi a atractivităţii profesiei militare, MApN a înregistrat, în anul 2024, un sold pozitiv la nivelul raportului intrări-ieşiri în/din sistem, de peste 6.400 de persoane (militari şi personal civil).
În context, a fost precizat că proiecţia alocărilor bugetare pentru perioada 2025-2028 va asigura cadrul pentru un ritm susţinut al modernizării Armatei României, atât în ceea ce priveşte achiziţiile de echipamente militare, cât şi a infrastructurii (inclusiv cea medicală şi de învăţământ).
Angel Tîlvăr a subliniat preocuparea permanentă a instituţiei pentru a angrena la maximum posibil industria naţională de apărare – atât cea cu capital majoritar de stat, cât şi cu capital privat în derularea programelor de înzestrare cu tehnică şi armament de ultimă generaţie.
„Toate programele de achiziţie iniţiate de MApN, precum şi cele care sunt în pregătire, sunt aliniate prevederilor OUG nr. 124/2023 privind derularea operaţiunilor de cooperare tehnologică şi industrială în domeniile apărării şi securităţii, ceea ce creează premisele pentru implicarea operatorilor economici din industria naţională de apărare în cadrul principalelor programe de înzestrare derulate de Ministerul Apărării Naţionale”, a arătat ministrul Angel Tîlvăr.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe www.zf.ro: Piaţa imobiliară sare în aer: Cartierul din Bucureşti unde preţurile au crescut în ianuarie cu 25.000 de euro faţă de anul trecut
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Desertul preferat al copiilor din comunism, care a reapărut în magazine. Se vinde cu 5 lei în Carrefour
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:38
LIVE TEXT OEP respinge orice strămutare a palestinienilor / Planul lui Trump de strămutare a palestinienilor din Gaza câştigă susţinere în Israel. Proteste în faţa Casei Albe împotriva planului preşedintelui Trump privind Gaza. Donald Trump spune că SUA va „prelua” şi va „deţine” Fâşia Gaza.
-
astăzi, 14:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1078. Zelenski sugerează că Ucraina ar trebui să obţină arme nucleare dacă aderarea la NATO este amânată / O lovitură cu drone a Ucrainei ar fi provocat un incendiu la un depozit de petrol din Krasnodar Krai / Şeful AIEA avertizează că atacurile Rusiei asupra reţelei energetice a Ucrainei ar putea provoca un accident nuclear