- Home
- Stirile zilei
- (20.03.2021, 07:42)
COMENTARIU Marius Oprea | Vrem şi noi spionii noştri ruşi! Bulgarii au...
Bulgaria are spionii ei ruşi. La o populaţie de 6,9 milioane, au fost reţinuţi şase, deci cam unul pe milion. Noi ar trebui, dacă există proporţionalitate la spionaj, să fi avut – să avem încă – vreo 18. Dar n-avem niciunul. Sîntem neinteresanţi? Nu cred.
Urmărește
2305 afișări
COMENTARIU Marius Oprea | Vrem şi noi spionii noştri ruşi! Bulgarii au...
Spionii bulgari se îndeletniceau cu strîngerea de informaţii secrete militare şi politice, furnizate rezidentului reţelei, un diplomat de la Ambasada Federaţiei ruse, de soţia pe jumătate rusoaică a capului reţelei de spionaj, un fost ”securist” bulgar. Anchetatorii i-au văzut pe camere video pe membrii reţelei cum se întîlneau la meciuri de tenis, furnizau informaţiile, primeau banii. Au documentat că era vorba de informaţii primite inclusiv de la un fost ataşat militar bulgar, care se ocupa de biroul de documente secrete al Parlamentului, dar şi de informaţii primite de la trei militari activi. Toţi aceştia au fost arestaţi. Toţi sînt angajaţi ai statului, deci ”bugetari”. Ca urmare a deconspirării reţelei, au fost expulazaţi şase diplomaţi şi un tehnician din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse.
Noi stăm bine. Pînă la proba contrarie, n-avem spioni. Ne iubim deci ţara, nu-i vindem secretele. Noi sîntem români. Bulgarii au fost dintodeauna mai prietenoşi cu ruşii, au avut şi mai au încă şi relaţii economice privilegiate. Nu e cazul nostru. Aceasta ar fi o explicaţie a faptului că în România n-au fost prinşi pînă acum spioni ruşi. Cea puerilă.
Atîta vreme cît ţara noastră este, pe flancul estic al NATO, cel mai mare pericol pentru Rusia, prin scutul antirachetă de la Deveselu, pe care foştii ”tovarăşi” de la Răsărit îl consideră o armă ofensivă, la noi numărul agenţilor ruşi ar trebui să fie unul mare. Teoretic. De fapt, nu ştim încă nimic, în afară că e linişte, pe frontul nevăzut al luptei de contraspionaj dusă de Serviciul Român de Informaţii. Şi la noi sînt, la Parlament de pildă, angajaţi tot felul de oameni care au lucrat în ”servicii” – chiar şi înainte de 1989. Numai eu ştiu vreo doi. Ei se ocupă cu ceea ce se ocupa fostul ataşat militar de la Parlamentul bulgar. Sînt inclusiv la Comisia de control a SRI-ului. Deci, potenţial, s-ar putea spune, dacă sînt similitudini între Bulgaria şi România ca ”ţinte” ale spionajului rus (şi nu văd de ce n-ar fi, dimpotrivă!) că există posibilitatea ca inclusiv serviciul nostru de contraspionaj să fie ”controlat” de spionii Federaţiei Ruse.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
În România, am avut o vastă reţea de spionaj, în special militar, dar şi politic a sovieticilor, pînă în 1989 şi imediat după. Chiar un fost cadru al SRI a publicat o carte, cu nenumărate dovezi privind legăturile ”la vîrf” între acesta şi o adevărată reţea a Moscovei, care a dat ”lovitura de stat” Revoluţiei române, în decembrie 1989 – Ion Iliescu, generalii Nicolae Militaru, Vasile Ionel, Marin Pancea fiind printre cei care avea relaţii prea cordiale şi neortodoxe cu Moscova. Reţeaua a fost numită de către unitatea de contrainformaţii a Securităţii cu numele conspirativ ”Corbii”. Au apărut de-a lungul vremii informaţii privind o ”predare” de ştafetă, la mijlocul anilor ’90, către o reţea succesoare de spionaj rus în România, numită ”Corbii tineri”. Dar despre aceştia n-am aflat decît că ar exista.
Continui să cred şi să sper în profesionalismul Serviciului Român de Informaţii. Deşi, plin de năduf, un fost angajat al SRI din Braşov, îmi destăinuia cu ani în urmă că ultimul caz de spionaj-trădare, pe teritoriul unui judeţ industrial ca Braşovul, cu unităţi economice ”interesante” (precum întreprinderi de construcţii de tehnică militară, armament şi aviaţie) fusese documentat tocmai în 1976. De atunci pînă la acel moment în care purtam discuţia, vreme de aproape trei decenii, nu mai fusese prins niciun spion.
Au trecut încă trei decenii de la Revoluţie încoace şi n-avem spioni ruşi. Stăm bine. Sîntem în NATO, în UE, avem cea mai avansată armă a NATO pe teritoriul nostru şi spioni ruşi, ioc! Ori sîntem din cale-afară de patrioţi, ori ruşilor le e într-atît de frică de serviciile noastre de informaţii, încît nu cutează să ne spioneze. Ce altă explicaţie ar fi?...
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
astăzi, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria