Discuţiile continuă între UE şi AstraZeneca

  • UE şi AstraZeneca nu ajung la o înţelegere privind furnizarea de vaccin
  • Europenii cer vaccin din Marea Britanie şi vor desecretizarea contractului
  • Britanicii au semnat doar un acord înaintea europenilor, nu contractul final
  • Agenţia Europeană a Medicamentului va da vineri verdictul pentru AstraZeneca
Urmărește
717 afișări
Imaginea articolului Discuţiile continuă între UE şi AstraZeneca

Discuţiile continuă între UE şi AstraZeneca

O să ne livreze Astra Zeneca vaccin conform contractelor? Şi Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate, şi reprezentanţii companiei farma spun că se vor înţelege, totuşi, la un moment dat. Numai că incertidinea planează de o săptămână, anunţul nu mai vine şi, cu 24 de ore înainte de a da verdictul pentru serul britanic, europenii nu ştiu cât vaccin vor primi. 

„Pierdem oameni în fiecare zi. Nu sunt numere, nu sunt statistici, sunt oameni cu familii, cu prieteni şi colegi care sunt şi ei afectaţi. Companiile farmaceutice, dezvoltatorii de vaccin, au responsabilităţi morale, sociale şi contractuale pe care trebuie să le respecte”, a afirmat Stella Kyriakides. 

Surse din Comisia Europeană au spus pentru Financial Times că europenii cer să le fie livrat vaccin de la fabricile din Marea Britanie. Mai vor şi ca detaliile contractului să fie făcute publice. AstraZeneca produce vaccin în patru fabrici din Europa, dintre care două se află pe teritoriul britanic. Întâzierea în Europa pare a veni din cauza unor probleme de producţie de la o fabrică din Belgia. Boris Johnson nu este îngrijorat că va primi mai puţin vaccin. 

„Pot să spun că suntem foarte încrezători în furnizările noastre de vaccinuri. Suntem foarte încrezători în noi şi contractele noatre şi vom continua pe acestă bază”, a afirmat Boris Johnson. 

Din cele 80 de milioane de doze promise europenilor în primul trimestru, AstraZeneca ar vrea să furnizeze doar 31 de milioane. Pe lângă faptul că invocă acea problemă de producţie, directorul companiei spune şi că europenii au semnat contractul târziu, la trei luni după britanici.

De fapt, britanicii au semnat în luna mai un acord pentru 30 de milioane de doze, iar contractul final, pentru alte 70 de milioane de doze, a fost semnat abia pe 23 noiembrie. Iar europenii au finalizat contractul între 14 şi 28 august, cu mult mai devreme.

Comisia Europeană a finanţat dezvoltarea campacităţii de producţie a Astra Zeneca cu 336 de milioane de euro. 

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici