- Home
- Stirile zilei
- (28.03.2024, 15:13)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Drone româneşti pentru câmpul de luptă. Compania OVES Enterprise lansează Storm Shadow AI, o soluţie AI on-premise, care poate fi integrată pe vehiculele autonome în câmpul de luptă
- OVES Enterprise, compania românească dezvoltatoare de software şi producătoare de drone, lansează Storm Shadow AI, o soluţie avansată de inteligenţă artificială, care poate învăţa în timp record să ia decizii rapide şi precise în scenarii critice pentru orice tip de vehicul operat fără intervenţie umană
- Astfel, fie că sunt vehicule terestre, maritime sau aeriene, acestea pot identifica, urmări şi neutraliza obiective strategice, anunţă compania într-un comunicat de presă.
Urmărește
5626 afișări
Foto: Ilustratie generală drone
„Storm Shadow AI este o soluţie de inteligenţă artificială, rezultatul a peste 8 luni de cercetare intensivă şi dezvoltare tehnologică, pe care o punem la dispoziţia companiilor de securitate şi apărare care vor avea, astfel, posibilitatea de a implementa sisteme autonome ce pot lua decizii rapide şi precise în scenarii critice. Soluţia a fost posibilă datorită emergenţei la nivel global a unor noi echipamente hardware, a unor evoluţii importante în zona de algoritmi AI, lucruri care au permis antrenarea AI-ului nostru la un nivel fără precedent, facilitând, astfel dezvoltarea unei soluţii AI cu capacităţi superioare”, spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Ministrul Educaţiei: ne confruntăm cu un demers bizar, izolaţionist, cu elemente de pseudoreligie
-
MAI susţine că „România este una dintre cele mai sigure ţări din lume”
-
Un videoclip în care sania lui Moş Crăciun este doborâtă de o rachetă a ruşilor circulă online
Storm Shadow AI este o soluţie de tip „on premise” (software-ul este instalat şi executat local, pe echipamentele clienţilor), iar întregul proces tehnologic durează aproximativ 3 luni. Acesta presupune implementarea şi executarea de către companii a unei suite de aplicaţii şi proceduri aferente etapei de antrenare a AI-ului.
După această perioadă, sistemele pe care a fost integrată soluţia devin complet autonome, capabile să execute misiuni complexe fără intervenţie umană directă. Această autonomie extinsă este vitală în operaţiuni unde timpul de reacţie şi precizia sunt esenţiale.
Pe lângă aplicaţiile militare, soluţia poate fi utilizată şi în aplicaţii comerciale cum ar fi intervenţiile de urgenţă sau livrările autonome de materiale esenţiale către locaţii critice, precum spitalele, având potenţialul de a revoluţiona şi alte domenii, demonstrând, astfel, versatilitatea şi adaptabilitatea tehnologiei.
„Bineînţeles, soluţia poate fi una dual use. Imaginaţi-vă o dronă care zboară autonom şi recunoaşte un spital la care trebuie să livreze sânge, sau orice altceva. Sunt foarte multe aplicabilităţi. Dar faptul că am reuşit să preluăm întreaga parte de avionică la o dronă, cu un AI şi un mic hardware, să identificăm şi să distrugem ţinte, totodată drona fiind imposibil de bruiat, este un lucru grozav”, mai spune Mihai Filip.
OVES Enterprise prioritizează etica şi siguranţa în toate dezvoltările sale. Soluţia Storm Shadow AI include protocoale stricte care asigură că fiecare operaţiune executată de AI este monitorizată şi, dacă este necesar, controlată de operatori umani. Acest mecanism de „human in the loop” asigură că toate acţiunile sunt conforme cu standardele etice şi legale, oferind un nivel suplimentar de asigurare şi control.
În prezent, OVES Enterprise colaborează activ cu principalii actori din industria apărării pentru a integra şi adapta tehnologia Storm Shadow AI în sistemele lor. Aceste parteneriate subliniază angajamentul companiei de a oferi soluţii care nu numai că îmbunătăţesc eficienţa operaţională, dar asigură şi un avantaj strategic semnificativ în teatrele de operaţiuni moderne.
Pentru anul acesta, compania păstrează ritmul de investiţii şi anunţă un buget de 2,5 milioane de euro pentru dezvoltarea propriilor produse şi pentru continuarea procesului de extindere internaţională, cu focus pe zonele de Software as a Service, Space and Defense şi Cybersecurity.
OVES Enterprise este o companie românească de dezvoltare de software şi producătoare de drone, înfiinţată în 2015 la Cluj-Napoca. Începând cu anul 2019, strategia OVES a inclus oferirea de servicii mai complexe de software development pentru proiecte din zona automotive, eCommerce, fintech, telecom, instituţii guvernamentale internaţionale etc., compania devenind partener tehnologic pentru proiecte complexe şi sofisticate din punct de vedere tehnologic. Anul trecut, OVES Enterprise şi-a extins activitatea cu o nouă linie de business, axată pe producţia de drone.
În prezent, mai bine de jumătate din cifra de afaceri a companiei este generată de proiecte din afara României, ce integrează tehnologii noi din sfera inteligenţei artificiale şi big data. OVES Enterprise are, în prezent, peste 200 de angajaţi şi birouri în România, Germania, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, SUA şi Norvegia.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Finlanda și Estonia lansează patrule navale în urma suspiciunii de sabotaj rusesc în cazul Estlink 2. Rutte: „NATO va spori prezența în Marea Baltică”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Cum înţelegem războiul Israel-Hamas
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Drumul spre distracția de Revelion e aglomerat: Rute alternative și sfaturi esențiale pentru un drum sigur spre munte
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:32
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
astăzi, 16:08
Un videoclip în care sania lui Moş Crăciun este doborâtă de o rachetă a ruşilor circulă online