„Se aprobă acordarea de asistenţă internaţională, cu titlu gratuit, pentru Republica India”, potrivit hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).
Potrivit anexei hotărârii, vor fi trimise în India 80 de concentratoare de oxigen de 5 şi 10 litri, 75 de butelii de oxigen de 40 de litri şi 20 de dispozitive de oxigenoterapie cu debit ridicat.
Transportul se asigură de către Ministerul Apărării Naţionale cu o aeronavă din dotare, pe ruta România-India, sub egida Mecanismului European de Protecţie Civilă şi cu recuperarea a 75% din costul acestuia.
„Se completează lista ţărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea aprobată prin Hotărârea nr. 23 din 22.04.2021 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prin introducerea Republicii India. Persoanelor care sosesc din Republica India nu le sunt aplicabile prevederile art. 4 din Hotărârea nr. 9 din 11.02.2021 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, cu excepţia celor prevăzute la alin. 2, lit. c), referitoare la persoanele vaccinate şi pentru care au trecut cel puţin 10 zile de la administrarea celei de-a doua doze”, se mai arată în hotărârea CNSU.
Situaţia din India, unde pandemia este de o gravitate fără precedent, este „mai mult decât sfâşietoare”, a declarat luni directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, care vine în ajutorul statului asiatic, notează Le Figaro.
În câteva zile, varianta „indiană” a coronavirusului a scufundat ţara de 1,3 miliarde de locuitori în haos, determinând autorităţile să ceară ajutor de urgenţă mai multor ţări.
India a înregistrat duminică un record mondial de aproape 350.000 de persoane infectate într-o singură zi.
În capitala New Delhi, martorii vorbesc despre holuri de spitale pline cu paturi şi tărgi şi familii implorând să li se dea apropiaţilor oxigen sau să fie internaţi, unii murind chiar la uşa spitalelor.