Cum a recunoscut aviatorul Louis Blériot Bucureştiul după fumul gros al grătarelor făcute de români

Urmărește
1899 afișări
Imaginea articolului Cum a recunoscut aviatorul Louis Blériot Bucureştiul după fumul gros al grătarelor făcute de români

Cum a recunoscut aviatorul Louis Blériot Bucureştiul după fumul gros al grătarelor făcute de români

Louis Blériot a fost un aviator, inginer şi inventator francez care a construit primul monoplan funcţional. În 1909, el a fost primul om care a realizat un zbor complet deasupra unei întinderi mari de apă, traversând Canalul Mânecii într-un aparat mai greu decât aerul. 

Pe 18 octombrie 1909, Blériot a prezentat un zbor demonstrativ, in fata Familiei Regale, a Primului Ministru I.C. Bratianu si a peste 10.000 de bucuresteni, deasupra hipodromului Baneasa. Casa Pathe a făcut, la acea vreme, un film-reportaj despre acest zbor, intitulat “Bleriot zburând la Bucureşti”. Un fragment din acest film a fost folosit şi în filmul documentar "Scene din viata si domnia Regelui Carol I”, realizat de Tudor Posmantir in 1933.
 
Legenda spune că Louis Blériot nu a reuşit să identifice de sus Bucureştiul, Capitala având la acea vreme foarte puţine clădiri mari şi recognoscibile. Celebrul aviator şi-ar fi dat seama că se află deasupra Bucureştiului după fumul gros produs de sutele de grătare pe care le făceau locutorii.
 
Istoria consemnează şi faptul că zborul demonstrativ de la Băneasa ar fi trebuit să aibă loc cu 4 zile înainte, pe 14 octombrie 1909, zi în care aviatorul ar fi petrecut la Casa Capşa încă de la primele ore ale dimineţii. Blériot a "uitat" să ajungă la hipodrom la ora stabilită, motiv pentru care a lăsat, la propriu, cu ochii în soare un public de elită, din care făceau parte Regina Elisabeta, principele Ferdinand şi fiul său, principele Carol, principesele Maria, Elisabeta şi Mărioara, dar şi principesa Bibescu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici