Comisia de la Veneţia recomandă desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) DOCUMENT

  • Comisia de la Veneţia recomandă desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).
  • De asemenea, Comisia a atras atenţia asupra amendamentelor adoptate în Camera Deputaţilor la legea de desfiinţare a SIIJ.
Urmărește
1809 afișări
Imaginea articolului Comisia de la Veneţia recomandă desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) DOCUMENT

Camera Deputaţilor recomandă desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie DOCUMENT

Comisia de la Veneţia recomandă desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) „ca un prim pas urgent” în cadrul unui proces mai larg de reformare a justiţiei, potrivit unui comunicat al Comisiei.

„Comisia de la Veneţia salută intenţia autorităţilor române de a reforma sistemul judiciar şi de a reda atribuţiile procurorilor de la DNA şi DIICOT şi înţelege faptul că primul pas urgent în această reformă mai largă este desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor comise de magistraţi.”, potrivit comunicatului transmis.

Comisia a atras atenţia şi asupra faptului că desfiinţarea SIIJ este dorită şi de o mare parte a judecătorilor şi procurorilor din România. 

„Desfiinţarea SIIJ este dorită de o mare parte a judecătorilor şi procurorilor din România şi, de asemenea, de comunitatea internaţională şi de ONG-uri, care văd SIIJ ca pe o structură ce reduce eficienţa sistemului legal (...)”.

De asemenea, Comisia de la Veneţia atrage atenţia că amendamentele adoptate în Camera Deputaţilor la legea de desfiinţare a SIIJ ridică semne de întrebare „atât pe conţinut, cât şi pe procedură”.

„Comisia de la Veneţia doreşte să sublinieze că desfiinţarea Secţiei Speciale este doar un prim pas în procesul de reformă şi că încurajează autorităţile române să continue cu un proces de reformă mai larg”, se mai arată în comunicat.

Mai mult, Comisia de la Veneţia atrage atenţia că trimiterea în judecată a magistraţilor doar cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) introduce un nou tip de inviolabilitate pentru judecători şi procurori.

Avizul Comisiei a fost solicitat de ministrul Justiţiei, Stelian Ion, în 29 martie, după ce Camera Deputaţilor a adoptat amendamentul care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM.

Recomandările Comisiei de la Veneţia

  • Articolul 4 din amendamentele Camerei Deputaţilor ar trebui înlăturat, având în vedere că introduce un nou tip de inviolabilitate pentru judecători şi procurori în cadrul unui domeniu extrem de sensibil - urmărirea penală - care merge mult dincolo de imunitatea funcţională;
  • Articolul 6 din amendamentele Camerei nu ar trebui să fie urmărit. Articolul prevede o nouă competenţă pentru Consiliul Superior al Magistraturii prin acordarea secţiei relevante din aceasta competenţă exclusivă de a decide acţiunile în chestiuni penale împotriva judecătorilor şi procurorilor. Comisia de la Veneţia consideră că procedurile penale ce nu se încadrează competenţei imunităţii funcţionale nu ar trebui să fie de competenţa Consiliului Superior al Magistraturii şi ar trebui aduse direct în faţa curţii de justiţie, fără examinarea anterioară a CSM;
  • Reclamaţiile părţilor vătămate, care deseori sunt reclamaţii penale, făcute de persoane particulare la adresa judecătorilor şi procurorilor ar trebui gestionate de procuratură şi ar trebui văzute ca o chestiune urgentă care necesită schimbare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici