- Home
- Stirile zilei
- (26.10.2020, 19:32)
- Alina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Descoperire istorică a NASA pe Lună: Apa este prezentă pe suprafaţa luminată de soare a satelitului Pământului, nu doar la poli
- SOFIA, observatorul stratosferic al NASA pentru astronomie în infraroşu, a confirmat pentru prima dată existenţa apei pe suprafaţa luminată de soare a Lunii.
- Până acum se cunoştea existenţa apei, sub formă de gheaţă, la polii Lunii, în locurile ferite de lumină şi căldură.
- Rezultatele SOFIA se bazează pe ani de cercetări anterioare care examinează prezenţa apei pe Lună.
- Când astronauţii Apollo s-au întors de pe Lună, după prima misiune, în 1969, s-a crezut că este complet uscată.
Urmărește
6822 afișări
Descoperire istorică a NASA pe Lună: Apa este prezentă pe suprafaţa luminată de soare a satelitului Pământului, nu doar la poli
SOFIA, observatorul stratosferic al NASA pentru astronomie în infraroşu, a confirmat pentru prima dată existenţa apei pe suprafaţa luminată de soare a Lunii. Această descoperire indică faptul că apa poate fi distribuită pe suprafaţa lunară şi nu se limitează la locuri reci şi umbrite, transmite NASA printr-un comunicat.
SOFIA a detectat molecule de apă (H2O) în craterul Clavius, unul dintre cele mai mari cratere vizibile de pe Pământ, situat în emisfera sudică a Lunii. Observaţiile anterioare ale suprafeţei Lunii au detectat o anumită formă de hidrogen, dar nu au reuşit să distingă între apă şi ruda chimică apropiată, hidroxil (OH). Datele din această locaţie dezvăluie apă în concentraţii de 100 până la 412 părţi pe milion. Rezultatele sunt publicate în cel mai recent număr al Nature Astronomy.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
"Aveam indicii că H2O - apa familiară pe care o cunoaştem - ar putea fi prezentă pe partea luminată de soare a Lunii", a spus Paul Hertz, directorul Diviziei de Astrofizică din cadrul Direcţiei Misiunii Ştiinţifice de la sediul NASA din Washington. „Acum ştim că este acolo. Această descoperire ne face să înţelegem suprafaţa lunară şi ridică întrebări interesante despre resursele relevante pentru explorarea spaţiului cosmic ”
Ca o comparaţie, deşertul Sahara are de 100 de ori cantitatea de apă decât ceea ce SOFIA a detectat în solul lunar. În ciuda cantităţilor mici, descoperirea ridică noi întrebări cu privire la modul în care apa este creată şi modul în care persistă pe suprafaţa lunară aspră, fără aer.
Apa este o resursă preţioasă în spaţiul cosmic şi un ingredient cheie al vieţii aşa cum o cunoaştem. Rămâne de stabilit dacă apa găsită de SOFIA este uşor accesibilă pentru utilizare ca resursă. În cadrul programului Artemis al NASA, agenţia doreşte să înveţe tot ce poate despre prezenţa apei pe Lună înainte de a trimite prima femeie şi următorul bărbat pe suprafaţa lunară în 2024 şi de a stabili o prezenţă umană durabilă acolo până la sfârşitul deceniului.
Rezultatele SOFIA se bazează pe ani de cercetări anterioare care examinează prezenţa apei pe Lună. Când astronauţii Apollo s-au întors din prima misiune pe Lună, în 1969, s-a crezut că este complet uscată.
Misiunile orbitale şi de impact din ultimii 20 de ani, cum ar fi Lunar Crater Observation şi Sensing Satellite, au confirmat gheaţa în craterele umbrite permanent din jurul polilor Lunii.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe