EXCLUSIV: Agentul Guvernamental la Curtea de Justiţie a UE: Nu riscăm acum sancţiuni financiare din cauza “Legii 51%", care obligă comercianţii să vândă cel puţin 51% produse locale

Comisia Europeană a lansat miercuri procedura de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva României privind comerţul cu amănuntul de produse agricole şi alimentare, pe Legea 51%, care obligă comercianţii să vândă cel puţin 51% produse locale.

Urmărește
833 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Agentul Guvernamental la Curtea de Justiţie a UE: Nu riscăm acum sancţiuni financiare din cauza “Legii 51%", care obligă comercianţii să vândă cel puţin 51% produse locale

EXCLUSIV: Agentul Guvernamental la Curtea de Justiţie a UE: Nu riscăm acum sancţiuni financiare din cauza “Legii 51%", care obligă comercianţii să vândă cel puţin 51% produse locale

Răzvan Horaţiu Radu, agentul guvernamental al României la Curtea de Justiţie a UE (CJUE), a declarat, pentru MEDIAFAX, că avem la dispoziţie două luni să răspundem solicitării Comisiei Europene.

“Important este sa găsim soluţia cea mai bună. Nu riscăm deocamdată nicio sancţiune şi nici să fim daţi în judecată pe acest subiect de Comisia Europeană. Pentru motive similare, Comisia Europeană a deschis o procedură şi împotriva Ungariei”, a precizat, pentru MEDIAFAX, agentul guvernamental al României la CJUE.

În procedura de infrigement (încălcarea legislaţiei comunitare) dacă, în ciuda hotărârii Curţii, statul membru tot nu remediază situaţia, Comisia poate retrimite cazul la Curtea de Justiţie. La a doua trimitere a cazului la Curtea de Justiţie, Comisia propune Curţii să impună sancţiuni financiare, sub forma unei sume forfetare şi/sau a unei plăţi zilnice.

În România, marilor comercianţi cu amănuntul li se cere să achiziţioneze cel puţin 51 % din produse alimentare şi agricole de la producătorii locali. Acest fapt pune probleme legate de libera circulaţie a mărfurilor. Aceeaşi lege prevede, de asemenea, obligaţia comercianţilor cu amănuntul de a promova produsele de origine română, limitându-le decizia de natură comercială privind alegerea produselor pe care le oferă, ceea ce contravine libertăţii de stabilire (articolul 49 din TFUE). În conformitate cu dreptul UE, restricţionarea acestor libertăţi este permisă numai în cazul în care există o nevoie justificată pentru a proteja un interes public major, precum sănătatea publică, iar măsurile adoptate nu trebuie să fie mai puţin restrictive, se arată în comunicatul Executivului comunitar.

“Confirm că azi ne-a fost comunicată deschiderea procedurii de infringement pe care nu o privesc ca pe o tragedie. Salutăm aceasta dezbatere parlamentară unde sunt prezenţi toţi actorii interesaţi pe acest subiect. Procedura de infringement trebuie privită în acest context al dezbaterii ca o oportunitate pentru amendarea cadrului legislativ corespunzator exigenţelor Comisiei Europene. Noi, Ministerul Afacerilor Externe, prin expertiza pe care o deţinem în materie suntem la dispoziţia colegilor din Ministerul Agriculturii si a comisiilor din Parlament, în scopul de a avea un cadru legal cât mai bine articulat şi care să răspundă atât intereselor economice, cât şi exigenţelor europene”, a declarat, miercuri, Răzvan Horaţiu Radu, agentul guvernamental al României la Curtea de Justiţie a UE (CJUE), în cadrul unei dezbateri la Parlament.

În Ungaria, o nouă lege prevede obligaţia comercianţilor cu amănuntul de a aplica aceleaşi marje de profit pentru produsele agricole şi alimentare interne şi pentru cele importate, în ciuda faptului că preţul produselor importate este condiţionat de fluctuaţii ale cursului de schimb valutar. Aceasta ar putea să descurajeze vânzările de produse agricole şi alimentare importate faţă de cele naţionale. Comisia şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că un astfel de obstacol ar încălca principiul liberei circulaţii a mărfurilor (articolul 34 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, TFUE). Nici Ungaria, nici România nu au furnizat dovada faptului că măsurile naţionale sunt justificate şi proporţionale. Autorităţile ungare şi române au acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde argumentelor prezentate de Comisie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici