După Garmin, şi Canon cade victimă hackerilor

Publicat: 06 08. 2020, 14:39
Actualizat: 06 08. 2020, 14:41

Dacă foloseşti serviciile Canon, poate ai văzut că unele site-uri nu mai funcţionează, iar serviciul lor de cloud te avertizează asupra unor probleme cu spaţiul de stocare.

La nici o săptămână de la atacul asupra Garmin, a venit rândul Canon. Gruparea de hackeri Maze a anunţat că a criptat şi a sustras 10 TB de date, inclusiv baze de date personale şi a trimis un mesaj prin care solicită o răscumpărare pentru restituirea acestor date.

Experţii sunt de părere că tactica Garmin de a plăti 10 milioane de dolari răscumpărare nu a făcut decât să-i încurajeze pe hackeri.

Canon nu a recunoscut oficial situaţia, spunând că încă cercetează, dar 24 de site-utri ale companiei sunt indisponibile, iar pe internet a apărut deja mesajul de răscumpărare din partea grupării Maze. Printre altele, Maze e responsabilă de atacuri similare asupra LG, Xerox, Cognizant şi chiar asupra oraşului Pensacola, din Florida.

Liviu Arsene, de la Bitdefender, îţi explică de ce nu e bine să cedezi în faţa atacurilor de acest gen.

„Business-ul în sine de ransomware este evaluat la câteva zeci de miliarde de dolari la nivel global. Nu este primul incident de acest gen, a mai fost unul de curând, cu Garmin. Există indicii cum că ar fi cedat în faţa presiunilor atacatorilor şi ar fi plătit acele recompense, lucru pe care nu-l recomandăm, atât noi din industria de securitate, cât şi autorităţile, pentru că procedând astfel companiile nu fac altceva decât să încurajeze acest gen de comportament”, a spus Arsene.