Dan Barna: BEC cenzurează persoane private pe social media
Europarlamentarul USR Dan Barna a cerut clarificări de la Comisia Europeană despre comportamentul BEC. Acesta acuză că BEC cenzurează libertatea de exprimare a cetățenilor pe social media.
„Am trimis o scrisoare Comisiei Europene, doamnei președinte von der Leyen și comisarului pentru Justiție McGrath în care am descris comportamentul abuziv al BEC”, explică europarlamentarul.
Interpelarea cere Executivului european să clarifice încadrarea de către BEC a persoanelor private, care exprimă opțiuni politice legitime, în prevederile Regulamentului 900/2024.
Dan Barna adaugă că „am mai cerut celor doi oficiali europeni să prezinte măsurile de prevenire a abuzurilor prevăzute în Regulament și să precizeze cum vor împiedica cenzura statală în campania electorală din România”.
Ce stipulează Regulamentul 900/2024 despre actorii politici din campania electorală
„Regulamentul 900 spune clar și detaliat care sunt actorii politici într-o campanie electorală. Interpretarea dată de BEC excede legislația europeană și este vădit răuvoitoare, dacă nu ilegală. Nicio autoritate a unui stat nu are voie să cenzureze libera exprimare a cetățenilor – în campanie electorală sau în afara ei”, subliniază Dan Barna.
Biroul Electoral Central (BEC) a emis, în perioada 4-12 aprilie, un număr de 175 decizii de admitere a plângerilor care vizau materiale publicitare politice cu conținut ilegal, respectiv un număr de 104 decizii de respingere, transmite, marți, instituția. Din cele 175 decizii de admitere a plângerilor, 41 au vizat materiale publicitare politice cu conținut ilegal postate în mediul online de către persoane fizice care nu dețin funcții elective ori alte funcții publice, dar sunt actori politici în sensul art. 3 pct. 4 lit. g din Regulamentul UE 2024/900.
„Prin deciziile de admitere s-a dispus înlăturarea de pe platformele online foarte mari a unui număr total de 609 materiale publicitare politice cu conținut ilegal, din care un număr de 149 au fost postate de către persoane fizice care nu dețin funcții elective ori alte funcții publice- dar care sunt actori politici- fără respectarea dispozițiilor legale care reglementează semnalarea prin etichetare a materialelor de propagandă electorală, iar cu privire la restul de 460 s-a constatat fie că aparțin unor actori politici care candidează ori dețin funcții elective ori alte funcții publice fără respectarea dispozițiilor legale care reglementează semnalarea prin etichetare a materialelor de propagandă electorală, fie că au fost postate pe conturi a căror autenticitate nu poate fi verificată”, transmite BEC.