Medicul ortoped Octav Russu arată situaţiile în care sportivii dar şi persoanele care practică ocaziţional diverse activităţi sportive greşesc şi ajung să pună presiune pe genunchi. Specialistul recomandă ca atunci când facem mişcare, să ne asigurăm că este corectă din punct de vedere biomecanic. „În patologia sportivilor, accidentele se întâmplă, de obicei, la concursuri, competiţii, unde sportivul nu mai este atent la execuţia corectă a mişcării, ci la rezultatul pe care îl aşteaptă şi acolo se întâmplă accidentele, din dorinţa de a face performanţă”, arată invitatul.
Lipsa de antrenament la „războinicii de weekend” dar şi la sportivi, corelată cu neatenţia, sunt cauzele cele mai frecvente ale accidentelor, atrage atenţia medicul.
Apoi, pentru a practica un sport, trebuie să faci antrenament zilnic, mai arată Russu. Când vine vorba despre mers la schi, oamenii ae trebui să se pregătească din timp pentru efort, să facă o tonifiere a musculaturii specifice, o tonifiere a aparatului cardio respirator. Altfel, riscăm să dezvoltăm probleme. „Schiul şi toate sporturile care implică o pivotare la nivelul genunchiului sunt generatoare de probleme şi de riscuri pentru stabilitatea genunchiului, pentru toate structurile anatomice de la acest nivel. Schiul este un sport în urma căruia avem un flux constant de pacienţi însă şi fotbalul, handbalul, baschetul, lumea sporturilor de contact, toate acestea sunt zone de activitate fizica din care vine un flux constant de pacienţi”.
Din păcate, o mare parte din români merg la specialist prea târziu, iar prevenţia este întotdeauna mai bună decât tratatarea, însă ne lipseşte educaţia, iar atunci aşteptăm până simţim durerea, la propriu. „Genunchiul nu neaparat nu mai doare, acuzele care vin din partea genunchiul pot sa fie multiple, instabilităţile de genunchi pe care le resimte pacientul dupa un traumatism, blocajele articulare, imposibilitatea pacientului de a executa extensia, flexia completă, toate acestea sunt simptome care ar trebui sa atragă atenţia pacientului. Cred ca este şi responsabilitatea noastră ca sş medici, dar şi a mass-mediei, să informăm pacienţii şi să le asiguram o educaţie sanitară minimă care să îi facă să ştie când trebuie să se adreseze medicului”, punctează Octav Russu.