Propunerea unui deputat francez, de introducere a unei „contribuții obligatorii” din partea deținuților, care să ajute la acoperirea costurilor de încarcerare, a fost preluată de ministrul justiției, Gérald Darmanin, care a menționat-o public, în timp ce a vorbit despre supraaglomerarea din închisori, pe care o consideră urgență națională.
Proiectul de lege prevede că suma cu care deținuții vor participa la întreținerea lor în închisori poate fi plătită prin salariul pe care-l obțin din munca în închisoare, prin reținerea din patrimoniul personal sau din resursele familiei. Contribuția ar putea ajunge până la 25% din costul zilnic de încarcerare, estimat la 100 de euro pe zi, și se va aplica numai celor condamnați, nu și celor aflați în detenție provizorie.
„Trebuie să încetăm să credem că toți deținuții sunt săraci și fără mijloace”, a precizat parlamentarul, dând exemplul deținuților pentru fraudă fiscală.
Naegelen a afirmat că legea urmărește un obiectiv de „justiție socială”, prin „ameliorarea costului de funcționare al închisorilor pentru contribuabil”, enumerând în acest context numeroasele cheltuieli ale penitenciarelor, de la electricitate și încălzire până la salariile personalului și întreținerea clădirilor. Deputatul a comparat această viitoare contribuție cu taxa spitalicească, care este percepută de către spitale pacienților fără asigurare de sănătate și care se ridică la 20 de euro pe zi.
Pentru adoptare, proiectul de lege trebuie inclus pe ordinea de zi a Adunării Naționale, la inițiativa guvernului sau a grupului parlamentar al inițiatorului. Suma cu care vor contribui deținuții va fi „stabilită prin decret în Consiliul de Stat” și va trebui „adaptată și eșalonată în funcție de situațiile financiare ale fiecărui deținut”.