Doctorul Virgil Ionescu, medic primar Radiologie şi imagistică, vorbeşte despre RMN la Healthcare Trends, o emisiune săptămânală pe teme medicale realizată de către MEDIAFAX în parteneriat cu Banca Transilvania – Divizia pentru medici.
Invitatul aduce în discuţie utilitatea şi importanţa examenului RMN şi despre efectele pozitive ale unei relaţii corecte, oneste între medic şi pacient şi sune că un doctor e cu atât mai bun cu cât ştie mai multe boli.
Pacientul ar trebui să ajungă la medicul radiolog trimis de un clinician. Clinicianul include datele clinice şi cunoaşte cel mai bine situaţia pacientului.
Relaţia medic-pacient
„Demersul medical, chimic şi imagistic presupune o deschidere la nivel de corp energetic. Dacă tu sau pacientul nu te deschizi, nu se poate ajunge la o concluzie care pentru el înseamnă salvarea vieţii”, arată medicul.
Invitatul vorbeşte şi despre pericolul autodiagnosticării, mai ales în lipsa informării. Frica de cancer şi alte diagnostice grave îi face pe oameni să apeleze la diverse tipuri de analize, care nu pot însă „arăta” o afecţiune care nu este acolo.
„Trebuie să te deschizi în faţa medicului şi să ai încredere, pentru că tu, ca pacient, îţi pui sănătatea şi viitorul în mâinile doctorului.
Iar medicul trebuie să fie de bună calitate, atrage atenţia Virgil Popescu.
Investigaţia RMN
RMN-ul este un instrument important. Dacă pacientul are cancer, RMN arată, chai rmai mult decât poate arăta alte investigaţii. Se folosesc secvenţe şi contrast diferit, care poate arăta o afecţiune de tip neoplazic, explică Ionescu.
Specialistul aduce în discuţie şi „paradoxul” românesc. În timp ce, în străinătate, la stat găseşti cei mai buni medici şi cea mai performantă aparatură, la noi, acestea sunt „apanajul” privatului. „La noi, la stat, este un dezastru. Nu există „ieftin şi bun”. La noi se favorizează diverse firme, diverse licitaţii (…) În plus, clasă politică are abordări dezastruoase”, mai arată medicul.