Prima pagină » Cultură-Media » O Carte Pe Zi » O carte pe zi: „Istoria apelor”, de Maja Lunde

O carte pe zi: „Istoria apelor”, de Maja Lunde

Al doilea roman extraordinar din tetralogia despre viitorul distopic datorat schimbărilor climatice.
O carte pe zi: „Istoria apelor”, de Maja Lunde

Prezentăm astăzi încă o carte extraordinară, o carte fenomen, neliniştitoare şi obsedantă, semnată de norvegianca Maja Lunde. Cu aproape doi ani în urmă semnalam „Istoria albinelor”, cartea plasată într-un viitor distopic în care schimbările climatice au făcut lumea un loc tot mai puţin primitor: creşterea nivelului mărilor au obligat populaţiile să se refugieze, penuria alimentară s-a acutizat, au izbucnit războaie pentru hrană. Şi totul pentru că au dispărut albinele!

De această dată, întâlnim tot un viitor distopic, datorat aceloraşi schimbări climatice – este vorba de topirea gheţarilor, pe de o parte, apa mărilor invadând uscatul, concomitent cu deşertificarea continentului european, diparaţia hranei, migraţia populaţiilor şi fireşte, luptele pentru supravieţuire.

Cele două romane sunt primele două dintr-o tetralogie dedicată transformărilor profunde ale planetei sub acţiunea distrugătoare a oamenilor. Al treilea volum, „Calul lui Przewalski”, a apărut în original în urmă cu doi ani.

Autoarea lor, Maja Lunde, născută în 1975 la Oslo, este una dintre cele mai importante voci ale literaturii norvegiene actuale. A studiat literatura şi psihologia, din 2009 s-a dedicat exclusiv scrisului, concentrându-se pe scenarii de film şi pentru televiziunea norvegiană, care s-au bucurat de succes. Din 2012 i-au apărut zece cărţi pentru copii şi adolescenţi. Şi, fireşte, cele trei romane ale tetralogiei, toate romane pentru adulţi.

Scriu editorii români: „Traduse în peste cincizeci de ţări, cărţile scriitoarei norvegiene Maja Lunde s-au vândut în peste trei milioane de exemplare. În 2020 a primit două prestigioase premii, Peer Gynt-prisen şi Bjørnsonprisen. Asemenea bestsellerului internaţional Istoria albinelor, al doilea său roman, Istoria apelor, este hipnotic, emoţionant, inspirator şi se concentrează asupra puterii naturii şi a spiritului uman.

2017. Signe a crescut în Norvegia, într-un peisaj sălbatic, cu cascade, râuri învolburate, gheţari milenari şi fiorduri adânci. Toată viaţa a luptat împotriva acelora care încercau să supună forţele naturii, secătuindu-i resursele. A luptat cu atâta înverşunare, încât a renunţat la marea ei dragoste, Magnus, când acesta a trădat principiile pe care credea că le împărtăşesc. Iar acum, în toamna vieţii, Signe porneşte cu velierul ei, Albastru, într-o călătorie plină de primejdii până la Bordeaux şi apoi pe Canal de Garonne, ca să îl sfideze încă o dată pe Magnus. Navigând printre amintiri dureroase, Signe nu ştie că, de fapt, Magnus o aşteaptă.

2041. David străbate Franţa, spre nord, împreună cu fiica sa, Lou. Drumul lor, presărat cu popasuri în taberele de refugiaţi, este o nesfârşită căutare, într-o Europă aridă, pustiită de război şi depopulată. Un incendiu i-a despărţit de fiinţele cele mai dragi, Anna şi August, iar tatăl şi fiica au fost nevoiţi să-şi părăsească oraşul mistuit de flăcări. Într-o tabără nu departe de Bordeaux, unde proviziile de apă şi resursele de umanitate se împuţinează pe zi ce trece, în albia secată a unui canal care străbate un sat-fantomă, un velier îi aşteaptă.”

„În acest roman sensibil şi plin de suspans se intersectează două poveşti despre impactul schimbărilor climatice. Ambele, construite cu mare atenţie la detalii, sunt tulburătoare, iar Maja Lunde le uneşte treptat şi subtil, cu un mare impact emoţional.“ — Kirkus Reviews.

Maja Lunde – Istoria apelor. Traducere din norvegiană de Ivona Berceanu. Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei. 339 pag.