- Home
- Stirile zilei
- BUCUREŞTI, (27.07.2018, 12:36)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Două fenomene astronomice simultane: Planeta Marte şi Luna „sângerie” vor încânta amatorii de astronomie vineri noaptea
Planeta Marte se află la cea mai mică distanţă de Terra din ultimii 15 ani, fenomen care se va suprapune peste cea mai lungă eclipsă de Lună totală a secolului 21, ce va avea loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu din Capitală.
Urmărește
16940 afișări
Două fenomene astronomice simultane: Planeta Marte şi Luna "sângerie" vor încânta amatorii de astronomie vineri noaptea
Marte, planeta roşie, se va afla la aproximativ 57,6 milioane de kilometri de Terra, pe 31 iulie, iar fenomenul se numeşte marea opoziţie sau opoziţie perihelică. Următoarea dată când Marte se va mai apropia cel mai mult de Pământ va fi abia în 2033.
Cu ochiul liber, se va putea vedea pe cer un punct strălucitor, dar cu o lunetă sau un telescop planeta roşie va putea fi văzută mai în detaliu.
Intervalul de timp scurs între două mari opoziţii variază între 15 şi 18 ani, cel mai recent moment în care Pământul s-a aflat la afeliu (punctul cel mai depărtat de Soare), iar Marte, la periheliu (punctul cel mai apropiat de Soare), fiind în vara lui 2003.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Însă, informează Observatorul Astronomic, din punct de vedere observaţional, planeta Marte se vede exact la fel prin lunete şi telescoape timp de trei săptămâni, perioada centrată în jurul marii opoziţii fiind cuprinsă între 22 iulie şi 9 august.
În noaptea de vineri spre sâmbătă, planeta Marte va fi vizibilă ca un astru punctiform foarte strălucitor sub Lună, care este cea de-a doua vedetă.
Este vorba de o conjuncţie rară şi interesantă de fenomene care îi va încânta cu siguranţă pe amatorii de astronomie.
Cea mai lungă eclipsă de Lună totală a secolului 21 va fi vizibilă şi din România, dacă va fi senin, informează Observatorul Astronomic, care va fi deschis publicului în intervalul orar 21.00 - 03.00.
Dacă va fi senin, fenomenul va putea fi observat de oriunde din România, în afară de primele minute, când Luna încă nu a răsărit, se arată pe site-ul instituţiei bucureştene.
Cea mai spectaculoasă parte a eclipsei, intrarea în umbră şi traversarea ei, va putea fi văzută în totalitate din România.
Luna va răsări la apusul Soarelui, dar în partea opusă de cer, punctul cardinal est-sud-est. În momentul răsăritului, Luna se va afla în penumbra Terrei, însă mai mult ca sigur nu se va putea vedea ceva schimbat pe discul selenar, potrivit Observatorului Astronomic.
Intrarea în penumbră, momentul care este considerat începutul eclipsei, se va produce vineri, la ora 20.14, când Luna se va afla sub orizont.
Pentru Bucureşti, Luna va răsări la ora 20.37.
După răsăritul Lunii, intrarea în umbră a acesteia va începe la 21.24, oră de la care se va putea vedea cum marginea stângă a satelitului va deveni mai puţin strălucitoare decât restul discului.
După numai o oră, Luna se va afla în totalitate în umbra Terrei, moment care se produce la ora 22.29. De atunci, tot discul se va afla scufundat în umbră, căpătând nuanţe de la portocaliu la cărămiziu (motiv pentru care fenomenul a căpătat numele de Lună "sângerie"), acesta fiind şi momentul în care începe totalitatea. Maxima eclipsei, când Luna se află cel mai aproape de centrul umbrei, se va produce la ora 23.22.
Totalitatea durează 103 minute, eclipsa fiind cea mai lungă din secolul 21, însă la diferenţă mică de eclipsele din 26 iunie 2029 şi 7 iulie 2047, care vor avea totalităţi de 102 minute.
La ora 00.13, Luna va începe să iasă din umbră, totalitatea luând sfârşit, iar, la 01.19, satelitul va ieşi complet din umbră, fiind mai deschis la culoare, probabil gălbui în partea din dreapta jos a discului.
Eclipsa se va încheia la ora 02.29, cu ieşirea Lunii din penumbra Pământului.
Eclipsa din noaptea de vineri spre sâmbătă este a doua totală din acest an. Totodată, este a treia dintr-o serie de eclipse totale care se produc între anii 2017 şi 2019.
Fenomenul va putea fi observat din Europa, Africa, Rusia, Asia, Australia, dar nu va fi vizibil din America de Nord şi de Sud, Japonia şi o parte din Rusia.
Următoarea eclipsă vizibilă din ţara noastră se va produce pe 21 ianuarie 2019.
Pentru a observa eclipsa din noaptea de vineri spre sâmbătă nu este nevoie de un instrument special, dar cei care posedă un binoclu sau un telescop vor putea vedea fenomenul mai bine.
În timpul eclipsei pot fi observate alte trei planete: Venus (până la ora 22.00), Jupiter (până la miezul nopţii) şi Saturn (toată noaptea).
Citeşte şi: BIAS 2018. Programul celui mai mare show aviatic din România. Peste 100 de aeronave vor survola cerul Capitalei, sâmbătă. VIDEO spectaculos de la antrenamente
Citeşte şi: ECLIPSĂ: Motivul pentru care oamenii din trecut intrau în panică când Luna îşi schimba culoarea
Citeşte şi: Rudar - FCSB 0-2, în turul 2 al Europa League
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe