Prima pagină » Editorialiștii » COMENTARIU Lelia Munteanu: Doi patriarhi într-o lume bolnavă

COMENTARIU Lelia Munteanu: Doi patriarhi într-o lume bolnavă

“Oamenii sunt de două feluri, fie fraţii voştri în credinţă, fie egalii voştri în umanitate” scrie pe bannerul (foto) afişat în Najaf, oraşul sfânt al şiiţilor. Cuvintele aparţin celui de-a patrulea calif, Ali, vărul şi ginerele Profetului Muhammad, asasinat în anul 661, figură centrală a isamului şiit, socotit primul imam.
COMENTARIU Lelia Munteanu: Doi patriarhi într-o lume bolnavă

La Najaf îşi are reşedinţa marele ayatollah Ali al-Husayni al-Sistani (90 de ani, cu 6 ani mai bătrân decât Suveranul Pontif), o legendă, unul dintre cei mai influenţi înalţi clerici şiiţi, reper moral al credincioşilor şi, în ultimii zeci de ani, un stâlp al echilibrului în regiune. (Tensiunile cu clericii din ţara sa natală, Iranul, ţin de separarea religiei de politică, principiu de la care Marele Ayatollah din Najaf nu s-a abătut niciodată).

Papa Francisc a acordat întâlnirii istorice cu ayatollahul al-Sistani locul cuvenit în pelerinajul său irakian. În sfârşit, o mână întinsă celor aproximativ 200 de milioane de şiiţi de pretutindeni, minoritari în faţa sunniţilor, dar majoritari în Irak.

Întâlnirea a durat 55 de minute, în locuinţa modestă a Marelui Ayatollah, departe de ochii presei.

Tot ce şi-au spus cei doi patriarhi, dându-şi îmbrăţişarea frăţească în lumea aceasta ca un spital de campanie, nu vom afla prea curând. Papa i-a cerut Ayatollahului protecţie pentru creştini, şi, din câte îi ştiu, fiecare i-a cerut celuilalt să se roage pentru el.