- Home
- Stirile zilei
- BUCUREŞTI, (08.11.2016, 17:12)
- Letitia Provian , Monica Stoica
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video EXCLUSIV John Florescu, producătorul show-ului "Trump vs Clinton": Fără SUA, România riscă să oscileze între Rusia şi China - FOTO, VIDEO
Cursa prezidenţială de la Casa Albă va avea efecte profunde asupra politicii europene şi implicit asupra celei din România, declară într-un interviu MEDIAFAX John Florescu, producătorul documentarului "Trump versus Clinton", care va fi difuzat marţi, în România.
Urmărește
5214 afișări
Trump vs. Clinton. Cel mai fierbinte subiect al momentului, dar şi numele documentarului difuzat marţi, 8 noiembrie 2016, când se tranşează câştigătorul luptei politice din SUA.
"Trump versus Clinton" produs de John Florescu şi Trevor Poots.
Documentarul se concentrează asupra chestiunilor esenţiale pentru SUA cu un impact major asupra centrului şi estului Europei. Printre acestea se numără Putin/ securitatea în domeniuil apărării, NATO, refugiaţi, post-Brexit şi supravieţuirea UE, un război cibernetic între UE/ Europa şi Rusia şi comerţul/ investiţiile, povesteşte John Florescu în interviu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
-
UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
„Chiar dacă ne dăm seama sau nu, aceste chestiuni afectează România. România se află pe o poziţie centrală pentru că este un aliat al Statelor Unite. Acest lucru nu poate fi spus despre Ungaria sau despre Republica Cehă, care par a fi mai ascultătoare faţă de Moscova. România are nevoie de protecţie militară, iar America are nevoie de aliaţi mai puternici în regiune, mai ales acum că Turcia s-a scos din joc. România ar putea beneficia de investitţii continue în ţară în sectorul IT unde este foarte capabilă. Altfel, în absenţa susţinerii SUA, cred că România riscă să oscileze între aspiraţiile Rusiei şi Chinei.”, afirmă producătorul.
Printre intervievaţii documentarului se numără personalităţi prolifice din lumea politică americană, partizani ai ambilor candidaţi, prieteni apropiaţi, ambasadori, lideri bipartizani ai politicii externe, experţi potriviţi să comenteze subiecte precum: NATO, refugiaţii din Europa, politică post-Brexit, Putin/ politici de apărare, război cibernetic între SUA/Europa şi Rusia etc.
Întrebat care este explicaţia pentru care Ambasadorul James Woolsey, şeful CIA pe timpul mandatului lui Bill Clinton, este astăzi unul dintre susţinătorii lui Donald Trump şi de ce ambasadorul avertizează în privinţa unui nou tip de război – cel cibernetic, John Florescu afirmă că Woolsey este de părere că Trump va face mai multe investiţii în domeniul infrastructurii de apărare decât va face Hillary Clinton.
Despre controversa email-urilor lui Clinton, producătorul John Florescu spune că adversarii candidatei democrate o resimt profund: "Aceştia afirmă că soţii Clinton nu ţin cont de reguli şi că acest lucru s-a petrecut timp de douăzeci de ani. Aceştia acuză faptul că Fundaţia Clinton efectua favoruri în schimbul unor beneficii: dai bani fundaţiei şi îl poţi vedea pe Secretarul de Stat. Toată această chestiune este în vizorul FBI şi al presei."
Întrebat care este poziţionarea candidaţilor în cadrul luptei antiterorism, John Florescu afirmă că această temă este una dintre puţinele în care candidaţii au căzut de acord: "Ambii vor lua măsuri vehemente împotriva organizaţiilor de tip ISIS".
În încheiere, John Florescu precizează că americanii sunt nemulţumiţi de alegerea pe care trebuie s-o facă la alegerile prezidenţiale, ambii candidaţi fiind supuşi unor controverse care îi compromit din start: "Americanii sunt foarte nemulţumiţi de alegerea pe care o au de făcut. Se pare că alegătorii sunt împărţiţi în două grupuri de opinie: cei care nu au încredere în Hillary, în liberali, în corectitudinea politică sau în elite, şi, de cealaltă parte, cei care se tem de lipsa de experienţă, de naivitatea, de gura mare şi de firea impulsivă a lui Donald Trump, iar oamenii din această categorie par, de asemenea, să nu asculte de nimeni. Este neobişnuit pentru alegerile prezidenţiale. În istoria Americii, am fost conduşi de lideri care inspirau oamenii, care erau catalogaţi drept modele, Roosevelt, Kennedy, Reagan, Bill Clinton şi Obama. Nu mai e cazul acum.", afirmă John Florescu.
Prezentăm interviul intergral acordat de John Florescu agenţiei MEDIAFAX:
Reporter: Ce înseamnă alegerile prezidenţiale din SUA din acest an pentru Europa? Credeţi că vom vorbi de schimbări majore în privinţa politicii externe a SUA?
John Florescu: Majoritatea experţilor cu care am discutat au spus că Europa nu va mai fi în centrul politicii externe americane, că nu va mai juca acelaşi rol pe care l-a jucat după cel de-al Doilea Război Mondial. Acestea fiind zise, Hillary Clinton crede profund în Europa, dar provocările crizelor la nivel mondial – cea din Orientul Mijlociu, Rusia şi rivalităţile economice cu Asia – vor distrage atenţia Washingtonului. Ceea ce înrăutăţeşe lucrurile este că Europa nu are o voce comună. Cum spunea Kissinger, "Când vreau să vorbesc cu Europa, cui să mă adresez?" Mă îngrijorează faptul că Trump se poate enerva brusc. L-aş putea vedea cu uşurinţă dându-i un ultimatum liderului nord coreean în privinţa testelor cu rachete. Implicarea într-un conflict comercial cu China nu ar fi de bun augur nici pentru SUA, nici pentru restul lumii. Filosofia lui Donald Trump "America First" ("America pe primul loc") ar putea conduce la astfel de lucruri.
Rep.: Pe ce se centrează documentarul "Trump versus Clinton" care va fi difuzat marţi seară, pe Pro TV şi de ce este necesar pentru publicul românesc?
J.F.: Scopul nostru a fost de a ne centra pe chestiuni relevante pentru cetăţenii europeni şi în principal pentru cei din centrul şi estul Europei. După o introducere asupra modului în care Hillary Clinton şi Donald Trump au ajuns concurenţi în cursa pentru Casa Albă, documentarul se centrează asupa chestiunilor esenţiale pentru SUA, care au un impact major asupra centrului şi estului Europei. Printre acestea se numără Putin/ securitatea în domeniul apărării, NATO, refugiaţi, post-Brexit şi supravieţuirea UE, un război cibernetic între UE/ Europa şi Rusia şi comerţul/ investiţiile. Chiar dacă ne dăm seama sau nu, aceste chestiuni afectează România. România se află pe o poziţie centrală pentru că este un aliat al Statelor Unite. Acest lucru nu poate fi spus despre Ungaria sau despre Republica Cehă, care par a fi mai ascultătoare faţă de Moscova. România are nevoie de protecţie militară, iar America are nevoie de aliaţi mai puternici în regiune, mai ales acum, că Turcia s-a scos din joc. România ar putea beneficia de investitţii continue în ţară, în sectorul IT, unde este foarte capabilă. Altfel, în absenţa susţinerii SUA, cred că România riscă să oscileze între aspiraţiile Rusiei şi ale Chinei.
Rep.: Cum aţi ales aceste personalităţi diverse de la politicieni de top, la ambasadori şi diplomaţi, intervievaţi în documentarul produs de dvs?
J.F.: Mi-am dorit doi susţinători forte ai lui Trump şi doi susţinători fervenţi ai lui Hillary. Mi-am dorit de asemenea "greii" politicii externe americane, precum fostul şef al CIA şi preşedintele Departamentului de Securitate Internă care este responsabil de siguranţa Occidentului şi, într-o oarecare măsură, de cea a Europei. De asemenea, mi-am dorit oameni care să cunoască punctele slabe ale candidaţilor, să îi cunoască ca persoane. Guvernatorul Terry McAuliffe a fost mereu un apropiat al soţilor Clinton. Fred Drasner, fostul editor al NY Daily News se întâlnea mereu cu Trump pentru că Drasner era editorul celui mai mare ziar din New York, iar Donald iubeşte publicitatea. Drasner, ca şi Trump, este dezvoltator imobiliar.
Rep.: Cum se face că Ambasadorul James Woolsey, şeful CIA din timpul mandatului lui Bill Clinton, este astăzi unul dintre susţinătorii lui Donald Trump? James Woolsey avertizează în privinţa unui nou tip de război – cel cibernetic. Ne puteţi da mai multe detalii în această privinţă?
J.F.: Woolsey este de părere că Trump va face mai multe investiţii în domeniul infrastructurii de apărare decât va face Hillary Clinton. Acesta a fost extrem de supărat de încălcarea procedurilor de securitate care au fost dezvăluite prin scurgerile de informaţii via Wikileaks. El este de părere că Doamna Clinton a fost iresponsabilă şi că la fel sunt şi membrii staff-ului său. Woolsey spune că totul este supus riscului într-un război cibernetic – sistemul bancar, alimentarea cu apă, alimentarea cu gaze. Duşmanii noştri nu joacă după reguli scrise, argumentează acesta. El e de părere că vechii rivali din comunism precum Hruşciov erau mai predictibile decât cele noi care se comportă surprinzător, eludând legea. Dr. Richard Haass, preşedintele Institutului pentru Relaţii Externe (Council on Foreign Relations (CFR), care îl consiliază pe Obama, împărtăşeşte multe dintre aceste îngrijorări legate de spaţiul cinernetic. El îl numeşte "Vestul Sălbatic, care nu are niciun fel de şerif ."
Rep.: Cât de importantă este chestiunea e-mailurilor lui Hillary Clinton pentru votanţi? Donald Trump a criticat-o de nenumărate ori pe Clinton pe această temă în timpul campaniei prezidenţiale.
J.F.: Controversa e-mailurilor lui Clinton este o chestiune pe care adversarii săi o resimt profund. Aceştia afirmă că soţii Clinton nu ţin cont de reguli şi că acest lucru s-a petrecut timp de douăzeci de ani. Aceştia acuză faptul că Fundaţia Clinton efectua favoruri în schimbul unor beneficii: dai bani fundaţiei şi îl poţi vedea pe Secretarul de Stat. Toată această chestiune este în vizorul FBI şi al presei. Soţii Clinton, mai afirmă aceştia, preferă să îşi ceară scuze decât să ceară permisiune. Celălalt aspect neplăcut a fost că unele scurgeri de informaţii au provenit de la soţul unei dintre cele mai apropiate persoane din anturajul lui Clinton – fostul congresman Anthony Weiner, care le trimitea mesaje cu conţinut sexual unor adolescente.
Rep.: Cum se vor poziţiona candidaţii în lupta împotriva terorismului? Americanii au fost, alături de lumea întreagă, martorii neputincioşi ai atacurilor de la 11 septembrie. Cum vor lupta candidaţii împotriva organizaţiilor teroriste, conform declaraţiile pe care le-au făcut în această campanie electorală?
J.F.: Acesta este un domeniu în care candidaţii au căzut de acord. Ambii vor lua măsuri vehemente împotriva ISIS. Trump a declarat că "Generalii" săi vor avea la dispoziţie 30 de zile pentru a pune la punct o strategie de "a-i îndepărta pe terorişti de pe faţa pământului". Clinton are multă experienţă în domeniul terorismului şi a susţinut că va fi mult mai dură decât Obama - nu neapărat în ceea ce priveşte ISIS, dar şi în ceea ce priveşte relaţiile cu Moscova. Clinton a menţionat de foarte multe ori rolul pe care l-a jucat în prinderea lui Bin Laden şi în sistarea totală a sprijinului pe care îl primea teroristul.
Rep.: Oricine a urmărit vag campania electorală a celor doi candidaţi nu poate să nu remarce faptul că ambii au fost subiectul numeroaselor scandaluri. Ne referim la email-urile lui Hillary Clinton, la faptul că este soţia fostului preşedinte Bill Clinton, care a fost implicat într-un scandal legat de sex şi alte lucruri. Pe de altă parte, avem ascensiunea politică a unuia dintre cei mai controversaţi magnaţi din Statele Unite. Donald Trump fost numit misogin, rasist şi extremist. Credeţi că americanii au de ales între două rele? Şi vor alege răul mai mic?
J.F.: Americanii sunt foarte nemulţumiţi de alegerea pe care o au de făcut. Se pare că alegătorii sunt împărţiţi în două grupuri de opinie: cei care nu au încredere în Hillary, în liberali, în corectitudinea politică sau în elite, şi, de cealaltă parte, cei care se tem de lipsa de experienţă, de naivitatea, de gura mare şi de firea impulsivă a lui Donald Trump, iar oamenii din această categorie par, de asemenea, să nu asculte de nimeni. Este neobişnuit pentru alegerile prezidenţiale. În istoria Americii, am fost conduşi de lideri care inspirau oamenii, care erau catalogaţi drept modele, Roosevelt, Kennedy, Reagan, Bill Clinton şi Obama. Nu mai e cazul acum. Divergenţele de opinie vor continua în Statele Unite vreme de mai multe luni după alegerile propriu-zise, sau vor continua, poate, pe parcursul întregii administraţii prezidenţiale, vreme de patru ani.
Rep.: Dr. Richard Haass, preşedintele Institutului pentru Relaţii Externe (Council on Foreign Relations (CFR) - n. r.), a declarat că întâietatea alianţei dintre Europa şi Statele Unite ale Americii este o chestiune din trecut. Statele Unite ale Americii obişnuiau să fie protectorul democraţiei, un factor de reglaj democratic pentru Europa. Vor spulbera Trump sau Clinton această tradiţie?
J.F.: Clinton va ţine foarte mult cont de tot ce înseamnă Europa. Cunoaşte bine fiecare ţară în parte, pe mulţi dintre liderii ţărilor europene pe numele mic. Soţul ei a făcut studiile la Oxford. Hillary a călătorit alături de el, pe când era Prima Doamnă sau Secretar de Stat. Nu sunt sigur ce va face Donald Trump. Nu ştiu ce crede despre Putin - tendinţa lui de a anula înţelegeri şi alianţe ca un om de afaceri este uşor neliniştitoare. Va spune Trump: "Putin, acordă-mi sprijin în Siria şi voi închide ochii cu privire la Ţările Baltice."? Se poate ca acest tip de pragmatism să fie bun pentru afaceri, dar nu pentru arta guvernării şi relaţii diplomatice.
Rep.: Guvernatorul Terry McAuliffe, preşedintele campaniei lui Hillary Clinton în 2008, din interiorul Partidului Democrat, povesteşte în documentar anecdote personale, după o prietenie îndelungată cu familia Clinton, afirmând, printre altele, că Hillary Clinton este mai "simpatică" decât soţul ei. Povestiţi-ne o anecdotă pe care o menţionează guvernatorul McAuliffe.
J.F.: McAuliffe e foarte apropiat de familia Clinton. Copiilor familiilor se cunosc între ei. A fost şeful primei sale campanii în interiorul partidului democrat, când Hillary lupta cu Obama. La finalul zilei, McAuliffe spune că îi place să stea la un pahar de vorbă cu Hillary, nu cu Bill. Hillary e mai simpatică. De asemenea, afirmă că Hillary întotdeauna întreabă de copii (McAuliffe are cinci copii) şi că lumea nu înţelege cât de amuzantă poate fi Hillary. A petrece atât de mult timp în turnul de fildeş în care te propulsează o carieră politică poate însemna să pierzi cumva resorturile pentru o viaţă normală. Acest lucru s-a petrecut cu preşedintele George Bush Senior, care a trăit la Casa Albă vreme de opt ani (inclusiv în perioada în care a fost vicepreşedinte). Atunci când a ieşit într-o zi la cumpărături, într-un magazin, a spus: "Wow...Ce frumos!" Nu văzuse în viaţa lui un aparat de citit cod de bare. Asta cred oamenii vag şi despre Hillary Clinton - că a pierdut legătura cu lumea reală, comună. Este ironic faptul că un om care munceşte rezonează mai abitir, se pare, cu un miliardar din New York decât cu fiica unui afacerist mic din Chicago.
Documentarul "Trump vs Clinton" va putea fi vizionat de către telespectatorii români, marţi, de la ora 23:30, pe postul Pro TV.
Citește pe alephnews.ro: Armistițiul de Crăciun a reprezentat un moment istoric în timpul Primului Război Mondial. Cum s-a produs acest lucru
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: ALEGERI SUA. Donald Trump este NOUL PREŞEDINTE al Statelor Unite/ Barack Obama şi Hillary Clinton, primele declaraţii după înfrângere - FOTO -VIDEO/ LIVETEXT
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe