Prima pagină » Cultură-Media » O Carte Pe Zi » O carte pe zi: „Revolta. În tranşeele luptei împotriva globalizării”, de Nadav Eyal

O carte pe zi: „Revolta. În tranşeele luptei împotriva globalizării”, de Nadav Eyal

„Revolta care frământă lumea de azi va ajunge să-l obsedeze pe cititorul acestei convingătoare şi pătrunzătoare epopei despre criza globalizării şi a ordinii liberale”.
O carte pe zi: „Revolta. În tranşeele luptei împotriva globalizării”, de Nadav Eyal

Nadav Eyal este unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti din Israel, câştigător al premiului Sokolov (echivalentul premiului Pulitzer în Israel). Este licenţiat al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Ebraice din Ierusalim şi a obţinut o diplomă de masterat în politici globale la London School of Economics. Corespondent de ştiri internaţionale al postului israelian de televiziune Reshet 13, publică şi articole de opinie în „Yediot Aharont“, cel mai difuzat ziar din Israel. În 2016, cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale din Statele Unite, Eyal a difuzat Trumpland, o serie de documentare în care prezenta în detaliu nemulţumirile poporului american.

În urmă cu doi ani a publicat cartea de faţă despre care editorii scriu: „Combinaţie de reportaj, viniete pătrunzătoare şi analize originale, Revolta arată că stânga şi dreapta au multe în comun. Străbătând lumea de la un capăt la celălalt, Eyal stă de vorbă cu mineri dezamăgiţi din Pennsylvania, grupuri anarhiste de la periferia Atenei şi neonazişti germani şi relatează despre un oraş japonez unde ratele natalităţii se prăbuşesc şi despre familii de refugiaţi sirieni pe care le-a însoţit de pe ţărmurile Greciei până la destinaţia lor, în Germania. În aceste relatări la timpul prezent, Eyal împleteşte lecţii ale trecutului, de la Războaiele Opiului din China până la colonialismul din Haiti şi Planul Marshall. Prin aceste legături istorice, el arată că rădăcinile revoltei au fost mereu adânci şi puternice şi că, în loc să privim răzvrătirile actuale ca făcând parte dintr-un fenomen trecător, ar trebui să recunoaştem că revolta este noul statu-quo al lumii globalizate în care trăim”.

„Revolta care frământă lumea de azi va ajunge să-l obsedeze pe cititorul acestei convingătoare şi pătrunzătoare epopei despre criza globalizării şi a ordinii liberale, rodul gândirii profunde a lui Eyal, un scriitor integru şi foarte talentat. O lectură obligatorie pentru orice cititor serios.” (Ehud Barak, fost prim-ministru al Israelului).

Nadav Eyal – Revolta. În tranşeele luptei împotriva globalizării. Traducere de Miruna Andriescu. Editura Polirom. 373 pag.