Experţii mondiali fac apel la OMS să ”modernizeze” campania anti-fumat: „OMS respinge o strategie de sănătate publică care ar putea evita milioane de decese”
„Acest lucru va duce la mai multe decese şi suferinţe din cauza fumatului, în special în ţările cu venituri mici şi mijlocii (LMIC), unde majoritatea deceselor cauzate de fumat au loc deja”, a declarat Dr. Mendelsohn.
Experţii susţin că varianta electronică este mai puţin dăunătoare
În scrisoarea adresată OMS, care ridică şapte puncte cheie şi face şase recomandări, experţii au cerut organizaţiei să îşi „modernizeze” abordarea politicii privind tutunul.
Scrisoarea solicită părţilor FCTC să ia în considerare următoarele puncte cheie referitoare la reducerea riscurilor asociate consumului de tutun:
- Reducerea riscurilor asociate consumului de tutun prezintă oportunităţi semnificative pentru sănătatea publică.
- Variantele electronice sunt un factor de renunţare la fumat.
- Reducerea riscurilor asociate consumului de tutun poate contribui la obiectivele de dezvoltare durabilă.
- Evaluările autorităţilor de reglementare majore şi experienţa susţin produsele care încălzesc tutunul.
- Factorii de decizie politică trebuie să recunoască consecinţele nedorite ale propunerilor de politici.
- Plasarea în context adecvat a utilizării ENDS de către adolescenţi.
- Există sprijin pentru reducerea riscurilor în măsurile de control al tutunului în scopuri de sănătate publică.
Experţii solicită apoi părţilor să „adopte o abordare mai interogativă şi mai asertivă în ceea ce priveşte pledoaria OMS, cu privire la alternativele fără fum la continuarea fumatului” şi să adopte următoarele recomandări:
- Să integreze reducerea riscurilor asociate consumului de tutun ca o componentă a strategiei globale de îndeplinire a ODD, Obiectivului de Dezvoltare Durabilă pentru sănătate;
- Să solicite analiza politicii OMS pentru a face o evaluare risc-beneficiu;
- Să ia în considerare consecinţele nedorite;
- Să aplice art. 5.3 fără să creeze o barieră contraproductivă pentru beneficiile RRP în folosul sănătăţii publice;
- Să facă negocierile FCTC (=WHO Framework Convention on Tobacco Control) mai deschise stakeholderilor, inclusiv consumatorilor şi să pună accent pe perspectiva de reducere a riscurilor;
- Să iniţieze o evaluare independentă a abordării OMS şi FCTC a politicii privind tutunul, în mod similar cu cea făcută de Grupul Independent pentru Pregătirea şi Răspunsul la Pandemie (IPPPR) care a evaluat răspunsul la COVID-19.
„Semnatarii acestei scrisori nu raportează niciun conflict de interese cu industria tutunului şi nici în baza articolului 5.3 din Convenţia Cadru privind Controlul Tutunului”.
Poziţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii
În raportul său privind tutunul din 2021, publicat în iulie, OMS şi-a reiterat opoziţia faţă de ţigările electronice, citând riscul ca minorii care utilizează aceste produse să aibă de până la trei ori mai multe şanse de a utiliza produse din tutun în viitor.