COMENTARIU Sorin Avram: Motive de indignare pentru stomatologi. Altele decât un rând dintr-un editorial
Esenţa articolului era reprezentată de cazul medicului infecţionist care a anunţat în mod fals că la spitalul unde lucrează ar fi apărut un caz de variola maimuţei. Informaţia infecţionistului a fost dezminţită de Ministerul Sănătăţii. Din dorinţa de a arăta cât de gravă a fost dezinformarea am subliniat că aceasta a venit de la un infecţionist, adică de la un specialist.
Pentru ca tuşa cu care am făcut sublinierea să fie cât mai groasă am scris că informaţia nu ar fi avut atâta greutate dacă aceasta ar fi fost lansată în spaţiul public ”de un stomatolog, de o infirmieră ori de un pacient de profesie zugrav, vecin de pat cu doamna cu varicelă”. Probabil că a fost o formulare nefericită. Tot probabil, stomatologii nu s-ar mai fi simţit ofensaţi dacă i-aş fi pus alături de ortopezi şi de oftalmologi, să zicem.
Compania în care, fără intenţia de a jigni, i-am plasat pe stomatologi a creat un val de nemulţumire pe forumurile de discuţie ale acestora, după cum mi-a spus într-o convorbire telefonică extrem de civilizată Anda Tiron, secretarul general al Patronatului Societăţilor de Stomatologie. Astăzi, doamna doctor Tiron şi preşedintele PSSITD, dr. Cristian Vlad, au trimis următorul drept la replică:
”Drept la replica privind articolul COMENTARIU Sorin Avram: Cine ne apară de medicii care trebuie să meargă la medic? apărut în data de 24.05.2022 pe website-ul www.mediafax.ro. În urma celor prezentate de domnul Sorin Avram, Patronatul Societăţilor de stomatologie PSSITD s-a autosesizat:
Aş fi bucuros ca stomatologii reprezentaţi de doamna Tiron şi de domnul Vlad să fie indignaţi şi de faptul că această onorabilă breaslă nu reuşeşte să modifice legea privind alocările bugetare ale Casei Naţionale de Sănătate. Pentru stomatologie procentul alocat este nesemnificativ. Başca faptul că sumele pe judeţe sunt fixe, iar acestea se împart funcţie de numărul de doritori. Cu cât sunt mai mulţi stomatologi în contract cu Casa, cu atât sumele sunt mai mici. Un medic primar primeşte în medie 3.000 de lei pe lună, bani care nu înseamnă mare lucru în condiţiile în care tratamentele sunt scumpe. La aceşti bani, unii medici nu se complică să încheie înţelegeri cu casele de asigurări de sănătate.
Stomatologii ar trebui să fie indignaţi pentru că statul nu dezvoltă un program naţional de profil, după modelul programelor pentru cardiologie intervenţională şi pentru diabet. În România sunt poate milioane de oameni fără niciun dinte în gură ori doar cu câţiva.
Stomatologii ar trebui să fie nemulţumiţi că din cauza tratamentelor scumpe oamenii nu-şi permit să-i viziteze şi de aceea ajung cu dantura praf. Iar o dantură praf înseamnă, în timp, boli de stomac, de ficat sau de inimă.
Stomatologii ar trebui să-şi exprime nemulţumirea pentru că puţine şcoli mai au cabinete stomatologice şi că problemele cu dantura nu sunt depistate din timp.
Stomatologii ar trebui să fie furioşi fiindcă statul nu-i ajută să-şi doteze cabinetele care costă zeci de mii de euro.
Deci, stomatologii au suficiente motive de indignare, care sunt mult mai serioase decât un rând dintr-un editorial, care nu a avut nicio clipă intenţia de a-i jigni.