- Home
- Stirile zilei
- BUCUREŞTI, (19.01.2017, 19:00)
- Letitia Provian
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video EXCLUSIV John Florescu, producătorul show-ului "Trump vs Trump": Cred că Trump are un obicei de a-şi face prea mulţi duşmani în acelaşi timp, un risc uriaş la nivel mondial
Producătorul John Florescu vorbeşte într-un interviu pentru MEDIAFAX, acordat înainte de ceremonia de învestitură a lui Donald Trump, despre reconfigurarea politicii externe a SUA, viitorul României în noul context politic mondial, dar şi despre temperamentul vulcanic al noului preşedinte american.
Urmărește
3959 afișări
"Un individ cu temperament vulcanic", "critic cu oamenii", "un bărbat cu o personalitate puternică", "vanitos", un tip care "loveşte de două ori mai tare într-o dispută", "imprevizibil", "pragmatic", genul de om care "ştie să-şi joace cărţile şi când să le joace" - aşa îl descrie producătorul John Florescu pe preşedintele-ales Donald Trump într-un interviu pentru MEDIAFAX despre recentul său documentar „Trump versus Trump”. Este vorba de cel de-al doilea documentar realizat de John Florescu alături de Trevor Poots, pe tema politicii lui Donald Trump, după "Trump vs Clinton", difuzat în noiembrie, în contextul alegerilor prezidenţiale din SUA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Documentarul realizat de John Florescu cuprinde interviuri cu oficiali ai Casei Albe, personalităţi ale lumii politice americane (de la David Gergen, consilier pentru patru preşedinţi ai Statelor Unite ale Americii şi fost director de comunicare la Casă Albă, Amiralul James Woolsey, fost director CIA, Michael McCaul, preşedinte Homeland Security) şi alţi înalţi oficiali care iau în discuţie învestirea lui Trump în funcţia de preşedinte şi ce reprezintă acest aspect la nivel mondial.
Cu o durată de 30 de minute, "Trump versus Trump" prezintă discuţiile dense, concentrându-se pe politica externa SUA, viziunea lui Trump asupra NATO, UE si relaţia SUA-Rusia.
Pe de altă parte, în interviul pentru MEDIAFAX, John Florescu atinge subiecte de interes pentru România (precum care ar putea fi viitorul parteneriatului strategic România-SUA şi ce ar însemna pentru ţara noastră o eventuală apropiere a relaţiilor dintre SUA şi Rusia, şi nu în ultimul rând care sunt cele mai mari ameninţări pentru Statele Unite).
Prezentăm interviul integral acordat de John Florescu agenţiei MEDIAFAX:
Reporter: Care sunt cele mai mari ameninţări astăzi pentru Statele Unite ale Americii?
John Florescu: În opinia mea, SUA îşi reconfigurează priorităţile. Donald Trump a instituit politica a ceea ce el numeşte "America pe primul loc", menită să aibă grijă de interesele cetăţenilor americani. Deviza marchează o abatere semnificativă de la politica americană anterioară care a fost gândită global, de pildă în timpul lui Kennedy, în 1960. Dacă ne uităm la ce a spus Kennedy în 1960 şi ce va spune Trump pe 20 ianuarie, vom observa tonuri foarte diferite. Ameninţările pentru SUA în opinia lui Trump sunt Stat Islamic, acorduri comerciale inegale la nivel mondial, instabilitatea militară. Cred că Trump consideră China cea mai mare ameninţare pentru SUA, mai mult decât Rusia, pentru că statul chinez este un competitor economic fervent pentru SUA, în mai mare măsură decât Rusia. În cazul Rusiei, ca să-l citez pe David Gergen (consilier a patru preşedinţi americani-n.r.): "SUA are cartea câştigătoare", atât din punct de vedere economic, cât şi militar.
Rep.: În documentarul dvs, David Ignatius, Washington Post Chief Foreign Correspondent, vorbeşte despre "o nouă conferinţă tip Ialta" – un nou acord între Rusia lui Putin şi America lui Trump asupra sferelor de influenţă. Va ceda Trump în faţa lui Putin? În acest context, ar putea România să ajungă din nou sub sfera de influenţă a Rusiei?
J.F.: Nu cred că Donald Trump s-a gândit la ceea ce va negocia în schimbul unui eventual acord cu Putin. Cred că relaţiile cu Europa de Est vor fi abordate după ce se vor rezolva chestiunile importante: China, ISIS, NATO şi problemele dinOrientul Mijlociu. Apoi vor fi luate în discuţie ţările baltice şi cele din fosta URSS. Dacă m-aş număra printre ţările baltice aş avea anumite nelinişti, dacă aş fi în Kiev, la fel, aş avea anumite frământări. Cred că există oameni în administraţia sa, generali cu patru stele care au mare experienţă şi care şi-au petrecut mare parte a vieţii luptându-se cu aşa-numitul "Imperiu malefic". Nu cred că vor ceda acestei concepţii cu Putin-aliat şi nu cred că Donald Trump e naiv. El spune că vrea să fie prieten cu ruşii pentru că are duşmani comuni, însă nu ştiu cât de departe va merge acest lucru. În privinţa României care ar putea cădea sub influenţa rusească, cred că noua linie de demarcaţie tip Ialta va fi desenată în jurul ţărilor NATO existente. Asta înseamnă că ar exclude Ucraina, ţările baltice şi desigur, Turcia care ar putea fi exclusă pe alte motive. Nu mă îndoiesc că Rusia ar putea profita de această situaţie instabilă şi să facă presiuni pentru a-şi realiza interesele. Rusia deja şi-a asigurat aliaţi în Moldova, Republica Cehă, Ungaria şi Bulgaria. România este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai SUA din această regiune. Sper că Trump îşi va da seama cine îi sunt prietenii şi nu va permite acestui "curent de aer rece" din Est să influenţeze chestiunile din România.
Rep.: Ce credeţi că se află în spatele afirmaţiilor lui Trump despre NATO ("Alianţa Nord-Atlantică este desuetă, deoarece nu are grijă de combaterea terorismului; doar cinci ţări îşi achită contribuţiile la nivelul la care ar trebui. Acestea fiind spuse, Alianţa Nord-Atlantică este foarte importantă pentru mine")? Se poate înţelege cumva că Trump doreşte să minimizeze importanţa NATO şi UE?
J.F.: Donald Trump are anumite îndoieli în privinţa faptului dacă misiunea NATO care pare să ia în vizor Rusia mai este validă. El simte că ameninţările îndreptate către SUA şi restul lumii provin din partea organizaţiilor islamiste radicale, a celor care au arme nucleare sau a oamenilor ce nu pot fi controlaţi. În acest sens vede misiunea NATO "desuetă". Pe de altă parte, dacă ajunge la concluzia că Rusia îşi impune interesele în detrimentul SUA, nu cred că va mai simţi că misiunea NATO este una "desuetă". În privinţa minimizării importanţei UE, Trump nu este fan al UE, a spus-o de multe ori. Nigel Farage este prietenul său şi Trump a primit-o pe Marine Le Pen la Trump Tower din New York. Trump sprijină mişcările populare, fie de dreapta sau de stânga. El a spus că dacă e "America pe primul loc", de ce să nu fie "Franţa pe primul loc" şi aşa mai departe. Pericolul e că dacă nu există UE, NATO este subminată, iar asta crează un vacuum, o portiţă pentru superputeri ca Rusia.
Rep.: Ar putea Trump să înceapă un "război comercial" cu Europa, luând în considerare că în discursurile sale a criticat Acordul de liber schimb între Uniunea Europeană şi Statele Unite ("TTIP") la care ar putea să renunţe sau să-l renegocieze? De asemenea, Trump şi-a manifestat opoziţia şi faţă de Acordul de parteneriat transpacific (TPP), promiţând să retragă SUA din această înţelegere.
J.F.: Trump nu crede în TTIP. Secretar al Comerţului este Wilbur Ross, miliardar, care nu crede în aceste acorduri comerciale, în special în cele cu China, pe care le numeşte "acordurile comerciale inechitabile". Cred că Acordul de parteneriat transpacific (TPP) este anulat în viziunea lor, cred că va renunţa la acorduri cu Mexicul (NAFTA), China şi chiar va majora preţul importurilor pentru Europa. El a spus zilele trecute cum se face că la fiecare bloc din New York sunt trei maşini Mercedes şi nu există nici măcar un Ford la blocurile din Berlin. Poate trebuie să majorăm taxele la importurile pe maşini. Face ceea ce a făcut Trump mereu: Răstoarnă masa negocierilor şi îşi impune proprii termeni.
Rep.: Care va fi viitorul NATO fără întâietatea SUA? Va supravieţui organizaţia?
J.F.: Nu e ca şi cum SUA se retrage din NATO. Cred că NATO trece printr-un proces de revizie. În această săptămâna, SUA au trimis trupe şi echipament militar în Polonia, săptămâna viitoare s-ar putea să le primească înapoi. Cred că Trump are nevoie de timp să înţeleagă politica externă, mai ales că nu are experinţă. De ce trimitem fonduri atât de mari? Sunt 28 de state în NATO şi doar 5 plătesc ţinta de 2% din PIB. Trump a spus că nu e corect şi că toate statele ar trebui să plătească 2% pentru apărare. De când a fost ales în noiembrie, celelalte state din NATO şi-au majorat bugetul pentru a atinge această ţintă.
Rep.: Credeţi că parteneriatul strategic România-SUA va continua sub administraţia Trump?
J.F.: România a fost un aliat loial al SUA chiar şi în perioada în care Nixon a venit în România în august 1969. De fiecare dată, România a ajutat SUA prin angajamentele sale, iar SUA au sprijinit ţara prin intermediul NATO şi al altor organizaţii internaţionale. E precoce să mă pronunţ dacă parteneriatul strategic va exista în felul în care a existat până acum, nu pentru că administraţia Trump are ceva împotriva României. Totul este în curs de revizie. Nu cred că Trump îşi propune să-şi transforme aliaţii în opozanţi sau în parteneri neutri.
Rep.: Există îngrijorări cu privire la instabilitatea emoţională a lui Trump şi chiar şi studii asupra utilizării emoţiei în discursul său (presărat cu contradicţii, potrivit lingviştilor). Credeţi că personalitatea sa imprevizibilă ar putea fi o ameninţare asupra păcii mondiale?
J.F.: Trump este un individ cu temperament vulcanic, e critic cu oamenii, e un bărbat cu o personalitate puternică, vanitos, nu bate în retragere, ba chiar loveşte de două ori mai tare în cadrul unei dispute, e supărăcios. Într-o anume măsură e imprevizibil. E genul de bărbat care dacă trasează o linie din punct de vedere geopolitic, o respectă. Cred că Trump utilizează asta ca strategie pentru a stabili de dinainte termenii discuţiei. Crează un climat de teamă. Cred că cele mai moderate influenţe asupra sa vor fi fiica lui, Ivanka şi ginerele său, Jared Kushner, care cred că este cel mai apropiat consilier al preşedintelui, deşi are doar 34 de ani.
Rep.: De unde titlul documentarului, "Trump versus Trump"? Credeţi că Trump ar putea fi cel mai de temut duşman al său?
J.F.: Scopul documentarului "Trump vs Trump" este de a înţelege gândirea lui Donald Trump, tranziţia de la ziua în care a fost ales, pe 8 noiembrie şi până astăzi, de a prezenta publicului consilierii şi echipa sa care vor prelua puterea în SUA şi de a oferi un punct de plecare pentru felul în care gândeşte şi ia decizii Trump. Ar putea Donald Trump să ia decizii care ar fi în detrimentul SUA şi al lumii? Cred că Trump are un obicei de a-şi face prea mulţi duşmani în acelaşi timp, ceea ce e un risc uriaş la nivel mondial. SUA nu e chiar atât de puternic încât să-şi permită izbucnirea conflictelor peste tot. Totuşi, cred că Trump este un tip pragmatic, ştie cum să încheie înţelegeri, ştie să-şi joace cărţile şi când să le joace.
Citeşte şi: Siegfried Mureşan: Guvernul va avea în jur de 110 miniştri şi secretari de stat, cel mai mare număr din UE
Citeşte şi: Raluca Turcan: PNL ia în considerare depunerea unei moţiuni de cenzură după proiectele privind justiţia / Lider USR: Vom negocia, sperăm la o opoziţie unită
Citeşte şi: DECLARAŢIA ZILEI Crin Antonescu despre Victor Ponta: Eşti şantajabil, nu te faci prim-ministru!
Citeşte şi: Oficial din Ministerul Dezvoltării: Sumele suplimentate în 2016, pentru obiective începute de şapte ani. Nu au nicio legătură cu campania electorală
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe