ELITELE LOCALE ŞI PRIVAŢII SCHIMBĂ ROMÂNIA. Radu Magdin: „Plătim preţul expirării la termenul de valabilitate a ceea ce s-a făcut anterior. Este nevoie de investiţii noi! Vitalitate avem, nu avem obiective!”

  • Radu Magdin: „Următorul deceniu va fi, cu adevărat, schimbat în România de către elite locale şi de către sectorul privat”
  • Radu Magdin: „Trebuie să stabilim ce vrem ca destinaţie, ca obiectiv şi cred că avem nevoie de un nou proiect de influenţă”
  • Radu Magdin: „Poţi să faci să fie bine şi cu americanii şi cu europenii. Lucrurile sunt mai nuanţate”
Urmărește
2435 afișări
Imaginea articolului ELITELE LOCALE ŞI PRIVAŢII SCHIMBĂ ROMÂNIA. Radu Magdin: „Plătim preţul expirării la termenul de valabilitate a ceea ce s-a făcut anterior. Este nevoie de investiţii noi! Vitalitate avem, nu avem obiective!”

ELITELE LOCALE ŞI PRIVAŢII SCHIMBĂ ROMÂNIA. Radu Magdin: „Plătim preţul expirării la termenul de valabilitate a ceea ce s-a făcut anterior. Este nevoie de investiţii noi! Vitalitate avem, nu avem obiective!”

Radu Magdin, analist de politică externă, vorbeşte în emisiunea „InSecuritate”, de la Aleph News,  unde (nu) este şi unde ar trebui să fie România, ţinând cont de strategiile, politica de regândire şi mizele politicii globale.
 
Invitatul lui Bogdan Nicolae devoalează care sunt erorile făcute de ţara noastră în a avea un proiect de influenţă, dar şi platitudinile în care necufundăm în materie de politică externă şi lipsă de obiective. 
 
Ce opţiuni avem şi ce cale de urmat are ţara noastră? Cât ne vor costa, în timp, alegerile greşite şi care este preţul plătit la expirarea termenului de valabilitate a ceea ce s-a făcut anterior? 
 
Radu Magdin: ,,Cred că ar trebui să ne băgăm în seamă şi să ajutăm cu idei, să venim cu diferite perspective”
 
„Eu cred că, în momentul de faţă, puterile vestice la care suntem noi fericiţi să fim tractaţi, să fim parteneri – şi aici poate că ar putea exista o contribuţie românească – noi cred că putem avea o valoare adăugată, cu elemente de inovaţie. Şi cred că ar trebui să ne băgăm în seamă şi să ajutăm cu idei, să venim cu diferite perspective. (…) Vitalitate avem, noi nu avem obiective! Asta nu înseamnă, fără să exagerez deloc, că nu avem o capacitate fabuloasă de a produce idei şi de a veni cu diferite perspective, dar ideile urmează obiective. Noi trebuie să stabilim ce vrem ca destinaţie, ca obiectiv şi cred că avem nevoie de un nou proiect de influenţă, atât la Bruxelles, planul european şi să ieşim din zona aceasta de platitudini în care am intrat.”  
 
Radu Magdin: ,,Nu putem capitaliza o serie de aspecte dacă nu ne facem simţită prezenţa în dezbaterea de idei”
 
„Este foarte important pentru că toată lumea este în regândire în momentul de faţă. Şi noi avem idei, putem contribui. Dacă nu facem acest lucru, să nu ne surprindă că, la un moment dat, aflăm că se iau anumite decizii la care nu avem niciun cuvânt de spus şi nu numai raportat la  România, ci poate la Ucraina, la Republica Moldova.” 
 
Care este (a)sincronismul Bucureştiului cu vecinătatea? De ce este nevoie pentru a crea un nou val românesc în acest deceniu de planificare şi de regândire? Care este preţul plătit de ţara noastră pentru expirarea termenului de valabilitate a ceea ce s-a făcut anterior?
 
Radu Magdin: „Nu trebuie să cerem prea mult nici de la clasa politică!”
 
„Cred în responsabilitatea elitelor, în general, dar pe de altă parte cred  că următorul deceniu va fi cu adevărat schimbat în România de către elite locale, care sunt mai puţin blocate într-o birocraţie naţională, şi de către sectorul privat. Dacă vrei cu adevărat să creezi un nou val românesc, de aceste elite ai nevoie. Nu trebuie să cerem prea mult nici de la clasa politică. Aceasta ar trebuie să aibă bunăvoinţa necesară pentru a opera o serie de schimbări pe baza unor idei pe care fie le au, fie le vin. Acesta este un deceniu şi o perioadă de planificare de regândire. Dacă nu facem o serie de infrastructuri noi, nu mai merge! Plătim preţul expirării la termenul de valabilitate a ceea ce s-a făcut anterior. Pur şi simplu, este nevoie de noi investiţii.”
 
Radu Magdin: „Aş spune că noi nu înţelegem cum să cultivăm în acelaşi timp mai multe interese”
 
„Apropo de ceea ce spunea şi Mihai Eminescu (n.r. – vezi cartonul folosit în emisiune cu declaraţia poetului), din alt unghi, aş muta discuţia în sensul că poţi să faci să fie bine şi cu americanii şi cu europenii. Lucrurile sunt mai nuanţate. Partenerii noştri industriali sunt vest-europenii. Nu te duci la americani să baţi la uşă ca să-ţi facă fabrici în România. Te duci la nemţi, te duci la austrieci, te duci la elveţieni. Te uiţi şi tu pe hartă! Te duci la americani, la britanici pentru finanţare, pentru investiţii. Trebuie să înţelegem şi noi cine ce face pe lumea asta şi ăia sunt partenerii noştri pe domeniul cu pricina!”, conchide Radu Magdin, analist de politică externă.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici