Ca să ştii în ce surse poţi avea încredere, cei de la Facebook au început etichetarea instituţiilor de presă “cu conţinut editorial total sau parţial controlat de guvernele lor”, după ce anunţase această politică anul trecut. Pentru început vor fi etichetate reclamele acestor instituţii.
Motivul este că aceste instituţii “combină influenţa organizaţiilor media cu sprijinul strategic acordat de stat iar oamenii ar trebui să ştie că informaţiile publicate pot fi influenţate de un guvern sau altul.”
Cum decide Facebook care instituţii sunt “controlate de stat”? Pe baza informaţiilor cu privire la fondatori şi proprietari, a nivelului de transparenţă din jurul surselor sau pe baza existenţei unor politici de verificare şi corecţie.
Există deja etichete aplicate pe paginile câtorva organizaţii cunoscute pentru propagandă, printre care Sputnik, RT sau China Daily.
Primele acţiuni ale Facebook se vor concentra asupra Statelor Unite, mai ales că se apropie alegerile prezidenţiale, însă se vor extinde şi în Europa, în condiţiile în care Comisia Europeană a semnalat dezinformări lansate la alegerile europarlamentare de anul trecut.
O măsură asemănătoare a încercat şi YouTube, marcând canalele susţinute de diverse state, dar a renunţat ulterior.