- Home
- Stirile zilei
- BUCUREŞTI, (30.10.2018, 07:28)
- Florin Zafiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dosar Colectiv. De doi ani în instanţă, niciun VINOVAT. Un părinte îşi urlă durerea: Nu cred că vom afla cândva adevărul
La trei ani de la incendiul din Clubul Colectiv, furia părinţilor şi a victimelor care au supravieţuit este încă vie, întrucât justiţia românească nu a stabilit vinovaţii. La fiecare termen din dosar, sala de judecată este ticsită de victime şi de susţinători care o părăsesc la fel de dezamăgiţi.
Urmărește
1375 afișări
FOTO: Paul Catalin Gancea unul din patronii de la Club Colectiv a fost retinut, luni 2 Noiembrie 2015, de procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Capitalei. OCTAV GANEA/MEDIAFAX FOTO
....... judecătorul Mihail Terceanu, cel care se ocupa de cauză, s-a pensionat în luna august. Potrivit procedurii, acest lucru înseamnă că dosarul poate fi reluat de la zero. Judecătorul Mihai Bălănescu a fost repartizat să-l judece, iar la termenul din 22 octombrie, prima şedinţă prezidată de magistrat, s-a discutat dacă se va relua sau nu dosarul.
Întrucât procurorul nu a cerut reaudierea celor trei patroni Colectiv, care au dat declaraţii în faţa judecătorului care s-a pensionat, instanţa a fost de acord. Astfel, declaraţiile lor pe care le-au dat în faţa precedentului judecător rămân.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Protest la Universitate, în București, față de Călin Georgescu: „Iubirea de țară nu e legionară”
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
Însă apărătorii din dosar au contestat probele cu martori, efectuate în cursul urmăririi penale, dar şi rezultatele rapoartelor de expertiză şi au solicitat readministrarea probatoriului, instanţa încuviinţând cererile. Avocatul lui Alin Anastasescu, unul dintre patronii Clubului Colectiv, a subliniat că are probe noi şi martori: angajaţii care au participat la pregătirea sălii.
De asemenea, judecătorul a deliberat şi a precizat că se încuviinţează înscrisurile deja depuse la dosar care arată situaţia medicală şi cauzele care au dus la deces, dar şi ce o să apară ulterior privind evoluţia stării victimelor aflate încă în tratament. Au fost admise şi orice înscrisuri extrajudiciare raportate la situaţia medicală a părţilor civile, dar şi cea materială (cheltuieli). De asemenea, au fost admise toate înscrisurile care îi vizează pe cei care au murit, inclusiv latura materială - „pomeni, lucruri creştineşti”.
Următorul termen a fost stabilit pe data de 9 noiembrie, când vor fi readministrate probe şi vor fi audiati primii 25 de martori.
Victimele spun că au încredere în noul judecător din dosar, după ce au văzut prima şedinţă.
„Pentru mine, este un pas înainte, pentru că judecătorul i-a disciplinat pe cei din sală. A luat frâiele în mână. A fost o întrevedere militărească. Termenul dat e la două săptâmâni, adică scurt. Am o singură dorinţă: acest proces să fie cinstit, să fie echidistant faţă de toată lumea, faptele să reiasă din rechizitoriu, cei vinovaţi să plătească”, a declarat Marian Leuşteanu.
Însă părinţii sunt sceptici. Eugen Iancu spune că autorităţilor şi politicienilor nu le pasă cu adevărat de cetăţeni, mai ales de tragedia din 30 octombrie 2015.
„Văd mult festivism, ne lăudăm că suntem frumoşi şi buni, în realitate însă să ne ferească Dumnezeu de un nou Colectiv. (...) Vrem să ştim ce s-a întâmplat în acel incendiu, (...) pentru că nu poţi să ai o decizie a cuiva care spune că autopsiile copiilor morţi în străinătate se fac doar în România, nu poţi să ai interdicţia plecării răniţilor în străinătate în prima săptămână şi nimeni să nu răspundă pentru asta, nu pot să treacă 3 ani în care un judecător - să nu zic o justiţie întreagă - îşi bate joc de acest dosar. Pentru că ne amintim că un an de zile nu puteam purta corespondenţa cu Italia şi apoi cu Spania. Cineva ţine acest proces. Pentru ce, de ce, nu ştiu. Îmi doresc ca acest judecător să judece un proces corect, nu să-l tergiverseze. Aştept ca acest proces să-şi urmeze cursul”, a mai spus, nemulţumit, Iancu.
Un alt părinte care şi-a pierdut copilul în incendiu spune că nu mai are încredere în justiţie.
„Partea proastă e că nimeni nu încearcă nimic concret să se afle adevărul, ce s-a întamplat acolo. Nu cred că vom afla cândva adevărul”, a declarat Elena Matei, care şi-a pierdut fiul în tragedie.
La rândul său, Eugen Iancu a spus că vor ca vinovaţii să plătească, însă nu e vorba de banii ceruţi de părţile civile.
„Vrem să plătească. Nu e vorba de bani. Am văzut că s-a pus accentul pe bani. Noi vrem să găsim vinovaţii şi vrem ca aşa ceva să nu se mai întâmple. Nu s-a întâmplat nimic. Trebuie să întrebăm de ce judecătorii. Cu siguranţă, procesul nu a fost o prioritate”, a mai spus Iancu.
Potrivit Parchetului General, în dosar s-au constituit părţi civile 139 de persoane, 11 spitale şi cinci instituţii. În prezent, inculpaţii sunt sub control judiciar. În urma incendiului au murit 64 de tineri, iar un alt tânăr a murit la aproape doi ani de la tragedie. De asemenea, zeci de persoane încă se află sub tratament pentru a-şi îngriji rănile.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:21
-
astăzi, 21:18
Predoiu a avut discuţii cu directorul Frontex despre aderarea României la Schengen terestru