Barbu a subliniat că România produce cantități mari de cereale și carne de pasăre, dar exportă o mare parte din aceste resurse ca materie primă, în loc să le proceseze intern. Acesta consideră că statul trebuie să sprijine industria locală prin programe dedicate.
„Noi suntem grânarul Europei, producem cantități mari de cereale, dar le exportăm ca materie primă. În același timp, importăm hrană pentru animale de 4 miliarde de lei, deși avem toate resursele necesare pentru a o produce intern. Asta înseamnă că statul trebuie să intervină cu scheme de ajutor de stat, direcționate către balanța comercială, pentru a reduce acest deficit”, spune acesta.
Ministrul Agriculturii a explicat că România a lansat cel mai important program de procesare, care va atrage investiții de aproape 2 miliarde de euro în următorii patru ani. Aceste investiții vor permite României să își crească semnificativ capacitatea de procesare a produselor agroalimentare.
„Am lansat un program de procesare pe fonduri europene de aproape 1 miliard de euro și un alt program complementar de 1 miliard de euro, finanțat din fonduri de stat. În următorii patru ani, România va atrage investiții de aproape 2 miliarde de euro în procesarea produselor agroalimentare. Aceste investiții ne vor transforma în principalul exportator de produse agroalimentare din sud-estul Europei”, afirmă el.
Barbu a explicat că în trecut, România a investit haotic în industria zootehnică, ceea ce a dus la dependența de importuri. A fost nevoie de un program de redresare, astfel încât fermierii români să poată concura cu producătorii din Uniunea Europeană.
„În 2023, am decis să sprijinim dezvoltarea fermelor de reproducție pentru porci. Înainte de acest program, România producea doar 5% din necesarul său de purcei, iar fermierii trebuiau să îi importe la prețuri mult mai mari. Practic, fermierii noștri plăteau cu 70 de euro mai mult pe fiecare purcel importat, ceea ce însemna 210 milioane de euro care ieșeau din România anual. Acum, sprijinim dezvoltarea fermelor locale pentru a reduce această dependență de importuri”, spune acesta.
Barbu a explicat că România a devenit unul dintre principalii furnizori de carne de pasăre pentru țări precum Franța și Italia. Acest succes se datorează atât calității superioare a produselor românești, cât și certificărilor obținute la nivel internațional.
„România produce cel mai calitativ pui din Europa, crescut în proporție de 80-90% cu porumb. Deținem peste 40% din piața de pui din Italia și Franța. Aceste două țări importă anual peste 150 de milioane de pui din România, ceea ce demonstrează calitatea superioară a produselor noastre”, afirmă el.
Parteneri Gândul la Conferința Euro Industry Summit au fost: Grampet Group, Philip Morris Romania, Alro, Profi, Agro Chirnogi, Fabrica de Zahăr Luduș, Avimi, Oscar Downstream, One Properties, Carmistin The Food Company, Maristar, Trace, Erbașu Construcții, Electrica, PPC, Evryo, Romgaz, Nuclearelectrica, Transelectrica.