Compania bancară HSBC, acuzată că a permis Schema de fraudare Ponzi în pofida avertismentelor

  • BBC: Compania bancară HSBC, suspectată că a permis o schemă de fraudare în pofida avertismentelor
  • Dosarele FinCEN: Fonduri frauduloase ar fi fost transferate spre conturi HSBC din Hong Kong în perioada 2013-2014
  • HSBC a comunicat că a respectat permanent obligaţiile legale
Urmărește
1071 afișări
Imaginea articolului Compania bancară HSBC, acuzată că a permis Schema de fraudare Ponzi în pofida avertismentelor

Compania bancară HSBC, acuzată că a permis o schemă de fraudare în pofida avertismentelor

Compania bancară multinaţională HSBC este acuzată că le-a permis autorilor unor scheme de fraudare să transfere milioane de dolari prin conturi din întreaga lume deşi fusese informată despre înşelătorie, potrivit unor documente accesate de BBC.

Cea mai mare bancă din Marea Britanie a transferat fondurile prin filiala din SUA spre conturi HSBC din Hong Kong în perioada 2013-2014.

Rolul companiei bancare în schema frauduloasă de 80 de milioane de dolari este detaliat într-o serie de documente dezvăluite despre "activităţi bancare suspecte", numite Dosarele FinCEN (FinCEN Files).

HSBC a comunicat că a respectat permanent obligaţiile legale de a raporta activităţi de acest fel.

Documentele arată că schema frauduloasă în investiţii, cunoscută drept Schema Ponzi, a început imediat după ce banca a fost amendată 1,9 miliarde de dolari în SUA pentru activităţi de spălare de bani. Banca a dat asigurări că va contracara astfel de practici.

Avocaţii investitorilor înşelaţi susţin că banca ar fi trebuit să acţioneze mai rapid pentru a închide conturile escrocilor.

Documenele includ o serie de alte dezvăluiri, precum sugestia că una dintre cele mai mari bănci din SUA ar fi ajutat un celebru lider interlop să transfere peste un miliard de dolari.

Ce sunt Dosarele FinCEN?

Dosarele FinCEN (FinCEN Files) conţin 2.657 de documente dezvăluite, dintre care 2.100 conţin informaţii despre activităţi suspecte. Rapoartele despre activităţi financiare suspecte nu sunt dovezi ale unor infracţiuni, băncile le trimit autorităţilor dacă suspectează activităţi incorecte ale clienţilor. Băncile cunosc identităţile clienţilor, astfel că nu este suficient să fie transmise rapoarte privind activităţi suspecte, dar să permită în continuare transferul de fonduri suspecte, în aşteptarea intervenţiei autorităţilor. Dacă au dovezi despre potenţiale activităţi infracţionale, ar trebui să oprească transferul de fonduri, precizează BBC, notând că dezvăluirile arată cum au fost spălate fonduri prin unele dintre cele mai mari bănci din lume.

Rapoartele privind activităţi financiare suspecte au fost transmise site-ului Buzzfeed şi distribuite Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici