- Home
- Stirile zilei
- LONDRA, (14.05.2017, 23:33)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Financial Times: Recentele atacuri cibernetice trebuie să fie un semnal de alarmă/ Instituţiile şi companiile trebuie să optimizeze siguranţa informatică
Guvernele statelor şi companiile trebuie să intensifice măsurile de protecţie pentru a face faţă eventualelor noi atacuri cibernetice masive de genul celor care au afectat zeci de ţări în ultimele zile, comentează cotidianul Financial Times, recomandând optimizarea normelor de siguranţă informatică.
Urmărește
848 afișări
FT:Atacurile cibernetice,semnal de alarmă;instituţiile,companiile trebuie să ia măsuri de securitate
"Într-o perioadă în care atacurile cibernetice de tip phishing şi operaţiuni informatice sofisticate cu caracter ofensiv ordonate de guverne reprezintă principalele provocări în domeniul siguranţei online, răspândirea unui virus de genul celui denumit WannaCry, care blochează computere pentru a solicita răscumpărare, pare a fi o lovitură specifică trecutului. Virusul informatic, transmis rapid în întreaga lume vineri, a profitat de o vulnerabilitate într-un soft utilizat frecvent - în acest caz, sistemul de operare Windows. Infecţiile computerizate de acest tip au început să genereze preocupări referitoare la vulnerabilităţile asociate conectării la Internet acum aproape două decenii", scrie Financial Times într-un articol intitulat "Atacul cibernetic cu virusul WannaCry reprezintă un semnal de alarmă; guvernele şi companiile trebuie să suplimenteze investiţiile pentru a menţine siguranţa cetăţenilor".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Liderul suprem al Iranului spune că inamicii vor primi un „răspuns zdrobitor”
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
"Virusul informatic WannaCry s-a diferenţiat de atacuri precedente prin viteza de răspândire şi prin modul în care computerele au fost blocate până când proprietarii acceptă să plătească răscumpărarea pentru deblocare. Este vorba de un semnal de alarmă în contextul în care eforturile pentru menţinerea siguranţei cibernetice erau deja dificile. Atacul cibernetic este urmarea dezvăluirii de către hackeri, la începutul acestui an, a unor tehnologii informatice ofensive construite de Agenţia SUA pentru Siguranţă Naţională (NSA). Potrivit experţilor, unul dintre aceste instrumente a furnizat planul pentru recenta serie de atacuri. Dacă acest lucru se confirmă, va fi o pată neagră pentru reputaţia serviciilor de securitate. Ar fi nerealist să ne aşteptăm ca servicii de genul NSA să renunţe la strategiile ofensive cibernetice, mai ales când adversarii probabil deţin şi ei armament digital de acest tip. Dar este necesară o dezbatere publică despre utilitatea acestor mijloace ofensive, despre modul în care sunt protejate şi despre riscurile folosirii. În prezent, nu doar că nu se ştie ce softuri există şi cum sunt securizate, dar nu există informaţii publice dacă sunt utilizate şi în ce mod", subliniază Financial Times.
"Al doilea element notabil despre virusul informatic WannaCry este că s-a putut răspândi atât de mult şi atât de rapid", observă Financial Times, notând că Microsoft a luat imediat măsuri de contracarare a efectelor şi recomandând companiei să le ofere clienţilor "softuri mai noi şi mai sigure".
"În privinţa actualelor softuri, sunt necesare măsuri eficiente de stimulare şi sancţionare pentru a convinge companiile, guvernele statelor şi persoanele private facă ceea ce toată lumea ştie că trebuie făcut: remedierea vulnerabilităţilor computerelor când sunt depistate. Sunt necesare reglementări mai puternice pentru a obliga companiile să dezvăluie când au fost vizate de un atac cibernetic şi ar putea fi necesare sancţiuni pentru a fi încurajaţi cu toţii să fim cetăţeni mai buni în spaţiul cibernetic", recomandă Financial Times, amintind că sistemul Departamentului Naţional pentru Sănătate din Marea Britanie (NHS) a fost afectat de recentele incidente informatice.
"Actuala situaţie în domeniul securităţii cibernetice începe să pară destul de gravă şi necesită o reacţie pe măsură. Guvernele şi companiile trebuie să investească timp şi bani pentru a menţine siguranţa cetăţenilor. Chiar dacă a avut efecte serioase, virusul informatic WannaCry nu a fost cel mai grav posibil. Ar fi putut fi utilizat pentru ştergerea datelor din calculatoarele infectate. Efectele au fost însă costisitoare. Data viitoare, s-ar putea să nu fim la fel de norocoşi", încheie Financial Times.
Citește pe alephnews.ro: Prințul Andrew se confruntă cu dificultăți financiare după ce Regele Charles i-a anulat alocația regală
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Uraganele reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea publică. Care sunt bolile mortale nou apărute
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:15
Tomac: Votul va decide dacă R. Moldova face un salt uriaş înainte sau un pas la fel de mare înapoi
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian