Cipru. Insula din Mediterana ce aproape şi-a dublat numărul de turişti români de la un an la altul. De la plaje sau sate pitoreşti şi gastronomie

Cipru, cu amestecul său bogat de frumuseţe naturală, istorie şi cultură vibrantă, este locul perfect pentru o escapada atât în sezon cât şi în afara acestuia. O vacanţă în Cipru poate fi o călătorie pitorească într-o insula cu de la plajele impresionante, satele fermecătoare, siturile arheologice antice şi delicioasele experienţe culinare.

Urmărește
7397 afișări
Imaginea articolului Cipru. Insula din Mediterana ce aproape şi-a dublat numărul de turişti români de la un an la altul. De la plaje sau sate pitoreşti şi gastronomie

Cel mai fierbinte loc de pe Pământ tocmai a înregistrat cea mai fierbinte lună din istorie

În Cipru există două aeroporturi mari: Aeroportul Internaţional Larnaca şi Aeroportul Internaţional Paphos. Primul operează majoritatea zborurilor comerciale care intră şi ies din insulă, iar cel de-al doilea operează în principal zboruri charter (dar nu numai).
 
Statisticile Eurostat arată că Cipru conduce în topul destinaţiilor cu cea mai mare creştere în popularitate, înregistrând peste 20% mai mulţi turişti în ultimul an. De altfel, europenii merg tot mai des în vacanţe, turismul în Europa fiind în creştere, cu un avans de 6% în 2023 faţă de anul anterior, reprezentând 2.9 miliarde nopţi de cazare.
 
Cipru a atras anul precedent aproape 4 mi­li­oane de turişti străini, un număr impre­sio­nant, având în vedere că populaţia ţării era de puţin peste 1 milion de locuitori anul tre­cut.
Turiştii români sunt şi ei în top pentru turismul din Cipru, iar oficialii insulei spun că este o piaţă a cărei importanţă creşte pentru ei. Ultimele date arată aproape o dublare a turiştilor români de la un an la altul.
 
O astfel de aventură poate începe pe coasta sud-estică a Ciprului, unde dai peste apele strălucitoare ale Mediteranei şi plajele certificate Blue Flag. Aici se găseşte şi Ayia Napa, un loc al distraţiei depline. Cunoscută la nivel international pentru viaţa de noapte. Dincolo de petreceri poţi vedea şi locuri impresioante: podul Iubirii din Ayia Napa, Parcul de Sculpturi Ayii Anargyri sau un traseul de 30 de minute de drumeţie de la Ayii Anargyri până la Golful Konnos, unde ai parte de vederi spectaculoase ale coastei.
 

Paphos

Pentru majoritatea oamenilor, Paphos este un loc preferat pentru vacanţele pe litoral. Pe lângă plaje, această staţiune de la malul mării găzduieşte o sumedenie de atracţii turistice istorice importante care au contribuit la desemnarea lui Paphos drept Capitală Europeană a Culturii în 2017.
 
La aproximativ o oră de mers cu maşina de Pafos se află „Băile Afroditei”. Grotă natural este bine mascată de o vegetaţie ce oferă o oază de răcoare şi linişte.Legendele spun că aici venea Afrodita să se scalde.

Să nu uitam de Mare

Pe lângă plajele premiate, în Cipru poţi face multe mini-croaziere.
 
Cum decurge o astfel de experienţă în apropiere de Pafhos.
 
Programul excursiei include opriri în locuri uimitoare de unde poţi face poze. Atracţia principală este locul de înot. Operatorii propun locuri precum Blue Lagoon, un golf cu ape turcoaz perfecte pentru înot şi relaxare. Vei putea înota în aceste ape limpezi şi te vei bucura de peisaje spectaculoase, într-o atmosferă fermecătoare.
 
Detalii excursie:
  • Plecare din portul Latchi
  • Timp liber pentru înot la Blue Lagoon
  • Posibilitatea de a savura o băutură răcoritoare la bordul bărcii
  • Peisaje uimitoare ale coastei cipriote

Dincolo de plajă

Autorităţile vor să promoveze Ciprul nu doar ca pe o destinaţie de plajă şi agrement, dar şi ca pe o insulă bogată în istorie şi cultură, plină de experienţe autentice şi accesibile tuturor, disponibile pe tot parcursul anului. Astfel satele şi dealurile pline de istorie reprezintă o alternativă foarte bună la zilele în care nu ai chef de plajă.
 
Grădina de Fructe Kolossi şi satul Vouni, două locaţii agroturistice pot fi o incursiune în lumea rurală cipriotă. În apropiere se află şi Tavernă Lenia unde poţi încerca pourekkia, un desert delicios. Satele oferă şi locaţii multiple unde poţi învăţa despre tradiţiile locale. De la producerea celebrei halloumi la procesele de fabricare a vinurilor cipriote. O excursie în parcul Naţional Akamas cu spectaculoasa sa plajă Lara şi satul pitorescu sat Arodes pot fi o altă variantă.
 

Gastronomia. Influenţe multiple ce se regăsesc în papilele gustative

Mâncarea din Cipru este o adevărată reflectare a istoriei şi diversităţii culturale a insulei. Influenciată de tradiţiile greceşti, turceşti şi britanice, dar şi de vecinătatea cu Orientul Mijlociu, gastronomia cipriotă oferă o paletă largă de preparate delicioase, caracterizate prin ingrediente proaspete şi arome mediteraneene.

Halloumi – Este poate cel mai cunoscut produs tradiţional cipriot, o brânză semitară din lapte de capră sau oaie, cu o textură fermă şi un gust uşor sărat. Aceasta se serveşte adesea prăjită sau pe grătar.

Kleftiko – O specialitate cipriotă de carne de miel, gătită lent, adesea într-un cuptor de pământ, cu cartofi şi legume. Carnea devine extrem de fragedă, datorită preparării îndelungate la temperaturi joase.

Pentru băuturi, ouzo şi Zivania sunt cele mai frecvente băuturi alcoolice, ambele fiind preparate pe bază de anason sau de vin.

Şi punctul de plecare poate fi o experienţă

La finalul călătoriei te vei regăsi probabil în Larnaca. Ultima zi poate fi la rândul ei o experienţă în sine.
 
Larnaca se află pe coasta sudică a Ciprului şi are plaje frumoase cu palmieri, precum şi câteva clădiri istorice. În afară de mare, una dintre cele mai populare atracţii din Larnaca este uriaşul lac de sare. Acest lac este înconjurat de cartiere frumoase, pieţe şi peisaje naturale.
 
Biserica Sfântul Lazăr este un exemplu uimitor de arhitectură bizantină şi conţine icoane ortodoxe remarcabile. De asemenea, este importantă din punct de vedere istoric, datând din secolul al IX-lea d.Hr.
 
 
Dincolo de plaje şi mare poţi alege să vizitezi lacul Sărat din Larnaca, situat în partea de sud-vest a oraşului. Este un loc popular pentru o plimbare pe îndelete şi oferă privelişti superbe. Este o reţea complexă de patru lacuri sărate, fiecare cu propriul peisaj unic.

Cum văd oficialii din Cipru creştere turismului din România

„Considerăm România ca o piaţă impor­tantă pentru Cipru. Piaţa are un potenţial uriaş de creştere, remarcăm cererea în creş­tere din România anual, iar cifrele sosirilor de turişti din România care s-au dublat în 2023 (80.000 de turişti) vin să confirme acest fapt. Piaţa românească cu potenţial în creştere este printre primele 10 pieţe pentru Cipru“, a spus pentru ZF Ivan Gorobets, sales and marketing officer, international relations, Oficiul de Turism al Ciprului.

Cei peste 80.000 de turişti români care şi-au petrecut vacanţele în Cipru anul trecut plasează România pe a şaptea poziţie în clasamentul pieţelor din care vin cei mai mulţi turişti în insulă.

În plus naţionala de fotbal a României va juca în Liga Naţiunilor cu selecţionata din Cipru. Iar un număr mare de conaţionali şi-au anunţat deja intenţia de participa. Meciul poate fi o ocazie pentru microbişti să descopere splendida insulă din Estul Mediteranei.

Statisticile Eurostat arată că Cipru conduce în topul destinaţiilor cu cea mai mare creştere în popularitate, înregistrând peste 20% mai mulţi turişti în ultimul an. De altfel, europenii merg tot mai des în vacanţe, turismul în Europa fiind în creştere, cu un avans de 6% în 2023 faţă de anul anterior, reprezentând 2.9 miliarde nopţi de cazare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici