CSM: Declaraţiile preşedintelui CCR Valer Dorneanu, despre dosarul lui Dragnea, au afectat independenţa justiţiei. Afirmaţiile sunt revoltătoare

O parte din declaraţiile preşedintelui Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, au fost de natură a aduce atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei, cu consecinţa subminării autorităţii acesteia, transmite Consiliul Superior al Magistraturii (CSM)

Urmărește
2227 afișări
Imaginea articolului CSM: Declaraţiile preşedintelui CCR Valer Dorneanu, despre dosarul lui Dragnea, au afectat independenţa justiţiei. Afirmaţiile sunt revoltătoare

CSM: Declaraţiile preşedintelui CCR Valer Dorneanu, despre dosarul lui Dragnea, au afectat independenţa justiţiei. Afirmaţiile sunt revoltătoare

"În şedinţa din data de 17 octombrie 2017, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că o parte din declaraţiile domnului Valer Dorneanu – preşedintele Curţii Constituţionale a României - în cadrul unui interviu transmis de postul de televiziune B1 TV în data de 7 octombrie 2017, au fost de natură a aduce atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei, cu consecinţa subminării autorităţii acesteia, inclusiv a sistemului judiciar în ansamblul său", se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Plenul CSM a mai apreciat că declaraţii precum „nu aş vrea să număr în câte cazuri se simte o influenţă politică în hotărâri judecătoreşti comune şi în câte la noi”, formulate la modul general şi impersonal de Dorneanu, sunt de natură a "induce în percepţia publică ideea politizării actului de justiţie, a unui sistem judiciar care nu se bucură de independenţă faţă de puterile politice ale statului".

În final, CSM cere reprezentanţilor celorlalte instituţii ale statului "dimensionarea discursului public în termeni de echilibru, moderaţie şi respect faţă de principiile şi valorile constituţionale şi evitarea exprimării unor opinii sau percepţii personale cu potenţial de erodare a încrederii publice în actul de justiţie".

Plenul CSM a decis să nu sesizeze Inspecţia Judiciară în acest caz.

Judecătorul Bogdan Mateescu, membru al CSM, a spus, marţi, în Plenul CSM, că declaraţiile preşedintelui CCR, referitoare la dosarul lui Liviu Dragnea, potrivit cărora „hotărârile sunt adoptate prin lentila politică”, sunt revoltătoare şi afectează independenţa justiţiei.

„Mi se par foarte grave aceste afirmaţii. (...) Indicaţii generice cum că există hotărâri judecătoreşti din care transpare opinia politică mi se par revoltătoare la modul general. Provenim din sistemul judiciar, cunoaştem drepturile şi obligaţiile şi calitatea judecătorilor români, nu aş vrea ca nimeni, vreodată, să înţeleagă că judecătorii români fac politică prin actul care constituie menirea existenţei noastre, hotărârea judecătorească. Este absolut revoltătoare această declaraţie din partea preşedintelui CCR. Consider că sunt suficiente date şi că se impune o reacţie promptă a CSM şi un apel – încă un apel, oare al câtelea? – către factorii publici, politici ori din partea CCR să respecte independenţa justiţiei pentru că independenţa justiţiei nu este un privilegiu al judecătorului, este un drept al cetăţeanului şi o garanţie fundamentală”, a spus judecătorul Bogdan Mateescu, la plenul CSM de marţi.

Ordinea de zi a plenului CSM de marţi a fost suplimentată cu discuţia pe marginea declaraţiilor preşedintelui Curţii Constituţionale Române (CCR), Valer Dorneanu, susţinute în cadrul unui interviu de la începutul lunii octombrie. În cadrul deliberărilor, membrii CSM au decis că declaraţiile preşedintelui CCR au încălcat independenţa justiţiei.

Preşedintele CCR a spus că dosarul în care sunt implicaţi Liviu Dragnea şi fosta sa soţie, Bombonica Prodana, a fost instrumentat de către DNA drept urmare a calităţii celor implicaţi.

„Aşa a fost calificat, ca dosar de corupţie. Acolo era un abuz ceva cu angajarea unei persoane... a angajat nişte persoane la ea, deşi n-ar fi lucrat. Păi asta e corupţie? Asta e abuz în serviciu! E instrumentat de DNA ca urmare a calităţii persoanelor implicate în dosar, nu ca urmare a faptului că s-ar fi încadrat exact în corupţie. Apropo de distincţia asta şi de Comisia de la Veneţia. Comisia de la Veneţia, în spaţiul UE, vorbea de severitatea intervenţiei punitive a statului împotriva actelor de corupţie şi acolo spune că e corupţie indiferent de valoare, de prag. Dar la abuzul obişnuit...”, a declarat preşedintele CCR, Valer Dorneanu, într-un interviu televizat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici